Det privata sparandets roll för pensionen

Pension Storleken på din pension kan du till vissa delar påverka. Dels genom hur mycket du arbetar, dels för att du kan spara själv. Börjar du i tid kan det göra stor skillnad för din framtida inkomst.

Det har knappast undgått någon att staten vill att vi ska arbeta längre upp i åldrarna för att vår pension ska räcka längre. Och visst är det ett effektivt sätt att höja sin framtida inkomst, inte minst eftersom utbetalningstiden minskar.

Men det är inte säkert att alla orkar och vill arbeta ett extra år när du börjar närma dig 70. Det är heller inte alla som tjänar över 50 000 kronor i månaden och kan löneväxla för att få högre pension, vilket annars är ett skatteeffektivt sätt att höja sin framtida inkomst.

Inte sällan är det de som tjänar minst som också har mest slitsamma yrken och dessutom lever kortare, vilket leder till en kortare tid som pensionär.

Ett annat sätt att påverka sin pension är att ha ett eget pensionssparande. Det positiva är att om man börjar tidigt så är sparhorisonten så lång, att det räcker med en relativt liten peng för att det ska bli stor skillnad i plånboken när du blivit pensionär.

Exempel: Spara 500 kronor i månaden

Albin är 23 år när han börjar jobba som sjuksköterska. På hans mammas inrådan börjar han spara 500 kronor i månaden i en billig globalfond på ett ISK redan första månaden som anställd.

Han räknar med att gå i pension när han är 67 och har då fått en genomsnittlig avkastning på 7 procent. Han har då över 1,6 miljoner kronor. Han bestämmer sig för att ta ut sin sparade privata pension över 20 år, en gång i månaden. Det blir över 6 600 kronor extra i månaden, en ansenlig summa för honom, eftersom han inte får så hög allmän pension och tjänstepension. (En månadslön på 33 000 kronor ger en allmän pension på 13 400 kronor och en tjänstepension på 3 900 kronor enligt Pensionsmyndighetens egna exempel.)

3 tips till den som vill ha ett privat pensionssparande

1. Börja tidigt. Ju tidigare du börjar, desto mindre måste du spara varje månad. Om du har det knapert, börja med en hundralapp och höj sedan i takt med att du får högre lön.

2. Spara på ett eget ISK och döp den till ”Pensionssparande” så blandar du förhoppningsvis inte ihop det med dina övriga pengar (även om det gäller att ha lite disciplin och inte använda det till annat). Det positiva är att om du någon gång verkligen skulle behöva pengarna, så är de tillgängliga.

3. Välj en billig globalfond. Småspararguiden har en bra guide som visar vilken fond du ska välja oavsett vilken bank du har. 

Privat pensionssparande i all ära, glöm inte bort att du ska ha tjänstepension och helst undvika att jobba deltid, eftersom den allmänna pensionen och tjänstepensionen kommer att vara grunden i din pension. Här kan du läsa mer om pensionstips för unga vuxna.

Här kan du gå in och se din pensionsprognos.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -