Deklaration: Nyheter och avdrag 2024

Skatt Från och med i tisdags har man kunnat deklarera och hela 1,4 miljoner personer gjorde slag i saken redan första dygnet. Placera ger dig årets nyheter och tipsar om eventuella avdrag du kan göra.

Den som bara godkänner sin deklaration utan ändringar eller tillägg och deklarerar digitalt senast den 3 april kommer att få eventuell skatteåterbäring 9 till 12 april.

En nyhet i år är att den som i stället måste betala kvarskatt också kan få sin deklaration klar snabbare (om man deklarerar digitalt senast 3 april utan ändringar). Slutskattebeskedet kommer därmed redan i april och skatten ska in 12 juli.

Undvik de vanliga felen

Knappt hälften av de som gör avdrag för reser till och från jobbet gör fel. Det vanligaste misstaget är att man helt enkelt inte uppfyller villkoren vad det gäller avstånd till arbetet, tidsvinst och vilket belopp du lagt på dina resor. Använd beräkningshjälpen för att undvika att det blir fel och få användbara tips här.

Ett annat område som ofta blir fel är bostadsuthyrning. Även här kan man använda beräkningshjälpen för att undvika att få avslag.

Har du sålt en bostad under förra året betyder det att försäljningen ska deklareras i år och att du ska bestämma om du vill betala eventuell vinstskatt eller begära uppskov.

Även när det gäller bostadsvinster- och förluster är det bra att använda sig av Skatteverkets beräkningshjälp. Läs också om hur du kan använda ditt uppskov för att maxa dina ränteavdrag eller kvitta en förlust.

En annan del av deklarationen som ofta blir fel är värdepappersdeklarationen. För de flesta är det dock förtryckta uppgifter som bara ska kontrolleras. Om du behöver räkna själv finns beräkningshjälp även för att beräkna omkostnadsbeloppet i K4:an. På sidan finns också länkar till lika aktiers historik och en guide hur man gör.

Kolla att allt stämmer – i tid – och glöm inte godkänna

För övrigt måste du förstås kolla att allt stämmer med de kontrolluppgifter du fått. Försök att inte vara en av alla dessa som är ute i sista sekund. Skatteverket brukar få in ungefär 40 000 samtal från folk som behöver ha hjälp med sin deklaration sista dagen.

Och sist men inte minst – det är tydligen inte helt ovanligt att man glömmer att godkänna sin deklaration, hur konstigt det än kan låta. Så även om du inte behöver ändra något så räcker det inte att bara gå in och titta på den, du måste också godkänna. Passa också på att se till att dina kontaktuppgifter och kontonummer stämmer. Deklarerar du digitalt ska du få en kvittens.

Deklarera digitalt om du kan. Det är sex gånger vanligare med fel i pappersdeklarationerna, enligt Skatteverket.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Deklarerar du på papper gäller att deklarationen är hos Skatteverket denna dag. Om du av någon anledning inte känner att du kommer att hinna deklarera till den 2 maj går det att begära anstånd. Det är då den 16 maj som gäller och sista dagen att be om mer tid är 2 maj.

Viktiga skattedatum 2024:

15 mars-15 april

Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten. Du som har e-legitimation kan från 19 mars logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu. De med digital brevlåda fick sin deklaration 4 till 8 mars.

3 april

Sista dagen att godkänna deklarationen utan att ändra eller lägga till uppgifter, för att få ditt slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring i april, men då måste du göra det digitalt.

8-12 april

Skatteverket skickar slutskattebesked till den som har godkänt sin deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, senast 3 april. Det gäller även dig som har skatt att betala. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

9-12 april

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som har skatt att få tillbaka och som har godkänt din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, senast 3 april.

2 maj

Sista dag att deklarera (om du inte har anstånd).

3 maj

Kvarskatt under 30 000 kronor ska vara betald för att slippa kostnadsränta.

16 maj

Sista dagen att deklarera för den som har anstånd.

3-7 juni

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som deklarerade senast 2 maj och vars deklaration är godkänd. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

4-7 juni

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som deklarerade senast 2 maj och vars deklaration är godkänd.

12 juli

Du som fick ditt slutskattebesked i april och har skatt att betala ska ha gjort inbetalningen till ditt skattekonto senast i dag. Kvarskatt ska alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattat beslut om din slutliga skatt (slutskattebesked). Datumet som gäller för dig står i ditt slutskattebesked.

5-9 augusti

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som deklarerade senast 2 maj och som inte har fått slutskattebeskedet i april eller juni. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

6-9 augusti

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som inte fått ditt slutskattebesked i april eller juni, till exempel om du haft anstånd med att deklarera.

12 september

Du som fick ditt slutskattebesked i juni och har skatt att betala ska ha gjort inbetalningen till ditt skattekonto senast i dag. Kvarskatt ska alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattat beslut om din slutliga skatt (slutskattebesked). Datumet som gäller för dig står i ditt slutskattebesked.

12 november

Du som fick ditt slutskattebesked i augusti och har skatt att betala ska ha gjort inbetalningen till ditt skattekonto senast i dag. Kvarskatt ska alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattat beslut om din slutliga skatt (slutskattebesked). Datumet som gäller för dig står i ditt slutskattebesked.

Källa: Skatteverket

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -