Långsiktig tillväxt i vattenbolaget

Aktieanalys American Water Works är USA:s ledande vattenbolag. Efterfrågan är visserligen säker och stabil men värderingen är hög och bolaget är högt skuldsatt. Det som ändå talar för ett köp nu är den långsiktiga tillväxten.

American Water Works är det överlägset största noterade vattenbolaget i USA. Bolaget har ett marknadsvärde på 28 miljarder dollar.

American Water Works levererar dricksvatten och tar hand om avloppsvattnet för 14 miljoner människor i 46 amerikanska stater samt hushåll i provinsen Ontario i Kanada. Utöver det förser bolaget ett flertal amerikanska militäranläggningar med vatten.

Bolaget grundades 1886 och huvudkontoret ligger i Voorhees i New Jersey.

Omsättningen i år väntas stiga med 10 procent till 4,19 miljarder dollar. Vinsten per aktie väntas för helåret landa på 4,8 dollar. I senaste kvartalsrapporten uppgav bolaget själva att de ser att vinsten per aktie kommer att landa på mellan 4,72 och 4,82 dollar per aktie.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MUSD 3 792 4 188 4 421 4 741
Rörelsemarginal, % 33,60% 36,40% 37,80% 39,10%
Vinst/aktie USD 4,51 4,78 5,13 5,59
Utdelning USD 2,57 2,78 3,01 3,26
Källa: Marketscreener        
       


Det innebär en ökning från 2022 med cirka 6 procent.

Bolaget handlas nu till ett p/e-tal på innevarande år på 30 och för nästa år på 28. Samtidigt ger bolaget en direktavkastning på knappt 2 procent.

American Water Works en lång och fin historik av utdelningshöjningar.

Bolaget har under lång tid köpt upp mindre vattenbolag och är högt skuldsatt. Det slår så klart mot aktiekursen i tider av högre räntor både på så vis att bolagens räntekostnader ökar och att investerare som söker tryggare avkastningsalternativ har fler andra möjligheter. Hittills i år har aktien backat 4 procent.

Största ägare är fondbolaget Vanguard med knappt 12 procent av aktierna.

Det fina med vattenbolagen är dock att de i de flesta fall har krockkudde i att kontrakten innehåller en inflationstionsjusteringsklausul.

Än så länge är bara 16 procent av dricksvattenförsörjningen i USA i privata händer och endast 2 procent av avloppsvattenförsörjningen är i privata händer. American Water Works ser detta som att det fortfarande finns stor tillväxtpotential i sektorn.

American Water Works har som mål att fortsätta växa. Planen är att köpa mindre kommunala vattenbolag med mellan 5000 upp till 50 000 kunder och investera runt 300–400 miljoner dollar per år.

Vanligen handlar det om vattenbolag som står inför stora och dyra infrastrukturinvesteringar och som därför gärna ser att privata aktörer kommer in och tar över investeringen.

American Water Works har också som mål att fokusera mer på att växa ännu mer inom avloppsvattenförsörjningen framöver.

Det som talar till ett långsiktigt köp av American Water Works är att de verkar i en både stabil och nödvändig bransch. Efterfrågan är mycket säker och förutsägbar. Utöver det växer bolaget stabilt med nya förvärv.

Generellt sett har vattenbolagen en oerhört stark historik. Oavsett kris så behövs alltid vatten.

Det visar inte minst det faktum att vattenbolaget York Water är det bolag som har världens längsta obrutna utdelningssvit som nu är långt över 200 år gammal.

Till branschens nackdelar hör att de verkar i en regulatorisk miljö. Det kan finnas och uppkomma politiska risker.

Utöver det kräver allt som har med vatteninfrastruktur att göra kontinuerliga och stora kapitalinvesteringar för att upprätthålla kvaliteten och kvantiteten.

American Water Works handlas till hög värdering samtidigt som bolaget är högt skuldsatt. Det är ingen bra kombination särskilt inte i nuvarande räntemiljö. Det som ändå talar för ett köp nu är bolagets fina och stabila långsiktiga tillväxthistorik. I nuvarande högräntemiljö stannar vi vid ett neutralt råd för aktien. 

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
American Water Works Neutral 147,08 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -