Fortfarande glasklart köpläge?

Aktieanalys Sedan Placera satte köp på dörr- och fönsterbolaget Inwido för över ett år sedan är aktien upp över 30 procent. Vi tror aktien har mer att ge.

Inwido, som har huvudkontor i Malmö, är en av Europas största spelare inom dörr- och fönsterbranschen. Bolaget är noterat på Mid Cap Stockholm och på fem år är aktien upp över 150 procent. 

 

Börsvärdet ligger idag på 8,2 miljarder kronor. Några av bolagen som ingår i Inwidokoncernen är Sparfönster, Diplomatdörrar och Elitfönster. Totalt finns det 4 700 medarbetare i koncernen. Inwido är verksamt i Danmark, Estland, Finland, Irland, Litauen, Norge, Polen, Rumänien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Holland. Ungefär 75 procent av omsättningen kommer från renovering och resterande del från nybyggnation.

I somras gjorde Inwido sitt största bolagsköp någonsin där man förvärvade 70 procent av skotska Sidey Group. De sista 30 procenten i företaget kommer Inwido ha möjlighet att förvärva i framtiden. Sidey är marknadsledande inom renoveringar av allmännyttiga bostäder och samhällsfastigheter.

Under året kom nyheten att vd Henrik Hjalmarsson avgår för att bli vd på distributören OptiGroup. Och i höstas stod det klart att Nord-Lock Group-chefen Fredrik Meuller kommer att ta över vd-rodret den 10 april. Fram till dess är Inwidos finanschef Peter Welin tillförordnad vd.

Investerarna hyste oro för att 2023 skulle katastrofalt år för Inwido. Med facit i hand kan man säga att bolaget, i alla fall lönsamhetsmässigt, stod emot bra. Avvaktande konsumenter och fallande nybyggnation i speciellt Sverige och Finland har påverkat Inwido negativt. Peter Wallin, som arbetat på Inwido i drygt 25 år, skriver i vd-ordet att han aldrig har sett en så snabb volymnedgång i marknaden som under 2023.

Under 2023 års sista kvartal minskade omsättningen med 13 procent. Organiskt, det vill säga bortsett från förvärv, minskade översta raden med hela 21 procent. Att man lyckades öka ebita-marginalen till 12,7 procent (12,1) var riktigt stark. Under det fjärde kvartalet var den totala orderingången oförändrad jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Justerat för förvärv låg siffran på minus 6 procent. 

För helåret 2023 landade försäljningen på 9 miljarder kronor vilket motsvarar en minskning på sex procent. Organiskt minskade omsättningen med nästan 15 procent. 

Trots en rejäl volym-nedgång lyckades man upprätthålla rörelsemarginalen på samma nivå som föregående år. Rörelsemarginalen (ebita) uppgick till 11,4 procent. Förklaringarna till den starka marginalen är besparingar av fasta kostnader, minskade produktionskostnader och en gynnsam försäljningsmix. 

Vinst per aktie minskade från 13,74 kronor till 11,72 kronor. Utdelningen behålls på samma nivå som ifjol, det vill säga 6,5 kronor.

Trots att Inwido gjorde sitt största förvärv genom tiderna är balansräkningen i bra skick. Nettoskulden i förhållande till ebitda ligger på 0,9.

I det korta perspektivet räknar Inwido med en fortsatt utmanande marknad med låg aktivitet inom nybyggnation och en svag konsument. Man påpekar dock att om räntorna har nått sin topp och inflationen fortsätter falla tillbaka kommer marknaden sannolikt att återhämta sig.  

Baserat på innevarande års prognoser handlas Inwido-aktien till p/e 14 och ev/ebit 11. Under 2025 förväntas motsvarande siffror ligga på 12 respektive 10. Balkongtillverkaren Balco har ett p/e-tal på 15. 

Placera tycker fortfarande att Inwido är intressant även om marknaden förblir tuff i några kvartal till. Värderingen är inte ansträngd och på några års sikt bör Inwido kunna återgå till vinsttillväxt. Vi tror att aktien fortfarande är köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Inwido Köp 145,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -