Svampaktierna kan få depån att växa

Börs 2023 har börjat starkt för psykadelsiska aktier. De sju ledande bolagen i sektorn har i genomsnitt stigit med 22 procent.

Under de senaste åren har intresset för utveckling av läkemedel baserade på psykedeliska preparat som LSD och dess naturliga form psilocybin ökat starkt.

Forskning har visat att dessa kan ha terapeutiska effekter vid behandling av sjukdomar som depression, ångest och PTSD.

Psilocybin 

Ett flertal företag har etablerat sig inom forskningsområdet. Bakgrunden till de här bolagen är att man i Nordamerika för några år sedan återigen började forska på psykedeliska droger som behandlingsalternativ till mentala hälsoproblem.

I Nordamerika där forskningen kommit längst finns ett antal forskningsbaserade läkemedelsbolag inom psykadelika.

Ett av de största är Compass Pathways. De fokuserar på att utveckla psilocybinbaserade terapier för behandling av depression och ångest. Bolaget är noterat på NASDAQ och värderas idag till knappt 400 miljoner dollar.

Compass Pathways noterades på Nasdaq i september 2020. Bolaget grundades 2015 av George Goldsmith och Ekaterina Malievskaia som ville lindra ångesten för människor i livets slutskede.

En annan stor spelare i sektorn är Mind Medicine, vars aktie stigit med inte mindre än 79 procent i år. Marknadsvärdet på hela bolaget är 150 miljoner dollar.

Mind Medicine fokuserar på att utveckla psykedeliska terapier för behandling av psykiska tillstånd som ångest, depression och beroende.

Bolaget har flera terapier under utveckling, inklusive en kombination av LSD och ketamin för behandling av ångest. Mind Medicine är noterat på NASDAQ.

Ett annat forskningsbolag i sektorn är Cybin. I likhet med de andra sysslar bolaget med att utveckla psykedeliska terapier för behandling av depression och ångest.

Cybin är noterat på NEO-börsen i Kanada och värderas omräknat till 84 miljoner amerikanska dollar.

Atai Life Sciences är ett av de största bolagen i sektorn. De har namnkunniga investerare som bland annat Peter Thiel. Bolaget grundades 2018 och noterades 2021. Atai har vuxit genom att köpa upp konkurrenter.

Peter Thiel

För närvarande har bolaget nio stuider på gång. Fyra av dessa befinner sig i en klinisk fas.

Atai är också största aktieägaren i Compass Pathways.

Den kliniska forskningen inom psykadelika startade redan på 1960-talet, men stoppades senare eftersom substanserna kom att associeras med studentuppror, hippies och antikrigsdemonstrationer. Det medförde att substanserna politiskt i USA kom att hamna under lagen "Controlled Substances Act", vilket är samma grupp där till exempel den tunga drogen heroin ingår och därmed stoppades även läkemedelsforskningen.

Nu har utvecklingen gått så långt att delstaten Oregon i januari i år blev först i USA med att tillåta psilocybin som behandling för psyaktriska sjukdomar. Amerikanska läkemedelsverket FDA har klassat psilocybin som en så kallad ”breakthrough therapy.”

Enligt en rapport från Data Bridge spås marknaden för psykadelsiska mediciner uppnå en omsättning på 6,4 miljarder dollar år 2029.

Flera studier där psilocybin testats har visat på gott resultat. För närvarande pågår en svensk studie i form av ett samarbete mellan Carolinska institutet och Region Stockholm. I studien testar man hur psilocybin påverka perception, känslotillstånd och tankeverksamheten på depressionspatienter.

De preliminära resultaten visar att en enda dos intagen under kontrollerade former skulle kunna ha en flera veckor lång effekt mot depression, skriver man.

Det har länge varit känt att psykedeliska droger som LSD eller dess naturliga variant psilocybin har terapeutisk effekt när det gäller depressionssjukdomar.

Hundratals miljoner människor lider av depressionssjukdomar på jorden och siffran verkar vara stigande. Idag beräknar man att cirka en tredjedel av dessa inte svarar på de medicinska preparat som används idag.

Antidepressiva läkemedel idag består huvudsakligen av selektiva serotoninåterupptagshämmare så kallade SSRI-preparat, selektiva serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare förkortat SNRI och tricykliska antidepressiva som förkortas TCA.

Det finns givetvis stora risker med läkemedelsbolag inom psykedelisk forskning. Branschen är fortfarande relativt ny och oetablerad. Forskning på psykedeliska föreningar är fortfarande i ett tidigt skede, vilket innebär att det finns en hög grad av osäkerhet kring framtida utveckling och resultat.

Det finns också regulatoriska risker. Psykedeliska föreningar är fortfarande klassade som narkotiska ämnen i de flesta länder. Det i sin tur gör det mer komplicerat att bedriva forskning.

Aktie Marknadsvärde MUSD Utveckling % i år
MIND MEDICINE 150 79
CYBIN 84 46
Numinus Wellness  49 30
COMPASS PATHWAYS 388 14
SEELOS THERAPEUTICS 79 9
GH Research 500 4
ATAI LIFE SCIENCES 300 -28
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -