Nu kommer fribeloppet tillbaka

Det har varit goda tider för studenter med höga inkomster de senaste två åren. Men nu är det slut med det. Från och med nästa år är fribeloppet tillbaka.

placera-redaktionellt-2021-CSN_250.png

14 december, 2021

För den som lagt studietiden bakom sig kan det låta som en självklarhet att CSN inte låter studenter med studiemedel tjäna hur mycket pengar som helst. Men faktum är att fribeloppet varit tillfälligt slopat sedan corona slog till i fjol.

Således har studenter kunnat tjäna ihop så mycket pengar de velat – förutsatt att de klarat studierna förstås. Men från och med årsskiftet kommer alltså fribeloppet tillbaka. Det kan komma som en chock för många. CSN har nämligen genom en enkätundersökning kommit fram till så många som var fjärde student inte känner till detta, det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

För studenten som tjänar över fribeloppet minskar studiemedlet och i värsta fall kan man bli återbetalningsskyldig. Det är inte bara inkomster i form av lön som räknas. Säljer du en bostad eller värdepapper med vinst kan du även då få minskat studiestöd.

Att lite snabbt hinna sälja en lägenhet såhär innan årsskiftet kanske är svårt att få till, men för dig som tänkt sälja aktier eller fonder från ett depåkonto – kanske för att flytta dem till ett investeringssparkonto – bör definitivt göra det före vi går in i 2022. I alla fall gäller det den som riskerar att slå i taket för fribeloppet.

Den som jobbar mycket helgerna inför jul och i mellandagarna kan ju alltid försöka tala med HR-avdelningen på extraarbetet för att höra om det går att få decemberlönen redan i år istället för i januari.

Studenten som vet att den kommer att arbeta eller på annat sätt tjäna pengar under nästa år kan anmäla det till CSN.

”Det kan vara svårt att veta i början av terminen hur mycket du kommer ha i inkomst. Men då är det viktigt att du meddela ändrad inkomst till oss så fort du vet. Du kan anmäla det själv i Mina sidor, ringa eller mejla och du kan göra det fler gånger. Gör det hellre en gång för mycket så att du slipper bli återbetalningsskyldig”, säger Charlotta Hansen, controller på utbetalningsavdelningen på CSN, i pressmeddelandet.

Fakta om fribeloppet

- För en typisk högskole- eller universitetsstudent som studerar heltid i 20 veckor ligger gränsen för fribeloppet på 93 561 kronor per kalenderhalvår. Hela listan över fribeloppsgränser hittar du här.

- Som inkomst räknas lön, a-kassa, inkomster från bostadsförsäljning, aktieutdelning, skattepliktigt omvårdnadsbidrag, föräldrapenning, sjukpenning, pension, aktivitetsersättning från Försäkringskassan och inkomster från eget företag.

- CSN kontrollerar den studerandes inkomster mot Skatteverket i efterhand. Att ta ut mer studiemedel än vad man har rätt till kan innebära att man gör sig skyldig till bidragsbrott.

Källa: CSN

Ämnen i artikeln


Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,01%

Senast

2 448,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.