Blir det revansch för Volati?

Aktieanalys Den svenska industrigruppen Volati värderades upp rejält under 2021. Nu har aktien kommit ner till mer attraktiva nivåer men byggexponeringen oroar.

Volati grundades 2003 av Karl Perlhagen och Patrik Wahlén. Affärsidén, som än idag genomsyrar verksamheten, var att förvärva marknadsledande bolag med beprövade affärsmodeller och starka kassaflöden till rimliga värderingar. Dessa verksamheter skall sedan vidareutvecklas och skapa långsiktigt aktieägarvärde. Industrigruppens kassaflöden går till ytterligare bolagsförvärv. Wahlén är idag ordförande och äger nästan 25 procent av Volati. Perlhagen sitter i styrelsen och har en post som motsvarar över 40 procent av bolaget. Volati-aktien gjorde börsdebut 2016. 

Industrigruppens mål är att äga de förvärvade verksamheterna för evigt. Volati påminner mycket om en klassisk serieförvärvare men med ett lägre förvärvstempo. Industrigruppen är aktiva ägare och en viktig del är att det finns synergier mellan bolagen. Bokusgruppen, som Volati köpte upp 2017, knoppades av under 2021 och är nu ett eget börsnoterat bolag.  

Idag ligger Volatis börsvärde på nästan 9 miljarder kronor och baserat på rullande tolv månader uppgår försäljningen till 7,5 miljarder kronor. På ett års sikt har aktien mer än halverats. 

Volati har en egen “skola” som går under namnet Volati Management Program där framtida ledare lärs upp under ett och ett halvt år. Under utbildningen får man bland annat arbeta nära VD och hjälpa till att ta fram strategier för något av Volatis bolag.

Industrigruppen är indelad i tre olika affärsområden som i sin tur har affärsenheter under sig.  Affärsområdena går under namnen Salix Group, Industri och Ettiketto Group. En viktig del av Volatis strategi är att inom sina befintliga affärsenheter göra tilläggsförvärv. Under 2022 genomfördes sex förvärv där det senaste var måleriverktygsgrossisten Embo Import. 

Salix koncernen innefattar bolag vars produkter används inom bygg och industri, hem och trädgård samt lant- och skogsbruk. Den huvudsakliga marknaden är Norden. Runt 70 procent av försäljningen kommer från Sverige. Ungefär hälften av Volatis försäljning kommer från affärsområdet och rörelsemarginalen (ebita) ligger på strax under 10 procent (8 procent i tredje kvartalet). Salix Group, som har en egen styrelse, är ett “självständigt” bolag inom Volati.

Industri, som står för runt 40 procent av Volati, är det näst största benet. Affärsområdet består av fyra verksamheter som är ledande inom sina nischer. Rörelsemarginalen (ebita) ligger på runt 13 procent. Bland nischerna finns exempelvis spannmålshantering, fukt- och vattenskadehantering och infrastruktur för telekom och belysning. Här ingår exempelvis spannmålshanteringbolaget Tornum som funnits inom Volati-gruppen sedan 2004. S:t Eriks, som står för runt 40 procent av Industri, är verksamt inom betong- och naturstensprodukter för infrastruktur och mark- och takbeläggning. 

Ettiketto Group, som tidigare ingick i Industri-benet, är verksamt inom etikettindustrin. Affärsområdet står för cirka 10 procent av Volatis försäljning och rörelsemarginalen (ebita) ligger på över 15 procent. Ettiketto levererar självhäftande etiketter för bland annat livsmedelsförpackningar. Affärsområdet har även ett utbud av etiketteringsmaskiner. 

I det senaste kvartalet visade både Industrisegmentet och Ettiketto Group stabilitet medan Salix hade det tuffare. I Salix Groups konsumentinriktade delar syns nu en avmattning i efterfrågan och marginalerna har påverkats negativt av bland annat höga fraktkostnader och materialpriser. En inbromsning inom byggsektorn kommer att påverka affärsområdet negativt. 

Att årligen växa rörelsevinsten (ebita) per aktie med 15 procent och ha en avkastning på justerat eget kapital på 20 procent finns bland Volatis långsiktiga mål. Placera gillar industrigruppens fokus på att skapa aktieägarvärde. Bolaget har en nettoskuld/ebitda runt två och man har som mål att inte gå över 3,5. Balansräkningen ser okej ut. 

Volati  2022e 2023e 2024e
Oms till,% 23 1 5
Ebita marg,% 9,5 9,3 9,6
Ev/sales 1,2 1,3 1,2
Ev/ebita 12 14 13
P/e 19 23 21

 

Baserat på 2023 års prognoser uppgår ev/ebita till 14 och ev/sales-multipeln till 1,3. Det är dock endast två analytiker som lagt in sina estimat för Volati. Bolaget ser billigt ut i jämförelse med Carl Bennets Lifco. Volati har dock liknande multiplar som serieförvärvaren Vestum. 

Placera tycker att det finns mycket att gilla i Volati men exponeringen mot bygg gör det svårnavigerat på kort sikt. För den som tror att byggmarknaden snart kommer tillbaka kan kursnedgången ses som ett köpläge. Placera tror att det blir värre innan det blir bättre och därför avvaktar vi just nu. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Volati Neutral 100,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -