Bygg depån med den här aktien

Aktieanalys Ett sätt att effektivisera byggbranschen är att göra den mer digital. Nemetscheks program effektiviserar bygg- och anläggningsbranschen, minskar kostnaderna och utsläppen. Nu är aktien intressant igen.

Nemetschek Group digitaliserar byggbranschen. Nemetschek Group är en av de absolut största spelarna globalt inom AEC-marknaden (Architecture, Engineering, Construction).

Med Nemetscheks mjukvara kan arkitekter, ingenjörer, byggföretag och förvaltare samarbeta och planera effektivare och hållbarare.

Nemetschek Group består av 13 olika varumärken.

Sju av märkena finns inom design och arkitektur. Här finns varumärkena; GRAPHISOFT, Allplan, Vectorworks, Precasti, Data Design System, SCiA, Irisa och Frilo Software.

Inom byggsegmentet heter varumärkena; Nevaris, Bluebeam och dRofus. När det gäller fastighetsmanagering heter varumärkena Cremsolutions och Spacewell.

Nemetschek äger även ett bolag som sysslar med media- och underhållning under varumärket Maxon.

Drygt 50 procent av omsättningen kommer från arkitektprogrammen. Runt 30 procent från byggkonstruktionsdelen. Maxon står för runt 10 procent av omsättninngen.

Drygt 55 procent av omsättningen genereras i Europa. Tyskland står för 24 procent. Nordamerika för 34 procent och Asien för knappt 10 procent.

Det unika med Nemetschek är att bolaget är det enda mjukvarubolag i världen med program som spänner över hela livscykeln för ett bygge.

Nemetscheks mjukvara gör att byggbolag kan arbeta mer industriellt och få ett bättre flöde i byggprocesserna.

Bygg- och infrastrukturprojekt skulle kunna bli mycket effektivare. Globalt kasseras runt 10 procent av allt byggmaterial, 30 procent av allt byggjobb måste göras om, 40 procent av alla byggprojekt överskrider budget, 40 procent av byggarbetarnas tid på byggena är improduktiva och 90 procent av alla byggprojekt är försenade.

Anledningen till dessa problem är oftast dålig kommunikation, dålig planering och dåligt samarbete.

Med Nemetscheks mjukvaruprogram går det enligt bolaget att sänka kostnaderna med upp till drygt 30 procent, minska tidsåtgången och reducera utsläppen av växthusgaser med upp till 50 procent.

Totalt har Nemetschek 5 miljoner kunder i över 140 länder.

Företaget grundades av byggingenjören och professorn Georg Nemetschek 1963. Bolaget med huvudkontor i München har drygt 3400 anställda.

Georg Nemetschek

Nemetschek var ett av de första företag i branschen som började använda mjukvaruprogram inom byggbranschen. Redan 1977 lanserade bolaget programmet Statik 97/77.

Sedan 1999 har företaget varit noterat på börsen i Frankfurt på listorna the MDAX och TecDAX. Marknadsvärdet är 5,7 miljarder euro.

2022 spås helårsomsättningen uppgå till 800 miljoner euro, vilket är en ökning med 17,3 procent jämfört med 2021. Runt 60 procent av omsättningen är återkommande intäkter. Bolagets ambition är att öka denna andel framöver.

Vinsten per aktie för helåret 2022 väntas uppgå till 1,39 euro. Det blir i så fall en ökning med 19 procent mot 2021.

  2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 682 800 857 964
Rörelsemarginal, % 25,20% 26,10% 25,40% 27,20%
Vinst/aktie EUR 1,17 1,39 1,43 1,75
Utdelning EUR 0,39 0,43 0,45 0,51
         
Källa: Marketscreener      


Under de senaste tolv månaderna har Nemetscheks aktiekurs fallit 39 procent.

Bolaget värderas nu till EV/Ebitda på 20,1 på nuvarande aktiekurs. P/e-talet ligger på 34. Det är fortfarande en hög värdering.

Under 2023 förväntar sig marknaden att bolagets omsättning kommer att öka 7 procent. Det som talar för en svagare omsättningstillväxt är bland annat en vikande byggmarknad i Tyskland och Nordeuropa.

Ebitda-marginalen väntas landa på runt 25%.

Vinsten per aktie för 2023 spås landa på 1,43 euro. Det innebär i så fall en ökning med knappt 3 procent.

Det som talar till Nemetscheks fördel är att digitaliseringen inom byggbranschen fortfarande är låg. Utöver det är det flera megatrender som kommer att driva på efterfrågan som fortsatt urbanisering, stor uppdämd efterfrågan på infrastrukturinvesteringar och grön omställning av byggnader och infrastruktur.

Totalt sett spås världsbefolkningen öka med runt 2,5 miljarder under de kommande 30 åren samtidigt kommer de allra flesta människor att bo i städer. Sett över ett dygn så tillbringar människor i genomsnitt 20 timmar per dygn inomhus i byggnader.

Nemetschek är intressant av flera skäl. Tidigare när Placera tittat på aktien har vi tyckt att värderingen varit för hög. Nu har värderingen kommit ner ansenligt. Nemetschek är ett bolag som kommer att fortsätta växa kraftigt när byggkonjunkturen tar fart igen.

Nemetschek har också visat sig vara en mycket skicklig bolagsförvärvare.  

Till Nemetscheks fördel ska också räknas att det är familjeägt. Familjen Nemetschek kontrollerar över 50 procent av ägandet. Familjeägda bolag brukar tänka mer långsiktigt och klara sig bättre. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nemetschek SE Köp 49,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -