Lugnare makrovecka väntar

Makroveckan Augustibörsen avslutade starkt men blev ändå en minusmånad på börsen. I veckan väntar bland annat centralbanksbesked som kan bli lite vägledande under en het centralbanksmånad.

Det var positiva tongångar på de flesta av världen börser under veckan som gick. Den svenska börsen var upp med 2,1 procent, Stoxx600 steg med 1,5 procent och S&P500 med 2,5 procent. Ändå blev augusti, sin vana troget, en tämligen dyster börsmånad.

Det som tidvis bidragit till stigande nervositet har varit fortsatt stigande räntor med den amerikanska tioårsräntan i fokus. I förra veckan fick vi dock se en hel del räntenedgångar. Om än inte så dramatiska. Den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för augusti togs dessutom emot med viss lättnad på marknaden. En lite dämpad sysselsättningsutveckling ökar förhoppningarna om ett slut på amerikanska räntehöjningar och ökar också chanserna till att Federal Reserve ska lyckas med konststycket att mjuklanda ekonomin. Den amerikanska tioårsräntan steg ändå under fredagen och avslutade veckan på 4,18 procent.

Noterbart är att oljepriset dragit iväg ytterligare och Brentoljan kostar nu drygt 88 dollar per fat.

Den här veckan är lite tunnar på makrofronten men saknar ändå inte intressanta händelser och siffror.

Möjligen kan både den australiensiska och kanadensiska centralbanken sätta tonen för en het centralbanksmånad när bägge väntas ligga still med räntan i samband med veckans penningpolitiska besked. Det är i alla fall vad investerarna hoppas på. RBA kommer med sitt besked på tisdagsmorgonen och Bank of Canada på onsdag.

Vad inköpscheferna i tjänstesektorn säger om det ekonomiska tillståndet får vi ta del av på tisdag respektive onsdag. Svaga siffror skulle sannolikt öka chanserna för att även andra centralbanker sitter still i båten men samtidigt öka oron för en svagare global ekonomi.

Ett undantag bland centralbankerna är Riksbanken som väntas höja sin ränta på septembermötet men möjligen kan ett svagt svenskt inköpschefsindex sätta lite griller i huvudet på riksbanksdirektionen. För de svaga svenska konjunkturindikatorerna duggar numera tätt. Därför blir också fredagens siffror över utvecklingen av bostadspriserna och SCB:s BNP-indikator för juli viktig input.

Måndag

USA-börsen håller stängt på grund av Labor Day. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha sjunkit efter ett lite oroligt augusti.

Tisdag

Australiens centralbank lämnar penningpolitiskt besked och väntas sitta still i båten ännu en gång. Möjligen en liten signal till andra centralbanker. Vi räknar med att det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn har sjunkit i augustimätningen även om sommarmånader (nåja) alltid är lite extra osäkra. Bostadspriserna i Norge är på väg ner.

Onsdag

Bank of Canada lämnar räntebesked och väntas den här gången sälla sig till de centralbanker som tycket att det är dags att pausa räntehöjningarna. Här har dessutom KPI-inflationen sjunkit till mer hanterliga 3,3 procent. Viktigt för börshumöret är det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn samt den regionala sammanställningen av det ekonomiska läget (Beige book). I det senare fallet hoppas marknaden på tydliga tecken kring att arbetsmarknad och löneökningar svalna av.  

Torsdag

Kinesisk utrikeshandel har varit mycket sval under större delen av 2023, vilket förstås påverkar övriga världen i negativ riktning. Nu hoppas de flesta av oss på lite bättre siffror efter branta fall även om de knappast kommer att signalera någon tydlig konjunkturvändning. Den svenska staten går nog med plus.

Fredag

Veckan avlutas med två rysare när Mäklarstatistik publicerar siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden och SCB sin BNP-indikator. Bostadspriserna tror vi har fallit medan BNP-indikatorn för juli kan studsa upp en liten bit efter en mycket svag junisiffra. I det senare fallet är det hushållens konsumtionsvilja som vi är mest nyfikna på.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -