Sälj East Capital Explorer

Analys Att investmentbolaget East Capital Explorer, med vd Gert Tiivas, gjorde förlust under andra kvartalet beror främst på redovisningsregler. Men oro för konjunkturen vi rekommenderar sälj i dagsläget.


East Capitals affärsidé är att erbjuda
exponering mot onoterade och noterade bolag i snabbt växande branscher i Östeuropa. Investeringarna sker främst i East Capitals speciella fondprodukter som har tonvikten på onoterade och andra svåråtkomliga bolag i regionen. Fokus ligger framförallt på branscherna kraft, finans, detaljhandel och konsumentvaror samt fastigheter.

Investeringarna ligger i tolv olika innehav, varav nio är fonder som förvaltas av East Capital, och utgör drygt 70 procent av de totala innehaven. Det största innehavet, 20 procent, ligger i East Capital Power Utilites, följt av East Capital Special Opportunities på 13 procent och East Capital Baring Russia och East Capital Baring Balkan på cirak 10 procent vardera.

Tre direktinvesteringar finns också. Tillsammans står de för drygt 5 procent av innehaven. Modeklädkedjan, Melon Fashion Group, är det största och utgör knappt 3 procent av portföljen, följt av den baltiska operatören för telefoni, internet och TV, TEO, är den näst största på 1,5 procent av portföljens värde.

I kvartalsrapporten som presenterades idag redovisade bolaget en vinst på knappt 50 miljoner euro för årets första sex månader, motsvarande 470 miljoner kronor,  varav 60 procent avser orealiserade värdeförändringar. Värre var det under andra kvartalet då bolaget fick redovisa orealiserade värdenedgångar på sina investeringar på nära 60 miljoner euro.

Det var främst det som fick kursen att falla ett par procent i den inledande handeln på fredagen. Men den redovisade förlusten beror på redovisningsregler som säger att East Capital Explorer måste marknadsvärdera sina innehav. Det är alltså inte fråga om realiserade förluster.

Dock är det lite oroande att nedskrivningarna var stora, 15 procent av det genomsnittliga substansvärdet under andra kvartalet. Det var till och med mer än vad de vanliga Östeuropafonderna som grupp redovisade under andra kvartalet. De redovisade en nedgång på drygt 10 procent.

Med tanke på att förvaltarna tar så små nedskrivningar som möjligt kan det inte uteslutas att mer kan komma. Det är också ett dilemma med onoterade innehav. Likviditetsrisken är säkert en bidragande orsak till den stora substansrabatten i aktien. Sedan utgången av 2008 har den legat på 33 procent i genomsnitt. Värst var det i februari 2009 då rabatten uppgick till över 50 procent. Som lägst var den i mars i år, då den var nere på 24 procent. Nu är den åter uppe på 33 procent.

Rabattens innebörd är att bolaget värderar sina innehav till drygt 3,6 miljarder svenska kronor, medan aktiemarknaden bara värderar dem till knappt 2,5 miljarder kronor. Räknar man bort kassan på 880 miljoner kronor blir rabatten på innehaven ännu större.

Placera.nu tror inte det finns någon direkt trigger för att rabatten ska minska, snarare ligger risken i en ökad substansrabatt. Det pekar åtminstone historiken på. När det är oroligt på marknaderna ökar rabatten, och det finns mycket som talar för att oron för konjunkturen har tagit ny fart den senaste tiden.

Placera.nu tror inte att den oron kommer att lägga sig än på ett bra tag. Det betyder sannlikt lägre aktiekurser i allmänhet och för högriskmarknader i synnerhet. För illikvida onoterade innehav kan det bli extra smärtsamt framöver.

Vår rekommendation blir således sälj i dagsläget.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Eastnine Sälj 69,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -