Samarbetsfond med dubbel strategi

Fonder Fondbolaget Cicero Fonder lanserade nyligen aktiefonden Aktiespararna Småbolag Edge i samarbete med medlemsorganisationen Aktiespararna. Fonden sticker ut bland svenska småbolagsfonder genom att den har två investeringsmodeller. Placera har träffat de båda förvaltarna Peter Magnusson och Bence Földi för att höra mer om fonden.

Peter Magnusson och Bence Földi

”Det är fondbolagets tredje fond där det finns ett samarbete med Aktiespararna. Sedan tidigare finns det två indexfonder, men det är den första aktivt förvaltade fonden som vi lanserar i samarbetet”, säger Peter Magnusson, förvaltningschef på Cicero Fonder och en av förvaltarna.

Vad ingår i samarbetet med Aktiespararna?

”Samarbetet med Aktiespararna innebär att medlemsorganisationen har möjlighet att ta ägaransvar tillsammans med Cicero Fonder i själva bolagsinnehaven. Aktiespararna är ett känt namn på bolagsstämmorna och de representerar oss och fondens ägarandel på bolagstämmor”, säger Peter Magnusson.

Vad är det för typ av fond?

”Det är en aktivt förvaltad småbolagsfond med fokus på hållbara bolag och har två olika investeringsstrategier, med en långsiktigt investeringshorisont. Vi investerar i bolag som har ett marknadsvärde från 500 miljoner kronor till 50 miljarder kronor. Totalt har fonden mellan 50 och 70 bolag. Vi är övertygade om att bolag som drivs hållbart är de bolag som gynnar fondens andelsägare med bra avkastning över tid. I vår förvaltning väljer vi bort vissa bolag inom icke hållbara sektorer och de som bryter mot FN-konventioner. Förutom att vi väljer bort bolag så väljer vi att investera i bolag vars produkter och tjänsterna bidrar till en ökad hållbarhet och bättre värld. Och genom samarbetet med Aktiespararna försöker vi påverka företagen i en mer hållbar riktning”, säger Bence Földi.

Hur tänker ni kring investeringsstrategin som innehåller två olika modeller?

Det systematiska mandatet särskiljer fonden från andra småbolagsfonder och skapar en mer aktivt förvaltad småbolagsfond. Mellan 70 till 80 procent av fondens värde investeras i det systematiska mandatet, vilket motsvarar 45 till 50 bolag. I den systematiska strategin investerar vi utifrån ett antal faktorer kopplade till kassaflöde, lönsamhet och tillväxt. Och vi kopplar strategin till värdering, vilket gör att vi sannolikt blir en mer aktivt förvaltat småbolagsfond. Vi screenar varje halvår alla bolagen som ingår i indexet och beräknar dem utifrån faktorerna. De högst rankade bolagen utifrån faktorernas värde investerar vi i. De bolag som får högst värden i den systematiska processen får även högst vikt i fonden om det klarar av våra likviditetskrav. Den största vikten ett bolag har i startportföljen är 3,5 procent och den minsta vikten landar på 0,8 procent. Över tid kommer fonden avvika mycket från sitt jämförelseindex och dess sektorfördelning”, säger Bence Földi.

”Den andra delen baseras på fundamental analys, där vi placerar i våra starkaste bolagsidéer och även i exempelvis börsintroduktioner. Det kan vara bolag som drivs av strukturell tillväxt men inte passar in i den systematiska modellen. Här investerar vi i bolag som vi tycker är missförstådda av marknaden och har fel värdering. Totalt investerar vi i mellan 10 och 15 innehav, vilket motsvarar 20 till 30 procent av fondens värde här. Den fundamentala strategin kompletterar den systematiska modellen för att öka avkastningen och minska risken. Här får bolagen en vikt på runt 2 procent, vi vill inte ta några 10-procentsbet, vilket ökar risken i fonden. Vårt mål är att skapa en riskjusterat fin avkastning åt våra kunder”, säger Peter Magnusson.

Hur ser sektorfördelningen ut i fonden och vilka bolag har ni valt i den fundamentala delen?

”I den fundamental strategin tycker vi om Nordnet som vi investerade i vid börsintroduktionen för andra fonder. Ett annat bolag vi köpte vid börsintroduktionen den första dagen är Electrolux Professional. Det var en affär som i början var kortsiktig, då flera förvaltare sålde ut bolaget som de fick till sina fonder då det var en avknoppning från Electrolux. Men när vi tittade närmare på Electrolux Professional såg vi att det var ett undervärderat bolag. Eolus är ett bra bolag från olika perspektiv inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi köpte in Eolus på en låg värdering när aktien handlades runt p/e-tal 7 och har ägt det sedan dess. Ett bolag som är missförstått enligt oss är Oncopeptides, som vi äger i fonden”, säger Peter Magnusson.

”Just nu är fondens största sektorer hälsovård och konsumentsektorn. De båda sektorerna väger drygt 20 procent vardera, vilket är en stor övervikt. Men sektorfördelningen kan ändras till nästa gång vi genomför den systematiska screeningprocessen”, säger Bence Földi.

Det är inte bara investeringsstrategin som sticker ut. Ni har en lite annorlunda avgiftsstruktur för fonden, hur ser den ut?

”Aktiespararna Småbolag Edge består dels av en fast avgift på 0,3 procent, dels av en prestationsbaserad avgift som är 20 procent av överavkastningen jämfört med jämförelseindex Nasdaq OMX Small Cap GI Index. Om fonden går sämre eller bara i linje med index betalar fondsparen alltså endast 0,3 procent och ingen prestationsbaserad avgift. Vi tycker det är en rättvis och schysst fördelning”, säger Bence Földi.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -