Teknik månadens fondvinnare

Fondkommentar Den senaste månaden har erbjudit ovanligt starka börser. De största fondvinnarna hittar vi bland smala teknikfonder. Placera går igenom månadens vinnare och förlorare på fondmarknaden.

Riskviljan har ökat hos investerarna i takt med att börserna stigit allt mer. Att det varit en bred och stark uppgång på fondmarknaden vittnar Avanzas fondplattform om. Plattformen omfattar 1362 fonder och förlorarfonderna är nu ovanligt få. Bara 156 fonder har negativ avkastning den senaste månaden, det motsvarar drygt 11 procent.

Den senaste månaden har vi sett ett AI-rally som lyft flera av de stora teknikjättarna till nya rekordnoteringar. Det gör att tekniksektorn sticker ut som den bästa globala sektorn under månaden med en uppgång på 14,3 procent. Näst bäst fond är sällanköpsvaror på 7,7 procent följt av telekommunikation på 5,4 procent.

Tuffast har det varit för defensiva dagligvarusektorn och allmännyttiga bolag som backat 4,3 respektive 3,1 procent.

Tekniksektorn är nu årets klart ledande sektor med en uppgång på knappt 40 procent. Fjolårets överlägsna vinnarsektor energi hamnar i botten och är den enda sektorn med negativ avkastning.

USA-fonder hör till månadens vinnare på de utvecklade börserna. Uppgången landar på 10,5 procent för en bred USA indexfond mätt i svenska kronor. Japan ligger inte långt efter med en uppgång på 9 procent för en japansk indexfond.

En globalindexfond har stigit knappt 9 procent den senaste månaden.

Den följs av en bred tillväxtmarknadsfond som stigit närmare 8 procent. Men spridningen på tillväxtmarknaderna är som vanligt stor. Latinamerika- och Brasilienfonder har stigit mellan 15 och 9 procent.  Indien har haft en bra månad med betydande plusavkastning. Turkiet har efter årets tuffa inledning vänt till positiv avkastning på 2 procent, trots en stor nedgång för valutan mot dollarn.

De utländska fonderna har haft medvind av en fortsatt svag krona. Euron har ökat drygt 3 procent i värde mot kronan och dollarn drygt 2,4 procent.

Stockholmsbörsen har också hängt med i månadens positiva aktieklimat. En bred indexfond har stigit 6 procent. Stockholmsbörsens små- och medelstora bolag har inte hängt med i utvecklingen och bara stigit närmare 2 procent.

En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat månaden bättre med uppgång på hela 13 procent.

En bred europaindexfond har klarat sig bättre än breda Stockholmsbörsen och avkastat drygt 8 procent.

Placera har listat vinnar- och förlorarfonder från Avanzas fondutbud av fonder. Avkastningen mellan vinnarna och förlorarna landar på 35 procentenheter, vilket är en stor skillnad. Förra månaden var skillnaden 23 procentenheter.

Fonder 1 månad  i år
Allianz Global Artifical Intelligence 25,7% 41,4%
Augmented Reality Fund A 23,2% 39,7%
JPM US Technology A (acc) USD 22,0% 48,1%
Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest 21,8% -
Swedbank Robur Technology A 21,1% 43,2%
Franklin Technology A Acc USD 19,8% 41,3%
BGF Next Generation Technology A2 19,6% 25,8%
GP Bullhound Global Technology A 19,6% 39,4%
Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD 19,0% 32,0%
UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc 18,2% 34,2%
Källa:  Avanza & Morningstar 15 juni    

 

Vinnarlistan domineras totalt av teknikfonder på listan över de tio bästa fonderna den senaste månaden.

Den fond som haft den starkaste utvecklingen den senaste månaden är Allianz Global Artificial Intelligence AT EUR. Det är en av två smala teknikfonder i toppen på månadens vinnarlista.

Fonden är i AI-rallyts mittpunkt. Fonden har stigit knappt 26 procent. Fonden förvaltas av Sebastian Thomas, James Chen och Stephen Jue. Det ingår även tre aktieanalytiker i AI-teamet och de är stationerade i San Fransisco.

Investeringsprocessen handlar till stor del att identifiera framväxande företag som använder och investerar i AI för att betjäna alla sina intressenter och inte minst att det kommer till nytta för kunderna.

Investeringsprocessen är ”bottom down”. Man letar efter de bolag som man tror kommer att gynnas mest av AI-utvecklingen. Investeringsuniverset är stort och brett på mer än 1 000 bolag.

Teamet fokuserar på mellan 150 och 200 bolag som man gör en aktieanalys på. Viktiga faktorer är AI-teknologins påverkan på framtida tillväxt och lönsamhet. Bolagen ska uppnå tydliga fördelare med AI-teknologin.

Teknikbolag utgör 62 procent av fondens värde, 16 procent är kommunikationsbolag och 12 procent klassas som sällanköpsvaror.

Fonden är koncentrerad till 64 innehav och de tio största innehaven väger 36 procent av fonden. Amerikanska Tesla har en vikt på 4,9 procent och är fondens största innehav. Meta Platforms är årets bästa bidragsgivare i fonden med en uppgång på 135 procent.

Näst högsta avkastning har Augmented Reality Fund A. Fonden är aktivt förvaltad av Magnus Nicklasson sedan 2018.

Magnus Nicklasson

Det är en smal branschfond inom ny teknik som i huvudsak investerar inom temat Augmented Reality (AR). Det innebär att digital information eller hologram läggs till vårt verkliga synfält eller värld, och på så vis förstärker vår verklighet.

Fonden har 25 investeringar, varav 42 procent är stora bolag. 22 procent är medelstora bolag och resterande del är småbolag. En tredjedel av fonden är investerad i halvledarbolag och 30 procent i mjukvarubolag.

Fonden har stigit med drygt 23 procent senaste månaden. Största innehav är amerikanska mjukvarubolaget Adobe med 5,2 procent. Aktien har stigit drygt 46 procent den senaste månaden.

Först på tredje plats hittar vi en bredare teknikfond. JPM US Technology A har imponerat med en avkastning på 22 procent.

Fonden är aktivt förvaltad och investerar i väletablerade teknikbolag och även i mindre teknikbolag med bas i USA. Joseph Wilson är förvaltare och varit med och förvaltat fonden sedan januari 2017, sedan maj 2021 är Eric Ghernati medförvaltare.

Fonden består till 27 procent av små- och medelstora bolag, vilket är betydligt mer än jämförelseindex. Hela 95 procent av investeringarna är i USA-bolag. Fondens klart största undersektorer är mjukvarusektorn på 43 procent, följt av halvledarbolag med 25 procent.

Den investerar i 58 aktier och har en tydlig riskspridning, de 10 största innehaven väger 35 procent. Det största innehavet är Meta Platforms på 5,2 procent som hör till fondens bösta bidragsgivare i år.

Vi hittar Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest på fjärde plats med en uppgång på närmare 20 procent.

Fonden förvaltas av ARK Invest med Cathie Wood som investeringsansvarig. Hon var väldigt omskriven i finansiell media under covidåren 2020 och 2021. Hon tror mycket på att innovation är grunden för tillväxt.

Fonden investerar i bolag inom fem olika tekniksegment: artificiell intelligens, DNA-sekvensering, robotisering, energilagring och blockkedjeteknik. Disruptive innovation definieras som introduktionen av en teknikbaserad produkt eller tjänst som omformar den ekonomiska aktiviteten genom att skapa enkelhet och tillgänglighet samtidigt som kostnaderna minskar. 

Fonden är koncentrerad med 40 innehav. De två klart största sektorerna är teknik och hälsovård som väger drygt 35 respektive 30 procent. USA bolag utgör närmare 90 procent följt av schweiziska bolag på 4,6 procent.

De tio största innehaven väger 60 procent. Det största innehav är Tesla på närmare 10 procent.

Fonder 1 månad  i år
CPR Invest Global Gold Mines -7,6% 7,9%
PLUS Mikrobolag Sverige Index -6,5% -11,3%
Strand Småbolagsfond -6,4% -0,8%
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD -6,1% 4,2%
PLUS Teknologi Sverige Index -5,9% -0,8%
BGF World Gold A2 -5,9% 10,0%
AuAg Silver Bullet A -5,1% -2,3%
Allianz Strategic Bond AT H2-EUR -4,9% -2,3%
Nordea 1 - Alpha 10 MA Fd HB SEK -4,7% -2,2%
Atlant Protect A -4,7% -11,3%
Källa:  Avanza & Morningstar 15 juni    

 

Förlorarlistan är brokig blandning av branschfonder inom ädelmetaller och svenska småbolagsfonder.

Knappt hälften av de sämsta fonderna under månaden är ädelmetallfonder. Guldpriset har backat 3 procent den senaste månaden.

Tuffast har månaden varit för CPR Invest Global Mines med en nedgång på 7,6 procent. Fondens största innehav är Agnico Eagle med en vikt på 10 procent. Aktien har backat 13,7 procent den senaste månaden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -