Ståhl: "Här bottenfiskar jag nu"

Så gör jag Årets inledning har varit brutal på finansmarknaderna. Jag passar på att se över mitt PPM-sparande och bottenfiska i företagsobligationsfonder.

Det har varit tufft för de flesta tillgångsslag på finansmarknaden i år. Investerarna har sålt aktiefonder i parti och minut, oljepriset har tidvis varit i fritt fall, samtidigt såg den globala obligationsmarknaden under några veckor de största utflödena någonsin.

Det smittade av sig även på den illikvida nordiska företagsobligationsmarknaden, och flera fondbolag stängde sina företagsobligationsfonder för handel när säljtrycket blev för stort. Fondbolagen kunde inte ge ett rättvist pris för fondernas innehav. När röken har lagt sig så ser det ut som en till två årsavkastningar är bortblåsta.

Nu har flera ledande centralbanker som Federal Reserve och ECB samt vår egen Riksbank ryckt ut för att skapa balans på företagsobligationsmarknaden. Ett tydligt tecken att den är systemviktig och att marknaden inte fungerar. Sannolikt ett agerande som har gjort att marknaden stabiliserat sig och alla fonder har öppnats upp för handel igen. Och en faktor som sannolikt ger en rejälkrockkudde mot fortsatt nedgång för tillgångsslaget.

Att centralbankerna agerar samt om historien upprepar sig så brukar det vara ett bra tillfälle att köpa företagsobligationer med hög risk så kallad High Yield. Enligt en analys från Swedbank så visar brukar High Yield obligationer återhämtar prisnedgången snabbare än aktier efter en krasch.

Om historien upprepar sig så kan det vara ett bra tillfälle att köpa en företagsobligationsfond med hög risk.

Jag väljer att ta in fonden SEB Sustainable High Yield Fund C i mitt PPM-sparande och väljer att ta bort Tundra Sustainable Frontier Fund.

SEB Sustainable High Yield Fund C har tappat drygt 13 procent i värde. Fonden investerar i obligationer utgivna av företag med betydande kreditrisk inom segmentet Non-investment Grade, så kallade High Yield. Huvuddelen av fondens tillgångar är investerade i bolag som bedöms ha en något högre kreditkvalitet inom High Yield-segmentet.

Fonden sprider placeringarna mellan obligationer utgivna av företag i USA och Europa, inom olika branscher. Fonden har som målsättning att vara valutasäkrad till svenska kronor.

Fonden har ett tydligt hållbarhetsfokus vilket jag uppskattar. Den använder så kallad negativ screening, vilket innebär att fonden inte investerar i bolag som bryter mot internationella normer avseende arbetsrätt, korruption, miljö och mänskliga rättigheter. Fonden investerar inte i bolag som tillverkar eller säljer kontroversiella vapen, eller som medverkar i utveckling av kärnvapenprogram eller producerar kärnvapen.

Fonden följer även specifika kriterier avseende investeringar i bolag med verksamhet inom vapen, tobak, cannabis för ickemedicinskt bruk, alkohol, kommersiell spelverksamhet och pornografi. Dessutom investerar fonden inte i kol-, gas- och oljeexploateringsbolag.

Fondens avgift är som brukligt rabatterad hos pensionsmyndigheten och landar på överkomliga 0,23 procent.

Totalt har mitt PPM-sparande levererat knappt minus 20 procent sedan årsskiftet. Bredden i nedgången är påtaglig. Alla fonder har en tvåsiffrig negativ avkastning. Den bästa avkastning har teknikfonden DNB Teknologi som bara backat minus 10 procent sedan årsskiftet. AP7 Aktiefond som är min största investering har backat drygt 20 procent i år.

Här nedan är min senaste fondbeställning hos Premiepensionsmyndigheten. Jag fördelar värdet nästan jämnt mellan fyra av fonderna och har AP7 Aktiefond som bas på 52 procent. Anledningen till att fonden East Captial Östeuropa får 10 procent beror på att fonden har ett tillfälligt köpstopp. Jag adderar på de två procentenheterna till årets raket DNB Teknologi.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -