Genvägen till Litium-placeringen

ETF/Fonder Litium är en viktig komponent i moderna batterier. Av den anledningen har priset och produktionen av råvaran skjutit i höjden. Litium är inte lika enkelt att köpa som guld eller silver. Men det går, via en ETF.

Litiumbatterier är ett populärt val bland inte minst biltillverkare som GM, BMW, Daimler och Tesla. Men batteritypen används också i mobiltelefoner, datorer och andra elektroniska apparater.

Att Tesla tror på litiumbatteriet är ingen hemlighet. I deras Gigafactory planeras tillräckligt med batterier för att driva en halv miljon fordon tillverkas under 2020. Det skulle motsvara hela den globala produktionen under 2013.

Global X Lithium & Battery Tech

Global X Lithium (LIT) erbjuder en bred exponering mot gruvbolag som bryter litium och andra bolag som raffinerar råvaran, då främst batteritillverkare. Däribland ryms Tesla och Sociedad Quimica y Minera de Chile tillsammans med ytterligare 25 andra bolag.

ETF:en har gått som tåget och var under fjolåret en av de bästa investeringarna i ETF-universum. Och fonden har fortsatt stiga i pris under 2017.

Främst är det elbilstrenden som eldar på förväntningarna om att efterfrågan på litium kommer skjuta i höjden.  En Tesla Model S ska enligt investors.com innehålla lika mycket litium som 10 000 smarta telefoner.

Tillskillnad mot andra råvaror handlas litium inte på den vanliga råvarubörsen. Och det gör LIT till ett effektivt sätt att investera indirekt i råvaran. Men snittvärderingen i bolagsportföljen är rejält upptrissad kring p/e 54.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -