Cocktailparty med Peter Lynch

Kommentar Peter Lynch har varit en av historiens mest framgångsrika fondförvaltare. Hans böcker om investeringsfilosofi och teorier är fortfarande intressanta i dagens börsklimat.

Peter Lynch

Den amerikanske fondförvaltaren Peter Lynch är idag 77 år gammal och pensionerad. Under sina 13 år som förvaltare på Fidelity Magellan Fund lyckades han ge sina kunder en genomsnittlig årsavkastning på 29,2 procent vilket var ungefär dubbelt upp mot index under samma period. Från att han tog över fonden växte den från 20 miljoner dollar till hela 13 miljarder dollar och blev då USA:s största fond. Lynch var inte bara en otroligt duktig investerare utan han var även väldigt omtyckt av småsparare runtom i världen. 

Peter Lynch är kanske mest känd för boken One Up On Wall Street som släpptes år 1989.  Boken handlar främst om hur han ser på aktiemarknaden och hur man blir en bra investerare. Lynch tar bland annat upp sex olika slag av aktier och även en teori som kallas för “The Cocktail Theory”. 

Peter Lynch delar i boken upp aktier i sex olika kategorier:

1. Fast-growers: Dessa bolag är små med beprövade affärsmodeller. Bolaget skall växa snabbt, ungefär 25 procent per år. Lynch tillägger att dessa bolag är bland de som har mest risk.

2. Slow-growers: Företaget växer inte fort längre, vinsterna växer knappt något. 

3. Cyclicals: Dessa företag är bolag, som namnet antyder, cykliska bolag. Här ingår till exempel byggbolag. Dessa bolag påverkas om ekonomin befinner sig i en hög eller lågkonjunktur. 

4. Asset Plays: Detta är klassisk värdeinvestering. Här återfinns bolag vars marknadsvärde understiger de faktiska tillgångarna i balansräkningen. 

5.Turnarounds: Även kallat “fallen angels”. Dessa bolag ser bra ut fundamentalt men har en tillfällig motgång. Bolaget ska ha möjlighet att kunna bli de företaget de en gång var. Dock är det inte alla bolag som lyckas vända en motgång vilket kan göra att dessa investeringar kan få ett ganska dåligt slut. Men när man väl prickar rätt kan det vara otroligt lukrativt.

6.  Stalwarts: Dessa bolag är stora och säkra och de brukar även ge hög utdelning. Bolagen kännetecknas av att det finns en vinsttillväxtpotential. 

Peter Lynch anser att det bästa sättet för att kunna tjäna pengar på aktiemarknaden är att hitta små tillväxtbolag som har varit lönsamma i några år. Lynch är även en förespråkare av det så kallade peg-talet. Måttet används för att ta reda på om ett tillväxtbolag är högt eller lågt värderat. För att räkna ut peg-talet tar man p/e talet dividerat på vinsttillväxten. Om kvoten blir under 1 anser Lynch att bolaget kan vara undervärderat. 

En teori som Lynch tar upp i boken är den så kallade “The Cocktail Theory”. Teorin bygger på att en tjurmarknad är uppdelad i fyra olika faser. Dessa faser kan man märka socialt på ett cocktailparty. Hela teorin bygger på att Lynch befinner sig på ett cocktailparty. 

I den första fasen vill ingen på tillställningen prata om aktier. När folk frågar Lynch om vad han jobbar med och han säger fondförvaltare är det ingen som direkt bryr sig och samtalsämnet byts ganska snabbt. I denna fas börjar marknaden vända upp efter en viss tids nedgång. 

I nästa fas under samma party är inte folk lika snabba på att prata bort Lynchs yrke som fondförvaltare. Men de är fortfarande inte jätteintresserade och diskussionen brukar oftast sluta med att folk säger att “marknaden är ändå riskfylld” och sedan byts samtalsämnet till något annat. 

I det tredje stadiet är Peter Lynch kvällens huvudperson. Folk börjar nu bli intresserade av Lynchs yrke och börjar nu fråga honom om aktietips och om vad han tror om marknaden framöver. 

I den fjärde och sista fasen är Lynch omringad av folk som vill ge aktietips. När Lynch sedan kollar på aktierna som han fick tips om några dagar efter tillställningen har de gått upp. Han önskar att han hade köpt aktierna. När denna fas uppnås är börstoppen nära och det kan vara hög tid att vara försiktig på aktiemarknaden. 

Det skall tilläggas att denna teori ska tas med en nypa salt. Lynch tror mer på att köpa riktigt bra företag än att försöka förutspå vart börsen ska ta vägen. Men det kan ändå vara bra att förstå att börsen inte bara är siffror utan även väldigt mycket psykologi och denna teori kan ge en fingervisning om vart i börscykeln vi befinner oss. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -