Han har vind i seglen

Fondanalys Även om indexfonderna vinner mark finns det stjärnor bland de aktiva förvaltarna.Simon Blecher som förvaltar Carnegie Sverigefond är en av dem. Placera kan konstatera att köprekommendationen står sig.

Stockholmsbörsen har gått starkt de senaste åren. I genomsnitt har breda Sverigefonder stigit med drygt 65 procent. Avkastningen är högre än vad man skulle kunna tro om man bara läser tidningarnas rubriker om tillståndet i värden. Det utmålas som mörkt med otaliga kriser på olika fronter.

Men det har inte haft en sådan negativ effekt på börsen, kanske är det en bidragande orsak till varför den har gott så starkt. Alla kriser och låg konjunkturaktivitet har tvingat centralbankerna att gödsla med stödåtgärder, vilket har gynnat aktiemarknaden.

Men de aktivt förvaltade fonderna har haft det svårt att motivera den högre förvaltningsavgiften. Den genomsnittliga avkastningen för de aktivt förvaltade breda Sverigefonderna uppgår till 67 procent de senaste tre åren. Snittet för indexfonderna ligger på drygt 70 procent. Antalet aktivt förvaltade fonder som har slagit den genomsnittliga indexfonden uppgår till 45 procent.

Även det senaste året har indexfonderna levererat bättre avkastning i snitt, 26 procent jämfört med 25 procent. Andelen som har slagit den genomsnittliga indexfonden uppgår till drygt 50 procent. En liten förbättring men ingen tydlig trend tycker Placera.

Men det finns aktivt förvaltade fonder som lever upp till förväntningarna. Glädjande för de som följer Placera är det fonder som vi har rekommenderat under åren. En av dem är Carnegie Sverigefond som förvaltas av Simon Blecher. Det känns som att oavsett hur marknaden utvecklas så lyckas Simon Blecher parera och balansera sin fond på ett föredömligt sätt.

Fonden har prenumererat på högsta 3-årsbetyg, 5 av 5, sedan våren 2010. Betyget är en sammanvägning av avkastning och risk där fondens prestationer jämförs med alla andra breda Sverigefonder.

Det senaste åren har fonden stigit med 33 procent. Det är bättre än snittet för kategorin som ligger på 25 procent och placerar den på fjärde plats av 128 fonder.

Vi kan inte annat än att lyfta på hatten och behålla vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Carnegie Sverigefond A Köp 2 094,67 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -