Börsveckan: Dags att summera 2021

Krönika Nu stänger vi böckerna för det turbulenta året 2021 och med det så gör vi en uppföljning över våra råd under året. Historiskt har oddsen för att tjäna pengar på Börsveckans råd varit väldigt goda. Hur såg det ut 20-21?

Nu är det dags för årets sista nummer och då passar det bra med en genomgång över hur våra råd har utvecklats under året. Det här gör vi varje år och syftet är som alltid tvåfaldigt. Dels vill vi vara transparenta mot våra läsare och tydligt visa hur avkastningen på våra analyser utvecklas årligen och dels så är det en väldigt viktig utvärdering för oss själva. Vår kärnverksamhet är ju som bekant att hitta köpvärda aktier som vi serverar våra prenumeranter och att fungera som en tydlig inspirationskälla till nya värdeskapande affärer varje vecka. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 50 den 13 december

Läs mer om Börsveckan.

Som bekant så är vår investeringshorisont 12 månader. Egentligen är det lite för kort tid då vi, i våra analyser, oftast blickar ett par år framåt. Men efter 12 månader så hinner man åtminstone se fyra kvartalsrapporter med hårda fakta kring bolagens utveckling och samtidigt så elimineras den initiala ”BV-effekten” som kan uppstå i handeln av vissa småbolag de första dagarna eller veckorna. Jag anser därmed att utvärderingen blir rättvis. 

Man ska också komma ihåg att kurserna i våra analyser är baserade på torsdagens stängningskurser när tidningen produceras. Mycket kan hända under fredagen som vi inte kan justera för, både i nyhetsväg och även i aktiekurserna.

En annan viktig poäng är att utvärderingen baseras på närmare 300 råd per år, vilket gör den robust. Vi skriver mestadels om små- och medelstora bolag för det är där vi har vår nisch och det är bland dessa som vi finner de mest underanalyserade bolagen. Det händer även ganska ofta att vi täcker en rad intressanta bolag på storbolagslistan, där vi av någon anledning finner det intressant. Det kan handla om att branschen bolaget verkar i är extra intressant, eller att ett medelstort bolag har växt till sig och blivit större och där vi har god kunskap om bolaget och kan bidra med mervärde till våra läsare.

Men det kan också handla om att vår syn på branscher/enskilda bolag kan skilja sig åt väsentligt mot konsensus och att vi av den anledningen vill presentera vår syn som ett alternativ till den allmänna uppfattningen. Ja, anledningarna är många men vi vill inte låsa in oss i ett speciellt fack utan kunna snabbt agera där vi anser att köplägen kan uppstå. Och då är inte storleken avgörande.

En annan viktig sak att lyfta fram i sammanhanget är att vi ständigt letar köpvärda bolag, och inte det omvända. Vi får ibland frågor kring varför det är få säljråd i tidningen. Svaret är ganska enkelt. Vår löpande screening utgår alltid från att finna undervärderade aktier. Våra prenumeranter betalar för att få bra köpråd. Om vi i ett tidigt skede ser att ett bolag är övervärderat eller icke-köpvärt av andra anledningar så hoppar vi oftast snabbt över till något annat som känns bättre. Så säljråden kommer aldrig bli en stor andel av våra löpande råd.       

Jag har nu tagit fram en lista på samtliga analyser som vi skrev under 2020 och som nu, ett år senare, ska utvärderas. 

Totalt hinner vi som sagt skriva runt 300 analyser varje år, vid sidan av diverse kommentarer, portföljgenomgångar, krönikor och branschtexter. Några av dessa analyser är av karaktären ”uppdateringar/kommentarer” efter till exempel delårsrapporter eller viktiga nyheter. Exkluderat dessa så skrev vi 281 unika analyser under 2020. Knappt hälften (49 procent) renderade i Köp (46 procent året innan) och resterande del var framför allt Avvakta, med undantag för 9 säljråd (3 procent). 

hur har det gått då? Vår mätperiod är som sagt 2020-2021. Det här är analyser som skrivits under våren och hösten 2020 och som nu, ett år senare, utvärderats löpande i tidningen under 2021. Ett köpråd i februari 2020 utvärderas februari 2021. Ett avvakta-råd som skrevs i maj 2020 utvärderas alltså i maj 2021 osv. Råden från varje tidning jämförs alltså under samma period mot index.

Vi använder alltid OMXSGI-indexet, som inkluderar alla bolag på Stockholmsbörsen inklusive alla utdelningar. OMXSGI har under samma period i genomsnitt ökat med 42 procent mätt över de 42 veckor som tidningen kommit ut. Mäter man samtliga våra köpråd på samma sätt så konstaterar vi att dessa stigit med i snitt 58 procent under motsvarande tidsperiod. Avvakta-råden gav i snitt 47 procent. Säljråden gav 18 procent. Det är återigen ett starkt utfall och egentligen precis som man vill ha det. Möjligtvis skulle vi varit lite mer positiva i något enstaka fall för att öka andelen köpråd då även avvakta-råden slagit index och snittet är klart högre än medianen. Det vittnar om att det finns en och annan raket som vi missat, men på det stora hela ett starkt resultat trots allt. Extra glädjande är att det är femte året i rad med liknande utfall.   

Vilka råd gick bäst? Förra året var det Sinch som var nummer ett på topplistan men den aktien har haft det motigt på sistone när tillväxten mattats av något och tillväxtaktier generellt haft motvind under andra halvåret. I år går förstapriset till speloperatören Enlabs som köptes ut av Entain för 53 kr/aktie i början av 2021. Vi köpstämplade aktien i BV 20-20 (7 maj 2020) på 14,86 kr. Det som var extra kul var att det första (klena) budet från Entain på 40 kr blockerades av en grupp investerare och småsparare. Entain kände sig då tvungna att höja budet till mer rättvisande 53 kr vilket var glädjande att se. Aktieaktivism när det är som bäst. David besegrade Goliat kan man säga.

Även tvåan på topplistan var ett spelbolag i form av Netent som köpstämplades i BV 20-14 (26 mars 2020) mitt under brinnande coronapandemi. Aktien hade då rasat till nivåer strax över 20 kr och vi bytte då fot och höjde till köp. Efter ett par månader lade Evolution bud på den tidigare konkurrenten inom livecasino och utfallet på vårt köpråd blev därmed riktigt bra.   

De sämsta köpråden då? Ifjol hamnade forskningsbolaget Irlab på topp på den mindre charmiga listan. Irlab var också en riktig lottsedel och vi betonade detta tydligt i analysen där aktien klassades som ”högrisk”. I år hamnar två liknande biotech-bolag på topp, nämligen Redsense och Calliditas. Den här typen av bolag har oftast ett binärt utfall. Antingen blir det succé, eller pannkaka. Detta bör man alltid förhålla sig till men det är ändå väldigt mycket intressant forskning som bedrivs i de svenska biotech-bolagen så det finns mervärde i att bevaka och skriva om den här typen av komplex materia på ett hyfsat enkelt och lättbegripligt sätt. Rådet är dock att alltid se sådana som lottsedlar med allt vad det innebär. 

Men förstaplatsen på ”sämsta köpråds-listan” knep det högt skuldsatta oljebolaget Enquest. Här rekommenderade vi köp i BV 20-06 (30 januari 2020) på drygt 3 kr när världsekonomin såg rätt bra ut och oljepriset var på väg upp i början av fjolåret. Pandemin slog dock till med full kraft knappt en månad efter analysen och krossade våra lagda prognoser rejält. Enquest totalhavererade när oljepriset gick ner i källaren och till och med handlades i negativt pristerritorium (WTI) under en kort tid på terminshandeln när pandemin härjade som värst och efterfrågan på olja föll ihop. Vi utvärderade rådet ett år efteråt, alltså i januari 2021, och då stod aktien i 1,5 kr. Så en halvering på det rådet tyvärr. Idag har Enquest återhämtat en större del av raset och handlas till 2,2 kr och var faktiskt uppe i nivåer kring 3,3 kr för ett par månader sedan. Även råvarubolag klassas i 9 fall av 10 som högrisk i våra analyser, och Enquest var inget undantag.   

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 50 den 13 december

Läs mer om Börsveckan.

Nu stänger vi böckerna för 2021 och hälsar Er välkomna igen måndagen den 17 januari 2021. Då rivstartas det nya året traditionsenligt med ett stort nummer av vår ”Utdelningsspecial” där vi tar fram en ny Utdelningsportfölj. Då står vi inför en tuff utmaning att överträffa årets Utdelningsportfölj som trots den starka börsen hittills avkastat hela 39 procent, 9 procentenheter före Stockholmsbörsens breda index med återlagda utdelningar (OMXSGI). Tidningen kan du som prenumerant läsa redan lördagen den 15 januari kl 09.00 på vår sajt borsveckan.se. 

Tills dess passar vi på att önska Er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -