Regionen som gynnas av omställningen

Fondkommentar Latinamerika hör till årets bästa region på tillväxtmarknaderna, och har fått revansch i år efter flera år med sämre avkastning än breda tillväxtmarknadsindex. Placera har hittat en börshandlad fond för den som vill ha en bred Latinamerikaexponering.

Latinamerikas aktiemarknad domineras av värdebolag, något som uppskattas i dagens börsklimat.  Knappt halva börsvärdet utgörs av finans- och råvarusektorn. Energisektorn är den fjärde största med 11 procents vikt.

Regionen är ledande inom både hårda och mjuka råvaror. Den gröna omställningen till förnybar energi och elfordon som världen nu genomgår gynnar regionen som har betydande fyndigheter av råvaror som koppar och litium. Det talar för en stark strukturell tillväxt under många år framöver.

Mjuka råvaror som jordbruksprodukter har på grund av invasionen av Ukraina återigen blivit allt hetare. Även här erbjuder Latinamerika enorma möjligheter. Argentina och Brasilien är stora producenter av flera viktiga jordbruksprodukter som vete, sojabönor och inte minst kött.

Men samtidigt uppstår det frågetecken kring kraftigt stigande kostnader för den viktiga gödselimporten.

Brasilien dominerar i Latinamerikaindex och landet har nu presidentval. Drygt 63 procent av MSCI EM Latin America index utgörs av brasilianska bolag följt av mexikanska på 26 procent.

Årets presidentval i Brasilien är en viktig faktor för regionen. Presidentvalet som precis har inletts har varit oväntat jämnt och går nu till en andra valomgång. Valet står mellan vänsterkandidaten Lula och sittande högerpresidenten Bolsonaro.

Finansmarknaden tror att Lula kommer att vinna. Skulle däremot den sittande presidenten Bolsonaro vinna kan det skapa ökad volatilitet på kort sikt.

Oavsett vem som blir ny president finns det investeringsmöjligheter eftersom Brasilien förblir en ledande spelare inom både hårda och mjuka råvaror. De har ett försprång inom grön energi och en ung och fortfarande växande arbetskraftstyrka.

Två dominerande valutorna i regionen, den brasilianska realen och den mexikanska peson, har båda överraskat med att stiga i värde mot US-dollarn i år. Samtidigt har många utvecklade marknadsvalutor som svenska kronan, brittiska pundet och euron tappat betydligt i värde.

Dollar mot real respektive peso

Trots årets uppgång är värderingen av Latinamerikas börsen historiskt låg. Ett p/e-tal 7,2 för 2023 års vinster är under den historiska värderingen. Det är lägre än breda tillväxtmarknaderna på p/e-tal 10,2 och globalt aktieindex som är betydligt dyrare på p/e-tal 13,3. Men det är givetvis en stor osäkerhet i vinstprognoserna.

Lägg till att direktavkastningen för MSCI Latinamerikaindex är på hela 10,8 procent, jämfört med globalt aktieindex som inte orkar över 2,5 procent, så talar det för regionen.

Latinamerika är en tillväxtmarknadsregion, det innebär högre risk som ibland ger stora svängningar på börserna. Enligt Morningstar har fondkategorin Latinamerikafonder en standardavvikelse på drygt 30 för de senaste tre åren. Samtidigt har breda tillväxtmarknadsfonder en risknivå på 17,7 procent och globalt aktieindex landar på 17,1 procent.

En investering i Latinamerika bör ses som en högrisk investering och krydda i en fondportfölj. Vill du inte leta bolag själv finns det några börshandlade fonder.

Den börshandlade fonden Ishares MSCI EM Latin America UCITS ETF USD med börskoden IUSC är en passiv fond som investerar efter MSCI EM Latin America 10/40 Index.

MSCI EM Latin America 10/40 Index består av de 90 största och mest likvida aktierna på den latinamerikanska aktiemarknaden. Indexet ger en stor exponering som motsvarar 85 procent av det totala marknadsvärdet i regionen. Och indexet innehåller både stora- och medelstora bolag.

De två största sektorerna är finans på knappt 26 procent och råvarusektorn på 21 procent. Dagligvaror med en vikt på 15 procent är den tredje viktigaste sektorn. Indexet innehåller bolag från alla sektorer.

Indexet är brasilientungt med en vikt på drygt 63 procent. Mexico väger 25 procent, följt av Chile på närmare 7 procent.

De 90 innehaven i Ishares MSCI EM Latin America UCITS ETF USD utgör precis som det underliggande indexet 100 procent av fondens värde. Värt att notera är att index följer den så kallade 5/10/40-regeln, en hörnpelare i EU-reglerna i UCITS-direktiven.

Regeln sätter vissa begränsningar för hur man kan hantera riskmandatet. 5/10/40-regeln innebär följande; Siffran 5 står för att ingen enskild position får vara större än 5 procent av fondens värde. Siffran 10 står för att en position dock får uppgå till högst 10 procent av fondens värde om det sammanlagda värdet av sådana innehav är lägre än 40 procent av fondens värde.

Tio största innehaven 
Bolag vikt i % verksamhet
Vale 8,7 Företag som verkar inom gruvdrift och logistik
Itau Unibanco Holding Pref 4,4 Brasiliens största bank 
America Movil 4,3 Mexikansk mobiloperatör, Latinamerikas största
Petrolero Brasilieiro Petrobrs Pref 3,9 Latinamerikas dominerande oljeföretag, HQ i Rio 
Banco Bradesco Grep 3,5 Brasiliansk bank grundad 1943
Petrolero Brasilieiro Petrobras 3,4 Latinamerikas dominerande oljeföretag, HQ i Rio
Walmart de Mexico 3,4 Dotterbolag till Walmart, i centralamerika
GPO Finance Banorte 3,1 Mexicos ledande finanskoncern
B3 Brasil Bolsa Balcao 2,7 Brasilianska börsen i São Paulo
Sociedad Quimica Y Minera De Chile  2,5 Världens största litiumproducent
Källa: iShares 39,9  

 

Brasiliens största råvarubolag Vale väger nästan 9 procent. Aktien har stigit med runt 3 procent sedan årsskiftet mätt i US dollar.

andra plats finnd Brasiliens största bank Itau Unibanco, som väger 4,4 procent. Aktien har stigit närmare 50 procent i år mätt i dollar. Latinamerikas största mobiloperatör mexikanska America Movil är nummer tre.

Ishares MSCI EM Latin America UCITS ETF USD
Avkastning % 3 år 1,2
Avkastning % i år 31,3
Risk % 3 år 35,0
Betyg* NA
Index MSCI EM Latin America 10/40 Index
Handelskod: IUSC
ISIN: IE00B27YCK28
Avgift%/år 0,75
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Ishares - Blackrock
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar  5 okt 2022  

 

Förvaltningsavgiften för Ishares MSCI EM Latin America UCITS ETF USD är 0,75 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Ishares – Blackrock som är världens största kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -