Tio köpvärda aktier i juni

Köptips Listan över köpvärda aktier överträffat börsen med råge under maj. Mycket tack vare utdelningar. Inför juni gör vi plats för en satsning på byggkonjunkturen i Sverige och Europa.

Ytterligare en bra börsmånad har nått sin ände. Stockholmsbörsens totalindex har stigit med 2 procent och utdelningskupongerna står för en väsentlig del av avkastning.

Listan över köpvärda aktier har under maj välsignats med utdelning från Hexpol, Nibe, Scandic, Bufab och Capio. Inklusive utdelningskupongerna har listan avkastat 3,5 procent i snitt under maj. Sju av tio aktier på vår lista har gett positiv avkastning i absoluta tal.

Köp Dometic, ta semester. Så skrev Placeras Sebastian Lang den 18 april. Inför förra månadsskiftet vurmade vi lite extra för fritidsaktien som lockade med en lägre värdering än branschkollegan Thule och stora insiderköp senaste tiden. På en månad har aktien inklusive utdelning stigit med 8 procent. Lika bra har sjukvårdsbolaget Capio varit för humöret.

Bäst i vårt urval var dock Scandic Hotels, som inklusive utdelningen på 3,15 kronor per aktie stigit ytterligare 15 procent. Sedan Placera valde in aktien på listan i mars har den stigit närmare 40 procent.

Svagast på listan var Hexpol som tappat 8 procent även efter att kontantutdelningen återlagts. Också Bufab och Ework har backat något under maj.

Inför juni gör vi ett byte på listan.   

Ework har varit en framgångssaga. Aktien har stigit närmare 40 procent sedan den valdes in på listan inför februari. Första kvartalet var rekordstarkt för bolaget, men för stor vikt bör inte läggas vid enskilda kvartal.

Över rullande tolv månader har rörelsevinsten nu stigit över 100 Mkr. Marginalen förblir låg, kring 1-1,2 procent. Det får vi räkna med även framåt. Det trots goda förutsättningar och allt större ansvar för konsultmäklarfirmorna.

Efter den branta stigningen i aktien förefaller värderingen rimlig även i ett positivt scenario. Därför får Ework lämna listan. Men aktien förblir en favorit i sektorn.

Inför juni väljer vi istället in bostadsutvecklaren Bonava. Bolaget chockade marknaden med ett vinstlyft på 400 procent i första kvartalet. Det berodde visserligen till stor del av stora engångsintäkter efter tomtförsäljningar. Men justerat för detta ökade rörelseresultat ändå med 25 procent. Det är alls inte dåligt.

Den möjligt överhettade svenska bostadsmarknaden är viktig för NCC-avknoppningen Bonava. Hemmamarknaden står för 40 procent av omsättningen och här oroas investerarna av konsumenternas räntekänslighet i och med rekordhöga priser och rekordlåga räntor.

Men på bolagets näst största marknad i Tyskland (30 procent av omsättningen) är bomarknaden inte alls lika glödgad och priserna mer rimliga. Och ränterisken därför lägre.

Den starka utvecklingen i Tyskland var det största glädjeämnet i senaste rapporten. I första kvartalet var produktionen i Tyskland drygt 30 procent större än för ett år sedan, och 10 procent större än den svenska. Givet storleken på tyska bostadsmarknad bör det finnas god potential för vidare tillväxt och värderingen är beskedlig.

Här är hela listan för juni:

Bonava:

*Senaste analysen skriven 27 april 2017*

Bonava är en ledande bostadsutvecklare i Norra Europa och en avknoppning från byggbolaget NCC. Bolagets vinst ökade kraftigt under första kvartalet och det bör finnas goda tillväxtmöjligheter utanför Sverige. Inte minst i Tyskland.

Bufab:

*Senaste analysen skriven 21 februari 2017*

Bufab rapporterade i senaste kvartalet en planenligt bra tillväxt och kraftigt förbättrad lönsamhet. Mycket går bolagets väg även om det finns orosmoln inför 2017. Dessutom ökar ägarfamiljen löpande sitt ägande.

Capio:

*Senaste analysen skriven 7 mars 2017*

Ledingen ligger inte på latsidan. Senare delen av 2016 och inledningen av 2017 har präglats av förvärv. Vinstutvecklingen är stark, inte minst på grund av synergier och effektiviseringar som fått genomslag. Dessutom har bolaget tydligt defensiva kvaliteter.

Scandic Hotels:

*Senaste analysen skriven 24 februari 2017*

Scandic Hotels ska ta över driften på flera nya hotell under först halvåret. Hotellmarknaden är stark i norden och aktien är lågt värderad. Med en stor andel affärsresenärer är Scandic en satsning på en fortsatt stark konjunktur. Dessutom ger aktien en bra direktavkastning.

Dometic:

*Senaste analysen skriven 18 april 2017*

Konsumenterna mår bra och spenderar allt mer pengar på fritidsaktiviteter. Campingbesöken har nått rekordnivåer på fler europeiska marknader under fjolåret, och det finns en allt större vilja att spendera mer tid och pengar nära naturen.

Getinge:

*Senaste analysen skriven 29 maj 2017*

Medicinteknikjätten har ett antal tuffa år bakom sig med kostsamma och ännu inte uppklarade myndighetskrav, men med ny ledning och förestående uppdelning av koncernen ser vi nu goda möjligheter till fortsatt uppgång.

Industrivärden: 

Nya tider stundar i det gamla investmentbolaget efter Lundbergs övertagande. Tyngden i cykliska bolag och bolag som vinner på en svag krona gör Industrivärden extra intressant. De största innehaven  i Industrivärldens portfölj är SHB, SCA, Sandvik, Volvo, Skanska, ICA och Ericsson.

Nordea:

Trots lågräntemiljön visar bankrapporterna solida resultat och en bra grund för fortsatt generös utdelningspolitik. Om räntorna dessutom börjar stiga så stärks branschens vinstförmåga ytterligare.

Nibe:

*Senaste analysen skriven 17 februari 2017*

Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa i många år till. Bolagets omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 men chansen finns att detta nås i förtid.

Hexpol:

*Senaste analysen skriven 22 februari 2017*

Polymerspecialisten är en av börsens största förvärvsmaskiner som dock legat lite lågt med köpen den senaste tiden – vilket avspeglats i en svag kursutveckling. Utrymme till förvärv saknas inte och signalerna från bolaget tyder på att det börjar bli dags.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Pär Ståhls förslag på tio köpvärda fonder i juni.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bonava B Köp 156,30 -
Dometic Group Köp 70,95 -
HEXPOL B Köp 90,20 -
NIBE Industrier B Köp 80,85 -
Scandic Hotels Group Köp 111,00 -
Bufab Köp 100,75 -
Getinge B Köp 180,80 -
Nordea Bank Abp Köp 112,60 -
Köp 52,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -