Matas: Extrapris på dansk skönhet

Aktieanalys Matas har tryckts ned ordentligt på börsen i den allmänna konsumtionsfrossan men det återspeglas inte i den stabila verksamheten. Det danska handelsbolaget har blivit oförtjänt billigt.

Oron för en stentuff konsumtionsvinter i spåren av inflation, stigande boräntor och elkostnader skördar många offer på börserna just nu. Köpenhamn är inget undantag och ett tydligt exempel är Matas, landets ledande handlare inom hälso- och skönhetsprodukter.

I Danmark är Matas en välkänd institution i sin sektor och mer än två tredjedelar av alla vuxna kvinnor i landet är medlemmar i bolagets kundklubb. Konceptet med starka externa varumärken kombinerat med den egna profilen, som känns igen på snedställda ränder i olika färger, har varit mycket framgångsrikt.

Precis som för andra butikskedjor har dock en omställning till att serva kunderna både i fysisk form och via e-handel varit en utmaning det senaste decenniet. Lagom till pandemin så hade bolagets stora satsning på att bli en stark aktör även online börjat bita, vilket innebar att man klarade nedstängningarna utmärkt både i den faktiska verksamheten och på börsen.

E-handelshajpen på börsen har sedan dess kommit av sig rejält och för Matas del har det inneburit att aktiekursen har dragits med nedåt när jämförelseobjekten inom online har havererat samtidigt som konsumtionsoron har tilltagit. Aktiekursen har nästan halverats i år och är nu tillbaka där den var före pandemiutbrottet.

Sett till den underliggande utvecklingen är det en minst sagt hård dom som börsen har utdelat. Den senaste rapporten i det brutna räkenskapsåret, som avser april till juni, visade bland annat att både intäkterna och rörelseresultatet ökade med drygt 3 procent.

Trots urstarka jämförelsesiffror inom online, som står för 25 procent av försäljningen, ligger Matas kvar på oförändrade nivåer vilket indikerar att man tar marknadsandelar. Starkt kassaflöde, sunda lagernivåer och en bekräftad helårsprognos var andra stabilitetstecken i rapporten.

Analytikerna som följer bolaget tror också på fortsatt stabilitet i lönsamheten, parallellt med en försiktig tillväxt i intäkterna.

Den kraftigt nedställda aktiekursen ställd mot de stabila vinstprognoserna har bäddat för p/e-tal som krupit ned rejält. En multipel på drygt 7 för innevarande år och nästa kan ställas mot situationen för ett år sedan då det framåtblickande p/e-talet låg en bra bit över 15.

  2021A 2022E 2023E 2024E
Omsättning, MDKK 4344 4414 4565 4790
Ebitda-marginal % 18,5 18,3 18,2 18,2
Ebit-marginal % 8,9 10,1 10,2 10,5
Vinst/aktie, DKK 7,2 9,0 9,0 9,7
Utdelning/aktie, DKK 2,0 2,5 2,6 3,4
P/e-tal 13,4 7,4 7,4 6,8
Källa: Factset        

 

Att värderingspremien för onlinedelen har försvunnit är inte så mycket att säga om men på dagens nivåer tar aktiemarknaden ut en väldigt dyster utveckling, som alltså varken syns i verksamheten eller i analytikerprognoserna så här långt.

Matas tidiga men intressanta försök att expandera sina egna varumärken internationellt och breddningen till nya produktkategorier på hemmaplan får man i princip inte alls betalt för just nu. Inte heller den värdefulla data som kundklubben, med 1,7 miljoner medlemmar, skapar får Matas särskilt mycket uppskattning för på börsen.  

En reaktion som framstår som väl försiktigt tycker vi. Visst kommer dansken i gemen att behöva prioritera hårdare bland sina inköp men att handla smink, schampo, värk- eller vitamintabletter på Matas är oftast inte någon stor investering.

Den kategori som bolaget klassificerar som High-End Beauty står bara för en tredjedel av omsättningen medan de bredare kategorierna Mass-Beauty och hälsoprodukter står för merparten av försäljningen. Det genomsnittliga inköpet ligger kring 190 kronor.

Historiskt har bolaget också stått emot konjunkturcyklerna bra. Utöver startåret 1949 finns det inget förlustår i bolagets räkenskaper.

Osäkerheten kring hur försiktiga konsumenterna blir och vilka prioriteringar de gör de närmaste månaderna riskerar att fortsätta hålla tillbaka aktien ytterligare en tid. Men i takt med att Matas fortsätter visa stabila siffror, vilket är vårt huvudscenario, bör pessimismen lätta och då finns en tydlig uppsida i en mer normaliserad värdering.

Analytikernas genomsnittliga riktkurs ligger på 136 kronor och skulle innebära mer än en fördubbling av kursen om den infrias. Riktigt så optimistiska är inte vi givet all motvind som kunderna står inför, men det visar ändå på den stora potentialen som kan förlösas om Matas infriar förväntningarna på en stabil utveckling.

Matas är ett intressant fyndköp på de här nivåerna.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Matas Köp 66,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -