Så värderas årets kursdubblare

Kommentar Stål, konsument och hälsovård. Det är spretigt bland Stockholmsbörsens kursdubblare och vinstmultiplarna skiljer sig markant. Placera har tittat närmare på årets svenska kursdubblare på Large- och Mid Cap.

Aktieplacerare pratar ofta om en snittavkastning på 7 procent, vilket innebär att det investerade kapitalet dubbleras vart tionde år. Att dubbla investeringen under tolv månader kan de flesta däremot bara drömma om. De som vid ingången av året var aktieägare i Bonesupport, Momentum, Clas Ohlson, Camurus eller Alleima och än idag är aktieägare blev den drömmen verklighet i år.

Kursutveckling I år 2022
Bonesupport 133% 104%
Clas Ohlson 120% -36%
Momentum Group 118% -24%*
Camurus 102% 89%
Alleima 102% -10%*

Källa: Infront, kurser 2023-12-20

BONESUPPORT

Bonesupport är den aktie som gått bäst på Stockholmsbörsen i år. En lyckad produktlansering av produkten Cerament G har gett bra skjuts till resultatet.

Produkten används vid skelettskador och gör rehabiliteringen snabbare samtidigt som infektionsrisken minskar. Fram till halvårsskiftet hade produkten använts vid cirka 100 000 kirurgiska ingrepp i över 20 länder.

I tredje kvartalet växte den valutajusterade omsättningen med 76 procent på årsbasis. Av intäkterna, som summerades till 158 miljoner kronor, kom bästa bidraget från Nordamerika. Regionen stod för 75 procent av omsättning i tredje kvartalet och en tillväxt på 115 procent.

Att bedöma från estimaten i Factset förväntas tillväxtresan fortsätta kommande år. Aktien handlas nu på höga vinstmultiplar för nästa år men halveras 2025 när vinsten förväntas accelerera.

CLAS OHLSON

Till skillnad från Bonesupport, hade Clas Ohlson några svåra år i bagaget. Butiksexpansion, en svag krona och höga inköpskostnader hade slagit hårt mot intjäningen.  

Sänkt utdelning, besparingsprogram och ett ökat fokus på sortimentet har i år gett positivt genomslag i de finansiella siffrorna som sedan sommaren överraskat på uppsidan.

I senaste rapporten som sträckte sig till 31 oktober gav aktiemarknaden tummen upp. Clas Ohlson redovisade en organisk försäljningstillväxt om 10 procent och ett resultatlyft på 150 procent. Nuvarande intjäning utmanas av fortsatt höga inköpskostnader och en svag svensk krona.

Aktien värderas nu kring P/e 16 på vinstestimaten för nästa år. Aktien är inte uppenbart billig på dagens nivåer och värderas i linje med andra nordiska konsumentbolag med fysiska butiker.

Läs gärna Placeras analys på Clas Ohlsson från november här.

MOMENTUM GROUP

Serieförvärvaren Momentum Group är noterat på börsen sedan våren 2022. Bolaget är en avknoppning från det börsnoterade Alligo och erbjuder nischade produkter och tjänster inom industrisektorn.

Under årets tre första kvartal växte omsättningen organiskt med 8 procent och resultat per aktie ökade med över 30 procent. Bolagets ambition är att dubblera resultatet var femte år.

Aktien handlas på höga vinstmultiplar och högre än många noterade industribolag. Nästa års förväntade vinsttillväxt sänker multipeln men inte lägre än till P/e 30. Nordstjernan sitter på 45 procent av kapitalet, vilket förklara den låga likviditeten i aktien

Läs gärna Placeras analys på Momentum Group från november här.

CAMURUS

Innan årets kursdubbling hade Camurus stigit kraftigt. Bolaget är specialiserade inom opiatberoende och har hittills skördat framgångar. Förutom kassaflödet från befintlig försäljning fick Camurus under året en engångsbetalning på 35 miljoner dollar när de sålde försäljningsrättigheterna i Nordamerika för preparatet Brixadi. 

Efter försäljningen av rättigheterna får Camurus nu royaltyintäkter. Brixadi är det amerikanska varumärket för Camurus produkt Buvidal, ett preparat som används vid behandling av opoidberoende med syftet att minska patientens behandlingsbörda.

Vid utgången av september uppgick kassan till över en miljard och bolaget är i princip skuldfria. Kassan lär behövas vid utvecklingen av flera preparat och kostnader förknippade med försäljningen. I tredje kvartalet ökade rörelsekostnaderna nästan 40 procent på årsbasis.

Fram till sista september uppgick intäkterna till 1 342 miljoner kronor och tillväxten på 60 procent var främst ett resultat från försäljningen i Europa och Australien.

Som sektorkollegan Bonesupport värderas nu Camurus på höga vinstmultiplar. Båda bolagen förväntas leverera en accelererade vinsttillväxt helåret 2025 och värderingsmultiplarna kommande tolv månader är därför höga. År 2025 förväntas Camurus dubbla vinsten, vilket innebär en halverad vinstmultipel från P/e 60. I onsdags informerade bolaget att aktien noteras på Large-Cap från 2 januari nästa år.

ALLEIMA

Stålbolaget Alleima knoppades av från Sandvik under sensommaren i fjol och är nu värt 19 miljarder kronor. Det tog ett år på egna meriter innan aktien fick rejäl fart och senast i augusti stod aktien kring 43 kronor, vilket kan jämföras mot dagens cirka 74.

I tredje kvartalet rapporterades en organiskt tillväxt i orderboken på 16 procent. Intäkterna ökade med 8 procent och summerades till 4,6 miljarder kronor. Justerat för engångsposter och metallpriseffekter har resultatet per aktie, precis som börsvärdet, nästan dubblerats på årsbasis.

Ett inslag av kunder inom bland annat förnybar energi och medicinteknik ska göra verksamheten mindre konjunkturkänsligt än ett typiskt stålbolag. 

I relation till övriga bolag i listan och Stockholmsbörsen som helhet värderas Alleima på låga vinstmultiplar. Den låga värderingen speglar sannolikt en oro kring ett stort beroende av råvarupriser och ett konjunkturberoende.

Läs gärna Placeras analys på Alleima från november här.

*Börsnoterades under 2022

Källa P/e-tal: Factset, 2023-12-20

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -