Fonden Carnegie Sverigefond minskade 0,79 procent i april. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,17 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Simon Blecher och Mattias Sjödin.

Förvaltarna skriver inledningsvis att fokuset i april låg på geopolitik, tullutspel och osäkra marknadsprognoser.

"Om man blev klokare på att analysera en massa utspel är tveksamt, däremot så påverkade det världens börser. Vår bedömning är att marknaden, efter att börserna fallit kraftigt i början av april, började prisa in att den amerikanska administrationen skulle mjukna i sin inställning till tullar och aktivt börja söka handelsuppgörelser", skriver förvaltarna.

Storbolagsindex OMX föll med 2,8 procent, justerat för utdelningar. Samtidigt tappade det bredare indexet 2 procent, men var som mest ner med 13 procent under månaden. Efter de inledande fallen återhämtade sig marknaderna under andra halvan av månaden.

Carnegie Småbolagsindex ökade med 0,9 procent, samtidigt som Carnegie Fastighetsindex steg med 4,6 procent. I USA backade breda S&P 500 med 0,1 procent i lokal valuta och 3,4 procent i svenska kronor. Europeiska Stoxx 600 backade istället 2 procent.

Under månaden infördes den amerikanska grundtullen på 10 procent, men även ytterligare tullar mot bland annat Kina infördes. Dessutom sjönk räntorna på tioåriga statsobligationer med ungefär 30 punkter i både Sverige och Tyskland, medan den amerikanska motsvarigheten minskade med cirka 5 punkter.

På valutamarknaden stärktes den svenska kronan med nästan 4 procent mot den amerikanska dollarn. Oljepriset såg samtidigt en nedgång på 14 procent, till drygt 62 dollar per fat.

I april började också rapporterna för det första kvartalet komma in och förvaltarna lyfter Ericsson som levererade en rapport över förväntningarna.

"Särskilt det största affärsområdet Networks, där utsikterna för det andra kvartalet innebar en positiv datapunkt för marknaden. Man kan notera att bolagets största aktieägare Investor ökat sitt innehav i bolaget efter rapporten."

Assa Abloy släppte samtidigt en rapport som visade på 2 procent organisk tillväxt och en rörelsemarginal på 14,9 procent. Förvaltarna skriver att bolaget har uppvisat en imponerande stabilitet i intjäningen över tid.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Investor, Atlas Copco och Essity med portföljvikter om 8,0, 6,4 respektive 5,5 procent. Största sektorerna var samtidigt industri, finans och dagligvaror.

Carnegie Sverigefond, %
april, 2025
Fond MM, förändring i procent
-0,79
Fond i år, förändring i procent
-0,17


Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Ämnen i artikeln

Carnegie Sverigefond A

Senast

5 022,71

1 dag %

−0,44%

1 dag

1 mån

1 år

Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.