Köpvärda fonder mars – så gick det

Utvärdering Utvecklingen för Placeras rekommenderade fonder påverkades av de oroliga finansmarknaderna. Bara fyra av tio fonder har stigit i värde men det positiva är att sju av tio har slagit sina kategoriindex, vilket är målet.

Fram tills i mitten av april var det mesta ljust på världens finansmarknader. Men sedan dess har det blivit mörkare och mörkare. I mitten av augusti blev det nattsvart. På en vecka tappade världsindex cirka 12 procent.

Nedgången drabbade allt och alla, även Placeras rekommenderade fonder. I genomsnitt har de gått ned med knappt 2 procent de senaste sex månaderna. Under samma period har världsindex tappat över 8 procent.

När vi nu summerar hur de fonder som vi rekommenderade i mars har utvecklats är det med blandade känslor. Endast fyra av tio fonder har stigit i värde. Det är tråkigt men beror främst på den allmänna finansoron som vi har haft.

Det roliga är att sju av tio fonder har slagit sina kategoriindex, vilket är målet.

Vi börjar med det negativa och kan konstatera att SPP Aktiefond Global har backat med 9 procent. Det är 1,5 procentenheter sämre än gruppen breda globala aktiefonder.

Även aktivt förvaltade europeiska aktiefonder har haft ett relativt bra halvår. Som grupp har breda Europafonder backat med knappt 5 procent. Vårt val, UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P, har bara tappat drygt 3 procent medan vår indexfond, Swedbank Robur Indexfond Europa, har tappat nästan 6 procent.

Jämfört med breda aktiefonder har vår läkemedelsfond, JPM Global Healthcare A (dist) – USD, gått bra och bara tappat 1,5 procent. Det var ändå en dryg procentenhet sämre än gruppen läkemedelsfonder.

Svenska blandfonder har haft en svår tid, som grupp har de tappat nästan 6,5 procent. Vårt indexfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, har klarat sig betydligt bättre och bara tappat knappt 3,5 procent. Vår andra blandfond, AMF Balansfond, har gått ned med drygt 5 procent. Bäst av våra medelriskfonder har Brummer Multi-Strategy 2XL varit med en uppgång på drygt 4,5 procent.

Som vanligt går det riktigt bra för våra lågriskfonder. Spiltan Räntefond Sverige har stigit med knappt 1 procent och Atlant Stability med 0,7 procent. Det under en period då snittet av korta svenska räntefonder har tappat 0,1 procent. Atlant Explora har haft ett bra halvår och har stigit med 3,1.

 

  Avk. 6 mån Avk. 6 mån 
  procent kategoriindex
SPP Aktiefond Global -9,0 -7,5
Swedbank Robur Indexfond Europa -5,9 -4,9
UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P -3,2 -4,9
JPM Global Healthcare A (dist) - USD -1,6 -0,3
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige -3,4 -6,3
Brummer Multi-Strategy 2XL 4,7 -1,0
AMF Balansfond -5,2 -6,3
Spiltan Räntefond Sverige 0,9 -0,1
Atlant Explora 3,2 1,4
Atlant Stability 0,7 -0,1
Källa: Morningstar    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -