Makroveckan: Viktiga USA-siffror väntar

I skuggan av den säkerhetspolitiska krisen i Mellanöstern ska det levereras högintressanta inflationssiffror från bland annat USA och Sverige under veckan som kommer. Eventuella räntehöjningar är det som förmodligen står på spel.

placera-redaktionellt-2021-Makroveckan_700.png

9 oktober, 2023

Förra veckans huvudnyhet var den överraskande positiva börsreaktionen efter starka amerikanska sysselsättningssiffror. Överraskande så till vida att de ökar sannolikheten för att Federal Reserve leverera nya räntehöjningar och dessutom fick de långa räntorna att stiga. På marknaden tycks man däremot ha tagit fasta på att löneökningarna fortsätter att dämpas.

Att talmannen i det amerikanska representanthuset avsattes är mer otvetydigt negativt eftersom det borgar för fortsatt budgetbråk när den nya respiten i mitten av november närmar sig.

Börsutfallet för förra veckan blev en nedgång för den svenska börsen med 0,5 procent medan europeiska Stoxx600 backade med 1,2 procent. I USA var det däremot mungiporna något upp och veckofacit för S&P500 blev +0,5 procent.

Nu har dock spelplanen på finansmarknaden ruckats ännu en gång när Hamas attackerade Israel på bred front. På kort sikt ökar det förstås nervositeten på finansmarknaden och börsnedgångar kan noteras på flera håll i Asien och Mellanöstern. Terminerna i USA pekar också ner.

Hur det här påverkar finansmarknaderna på lite längre sikt återstår att se. Mycket beror förstås på om det leder till fler krishärdar och ökade spänningar i Mellanöstern som helhet och på hur Israels motreaktion kommer att se ut. Det finns ingen tvekan om att Israel kommer att vinna men gisslansituation riskerar att bidra till att konflikten drar ut på tiden.

En viktig faktor är också hur oljepriset kommer att utvecklas. Det kan noteras att förra veckans kraftiga nedgång i oljepriset till viss del reverserats. Brentoljan kostar nu runt 88 dollar per fat men kostade faktiskt runt 92 dollar i inledningen av förra veckan. Guldpriset har också tagit ett lite hopp uppåt under helgen.

Den amerikanska dollarn har, sin vana troget, stärkts i samband med att de globala spänningarna stigit. Men det rör sig inte om några dramatiska reaktioner. Vilket i sig ger visst hopp om att turbulensen på finansmarknaden är övergående.

Men det är förstås en del annat som också kan få det att svänga på finansmarknaden under veckan som kommer.  

Viktigt ur den aspekten är det penningpolitiska protokoll som Federal Reserve publicerar på onsdagskvällen men den okrönte konungen är torsdagens amerikanska inflationssiffror för september. Spänningen inför den siffran har stigit sedan de överraskande starka sysselsättningssiffror som publicerades i fredags. Amerikansk sysselsättning steg med 336 000 personer. Vilket var väl över marknadens förväntningar. Efter den initiala chocken vände dock börshumöret till det positiva. En överraskande hög eller låg inflationssiffra skulle sannolikt påverka marknadshumöret rejält.

På fredag publiceras de svenska inflationssiffrorna och här väntas en påtaglig dämpning av inflationstakten. Riksbanken får dock tillgång till ytterligare en inflationssiffra innan det är dags för nästa räntebesked den 23 november. Mycket talar dock för att vi får se dämpad inflation även när oktobersiffrorna publiceras och skulle septembersiffran hamna under förväntningarna kan det vara dags att på riktigt börja ifrågasätta Riksbankens möjligheter/vilja att leverera fler räntehöjningar. BNP-indikatorn för augusti (tisdag) kan också komma bidra till mer försiktiga tongångar på marknaden.

Håll också gärna koll på den globala konjunkturprognos som IMF publicerar på tisdag. Ska världen verkligen lyckas undvika en djupare ekonomisk nedgång?

Måndag

Tunt på makroagendan med en (mer eller mindre överspelad) mätning av investerarförtroendet i EMU-området. Dagen lär fokuserar kring att bedöma effekterna av krisen i Mellanöstern och, kanske framför allt, hur det påverkar oljepriset.

Tisdag

Inflationssiffrorna från Danmark och Norge väntas visa på en fortsatt dämpning. Kärninflationen (CPI-ATE) i Norge lär dock vara oroande hög och därmed lägga grunden för ytterligare en räntehöjning från Norges bank. BNP-indikatorn för Sverige riskerar att ha dämpats en del i augustimätningen. IMF publicera en global konjunkturprognos som lär bli intressant läsning.

Onsdag

Utvecklingen för amerikanska producentpriser har dämpats rejält under året. Lär istället bli en del fokus på det penningpolitiska protokoll som Federal Reserve publicerar under kvällen. I sökande efter räntesignaler. Det har kommit en del splittrade signaler kring ytterligare höjningar från olika FOMC-ledamöter.

Torsdag

Fullt fokus på de amerikanska inflationssiffrorna för september. Efter förra veckans överraskande starka sysselsättningssiffror så kan det här bli spiken i kistan för att Fed levererar en räntehöjning den 1 november. Förhoppningen är ändå att kärninflationen fortsätter ner och lättar på trycket mot centralbanken.

Fredag

Nu riktar vi blickarna mot de svenska inflationssiffrorna för september. Väntat är en rejäl dämpning av inflationstakten och viktiga KPIF ska, enligt marknadens förväntningar, sjunka under 4 procent. Eventuella avvikelser från den prognosen lär sätta fart på spekulationerna kring hur Riksbanken kommer att agera under avslutningen av 2023. Håll också koll på kinesiska siffror över utrikeshandeln. Förhoppningarna har ökat kring att kinesiska ekonomi har tagit lite bättre fart. Något som, om det bekräftas i dessa siffror, skulle kunna ge lite ökad riskaptit.   

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,92%

Senast

2 434,06

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.