POLITIK
OPPOSITIONEN KRITISK MOT UTSPEL OM FIN POL RAMVERK (Direkt)

2021-11-09 12:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oppositionen, med Moderaterna i spetsen, ser inget behov av att tidigarelägga översynen av det finanspolitiska ramverket.

"Vi ser i dagsläget inget behov av att tidigarelägga den inplanerade översynen till 2026", säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till Nyhetsbyrån Direkt.

Hon konstaterar att det finns en överenskommelse om en utvärdering av ramverket 2026 och säger "att överenskommelsen inte verkar gälla längre är en oroväckande start på Magdalena Anderssons partiledarskap".

Enligt Elisabeth Svantesson bör finanspolitiska ramverk vara "stabila och långsiktiga" och "inte styras av kortsiktiga partitaktiska överväganden".

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson är också kritisk mot utspelet.

"Jag ser inte behov av att tidigarelägga översynen av ramverket. De stora resursbehov som finns inom skolan och rättsväsendet är möjliga att genomföra med dagens regler", säger han.

Enligt Mats Persson vill den rödgröna regeringen nu "i panik riva upp överskottsmålet".

"Det skapar osäkerhet på marknaden, det gör konsumenter och företagare osäkra om framtidens ekonomiska politik", enligt honom.

Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för regeringens samarbetsparti, Centerpartiet, är något mindre kritisk.

"Det kan finnas en poäng men inte bara för att man vill öka utgifterna, utan för att man bedömer att det är långsiktigt hållbart… Vi kan inte långsiktigt ha underfinansierade finanser", säger han.

Enligt Ådahl är det dock "ingen poäng" om inte Moderaterna är med, utan "en bred enighet krävs".

Frågan man måste ställa sig är, enligt Martin Ådahl, om vi har "passerat demografiska puckeln, det är det som är kärnan".

"Är det lugnt nu? Det kan inte vara så att utgifterna som sådana ökar", betonar han.

Martin Ådahl lyfter fram att de svenska statsfinanserna visade "en enorm styrka" under coronakrisen.

"Jag vill inte utesluta ett balansmål, men vi kommer alltid att värna starka statsfinanser. För en tidigare översyn krävs en rejäl uppslutning och att ramverket stärks", betonar han.

Christina Nyman, chefekonom på Handelsbanken tycker det skulle vara bra att tidigarelägga översynen av det finanspolitiska ramverket.

"Jag tycker det är bra. Det finns utrymme för mer finanspolitisk expansion, strukturellt. Vi har stora investeringsbehov och finanspolitiken har varit för stram. Det skulle ge en bättre balans mellan finanspolitiken och penningpolitiken", säger chefekonomen till Nyhetsbyrån Direkt.

Hon tillägger att vi i Sverige har så stort förtroende för finanspolitiken att det inte skulle bli några problem.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) skriver på Svenska Dagbladets debattsida på tisdagen att de vill att överskottsmålet ersätts med ett balansmål tidigare än 2026 och att flera andra delar av det finanspolitiska ramverket bör ses över redan nu.

"Sverige har tack vare regeringens ansvarsfulla finanspolitik mycket starka statsfinanser, även efter snart två år av historiskt omfattande krisåtgärder. Samtidigt står vårt land inför stora investeringar i välfärd, krisberedskap och inte minst fler åtgärder för att vi ska nå våra klimatmål. Då är det inte rimligt att avstå dessa investeringar för att istället fortsätta betala av på en låg statsskuld", skriver de.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -