Fullt på fokus räntor och konjunktur

Makroveckan Inflations- och ränteoron drevs upp under förra veckan och fick många börser att backa. Nu väntar intressanta svenska och internationella konjunktursiffror och en inflationssiffra för EMU-området som lär sätta sin prägel på finanshumöret.

Det var trögt på de flesta av världens börser i förra veckan. Den svenska börsen var relativt hårt drabbad och sjönk med 2,6 procent vilket betyder att i stor sett hela uppgången från inledningen av februari nu är borta. Stoxx600 klarade sig något bättre med en nedgång 1,4 procent medan S&P500 tappade 2,7 procent. Den här veckan ser dock ut att få en positiv start.

Det är inflationen och räntorna som är det stora problemet för börserna att hantera. Inflationen i Sverige visade sig överraskande hög i januari, vilket skickade upp ränteförväntningarna rejält. Nu väntas en räntehöjning med 0,50 procentenheter från Riksbankens på aprilmötet. Något som också fick kronan att stärkas rejält. Euron ligger nu och dansar kring 11 kronor och en dollar kostar 10,50 kronor.

Både stigande räntor och en starkare krona påverkar givetvis delar av den svenska börsen negativt men det som ligger bakom den större oron är förstås vad de stora centralbankerna ska göra.

I USA har ränteförväntningarna på Federal Reserve stigit rejält under senare tid och när även PCE-deflatorn (priserna kopplade till privat konsumtion) kom in överraskande högt på fredagen tog börsnedgången lite extra fart. Hyggliga amerikansk makrosiffror i inledningen tolkas dessutom snarast negativt eftersom det ökar sannolikheten för att Fed behöver strama åt rejält. Nu prissätts att den amerikanska styrräntan ska toppa på 5,4 procent under 2023.

Det finns också en oro för att ECB ska behöva strama åt rejält för att få bukt med inflationen. Därför blir torsdagens inflationssiffra för EMU-området högintressant. Överraskar inflationen även i EMU-området på uppsidan kan det bli ett beskt piller för börsen att svälja. Även om vi förstås hoppas på det motsatta scenariot.

Viktigt för börshumöret blir också de inköpschefsindex som publiceras på onsdag (industrin) respektive fredag (tjänstesektorn). Lite bättre siffror härifrån spär visserligen på ränterisken men betyder samtidigt att ekonomierna utvecklas hyggligt. Så man vet inte riktigt hur börsen kommer att reagera.

De svenska indexen riskerar att bli besvikelser även om det finns ett visst hopp om att industriindexet i alla fall ska stabiliseras.

För svenskt vidkommande får vi också BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal på tisdag. Det blir troligen bister läsning och vi på Placera hoppas att Riksbanken skärskådar siffrorna noggrant innan man tar nästa steg på räntetrappan.

I övrigt hoppas vi på lite starkare siffror från Kina. Det behövs för att hålla en spirande konjunkturoptimism vid liv. Samtidigt som det måste konstateras att de geopolitiska spänningarna mellan Kina och USA fortsätter att stiga. Något som också påverkat investeringsklimatet negativt.

Måndag

Detaljhandeln i Sverige tappade mindre än väntat i januari och nedgången får december stannade vid 0,1 procent. Jämfört med samma månad i fjol är dock detaljhandelstappet hela 7,5 procent. Tappet för sällanköpsvaruhandel var hela 9,5 procent. Hushållsutlåningen steg i en årstakt av 3,2 procent i januari. Visserligen lågt i ett historiskt perspektiv men ändå en högre siffra än många befarat.

Tisdag

Svensk BNP väntas ha backat rejält under fjolårets sista kvartal. Ytterligare ett tecken på svensk ekonomi nu har gått in i en betydligt svagare fas. Något som Riksbankens borde ha på sin radar inför nästa räntebesked. Hushållshumöret i USA väntas röra sig uppåt. Året har inletts överraskande starkt även inflationen fortsätter att spöka.

Onsdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det är fortsatt trögt i industrin även om det synts små ljusglimtar för ekonomierna i stort. Mest nyfikna är vi förstås på det svenska indexet där vi hoppas på en mindre uppgång i likhet med vad som kunde skönjas i förra veckans barometer. Det rör sig ändå om förhållandevis låga nivåer. Förhoppningar finns dessutom om att det kinesiska indexet ska stärkas ytterligare. Håll också koll på de tyska inflationssiffrorna som förhoppningsvis inte blir försenade även den här gången.  

Torsdag

Fullt fokus på inflationssiffrorna för EMU-området. Det kan bli en ny rysare för börsen om inflationen skulle överraska på uppsidan. Vilket det finns en viss risk för att de gör. Dessutom publicerar ECB sitt penningpolitiska protokoll från det senaste räntemötet. Här lär det vara en hel del tuffa tongångar som också riskerar att dämpa investerarhumöret.

Fredag

Inköpscheferna i tjänstesektorn visar konjunkturkorten. Här väntas lite bättre humör än i industrin. Var det svenska indexet kan tänkas landa råder det stor osäkerhet kring men risken är stor att vi får se en nedgång. Producentpriserna i EMU-området fortsätter förhoppningsvis att leta sig ner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -