Några tankar inför rapportperioden

Krönika  Under nästa vecka drar rapportsäsongen för årets första kvartal igång på allvar. Överraskningarna, både positiva som negativa, kommer sannolikt att bli många. Här försöker vi lista fallgroparna.

Kommande rapportperiod har alla förutsättningar att bjuda på mängder av såväl positiva som negativa överraskningar. Men det är viktigt att i mitt all osäkerhet komma ihåg att vinsterna i företagen fortsatt kommer att vara på en hög nivå. Under torsdagen publicerade vi en artikel över hur analytikernas förväntningar successivt justerats ned under de senaste månaderna, läs artikeln här.

Balansräkningarna hos merparten av våra stora och medelstora företag är i historiskt mycket gott skick, med i många fall stora nettokassor.

Det som framför allt stökar till det för analytiker och förvaltare är tre saker: För det första skenande olje- och metallpriser, för det andra en stark svensk krona samt för det tredje händelseutvecklingen i Japan. Det sistnämnda kommer dock endast marginellt att påverka resultaten för årets första kvartal.

Stigande råvarupriser kommer att slå mot den svenska verkstadsindustrin. Mycket handlar om hur skickliga företagen varit på att säkra metallpriserna på en lägre nivå. Prisförändringar i varulager, i det här fallet metaller, är ytterligare en faktor som för en del företag kommer att påverka resultatet positivt. Oljepriset är även det ett hot mot bland andra företag som SAS, rederier samt företag som använder plast och gummi i sin tillverkning.

Vinnarna är självklart oljebolagen, det skenande oljepriset kommer även att spilla över på underleverantörer till oljeindustrin samt företag verksamma inom oljeservice.

Den starka svenska valutan slår hårt gentemot vår exportindustri samt även för övriga företag med dotterbolag utomlands. I det senare fallet blir resultatet lägre när vinsterna räknas hem till svenska pengar. De företag som har förlustbringande verksamheter utomlands gynnas däremot av att förlusterna i kronor blir lägre.

Vi kommer även att få se balansräkningseffekter bland företagen då tillgångarna i de utländska dotterföretagen värderas om till den starka svenska kronan.

En avgörande faktor även här blir i vilken utsträckning de svenska företagen lyckats att kurssäkra bland annat dollar och euro på högre nivåer än nuvarande. Det är även viktigt i rapporterna att hålla ett öga på hur eventuella kurssäkringar ser ut för resterande del av året.

Rimligtvis bör valutaeffekterna bli lägre än föregående år, men osäkerheten, inte minst bland placerare och analytiker, är stor.

Effekten av händelseutvecklingen i Japan har haft begränsad inverkan under årets första kvartal. Men här är det viktigt att lyssna efter vad företagen säger om eventuella effekter av detta under resterande del av året. Här framstår stål- och metallföretag, liksom oljeföretag som troliga vinnare.

Var finns då möjligheterna för positiva överraskningar? En sektor som har möjlighet att överraska positivt är metallproducenter, framför allt då Boliden som har en stor del av kostnaderna i svenska kronor.

Den stigande räntetrend vi sett under senare tid talar även för att bankerna kommer att kunna överraska positivt tack vare stigande räntemarginaler. Det är även rimligt att anta att kreditförlusterna forsätter att minska i takt med en allt starkare ekonomisk tillväxt i landet. Stigande räntor påverkar även övriga företags finansnetton, positivt eller negativt beroende på om företagen är skuldsatta eller har en nettokassa.

Den starka valutan ger även en ypperlig möjlighet till företag med starka balansräkningar att genomföra förvärv utomlands. Detta är säkert något vi i ökad utsträckning kommer att få se under resterande del av år 2011.

Ett gott råd inför stundande rapportperiod är att minska exponeringen mot framför allt verkstad samt öka exponeringen mot banksektorn.

Ytterligare företag att minska innehaven i är de så kallade microbolagen. Redan i dagsläget är likviditeten hos många bolag på smålistor som NGM, First North och Aktietorget i princip obefintlig. En negativ överraskning i denna typ av bolag innebär att möjligheterna att komma ur positionen är begränsad.

Ett inte allt för vågat antagande är att företagen i rapporterna för årets första kvartal generellt sett kommer att vara mer försiktiga i sin syn på resterande del av året. Om så blir fallet är risken uppenbar att vi kommer att få se en hel del sura reaktioner på börsen de kommande veckorna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -