BofA: Börsrally i vår när Fed slutar höja

Fondkommentar I månadens investerarenkät konstateras det att det inta kan bli mycket värre. Förväntningarna på den globala tillväxten har återigen nått nya bottennivåer, vilket resulterar i rekordhög kassa och ultralåg exponering till aktier.

Pessimismen och riskviljan är rekordlåg samtidigt som investerarna höjt ribban när Fed slutar höja räntan med ytterligare 0,5 procentenheter till intervallet 4,5 till 5,0 procent. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 7 till 13 oktober.

En majoritet av investerarna tror nu att Fed slutar höja ränta när Fed funds-räntan nått intervallet 4,5 till 5 procent. Runt 70 procent av de tillfrågade ser ett slut för Fed:s räntehöjningscykel under första halvåret 2023. Det skulle kunna vara startskottet för en ny börsuppgång enligt Bank of America.

Hela 79 procent av investerarna tror att inflationen är lägre om 12 månader och att vi nu är på toppen av inflationscykeln. Samtidigt är sentimentet hos investerarna när det gäller den globala tillväxten tillbaka på den rekordlåga nivån vi senaste såg i juli.

I samklang med lägre inflationsförväntningar stiger förväntningarna på lägre korta räntor inom det närmaste året. Även den långa räntan spås sjunka under det närmaste året. Antal investerare som har den samsynen är den högsta sedan november 2008.

Den rekordlåga synen på tillväxten spås påverka bolagens vinstutveckling. Rekordmånga investerare tror på en utveckling med sjunkande bolagsvinsterna kommande året.

För tredje månaden i rad tror en majoritet av de tillfrågade att inflationen bör sjunka under 4 procent innan den amerikanska centralbanken Fed kommer att sluta med räntehöjningar.

I takt med en ökad recessionsoro och ovanligt låg riskvilja har kassan återigen ökat från 6,1 till 6,3 procent. Det är den högsta kassanivån sedan april 2001, under IT-kraschen.

Den nuvarande kassanivån är betydligt över det historiska snittet på 4,8 procent. Det innebär att det finns en hel del torrt krut kvar hos investerarna när de väljer att öka risken och aktieexponeringen.

Antalet investerare som tar lägre risk än vanligt är rekordhögt och riskaptiten är historiskt låg. Men den senaste månaden har investerarna slutat att minska aktieexponeringen. Även obligationer ses som lite mer attraktiva än vid förra månadens enkät, trots en betydande historisk stor undervikt.

Aktieexponeringen mot USA minskade under månaden och investerarna har nu en lägre aktieexponering här än historiskt.

De hårt drabbade europeiska aktierna nådde en rekordlåg exponering förra månaden har fått ett ökat intresse under månaden och investerarna har sakta men säkert börja öka exponeringen igen. Samtidigt tror en klar majoritet att en recession i Europa är oundviklig det kommande året.

Zürichbörsen och Parisbörsen anses vara de attraktivaste börserna att investera på i Europa. I botten hittar vi Milanobörsen.

Även aktieexponeringen mot tillväxtmarknaderna och japanska aktier steg under månaden. Även det från historiskt låga nivåer.

När vi ser hur investerarna agerat den senaste månaden är det tydligt att kapitalet letat sig tillbaka till eurozon-aktier och obligationer. En annan tydlig trend under månaden är att investerarna lämna brittiska aktier, och minskat exponeringen mot dagligvaror och telekombolag.

Lyfter vi blicken och ser på investerarnas positioner relativt 10-årssnittet, indikerar det en tydlig övervikt av kassan, US dollarn, defensiva hälsovårdsaktier, energi och dagligvaror. Störst undervikt har investerarna generellt i aktier, det brittiska pundet, europeiska aktier, teknikaktier och sällanköpsvaror.

Värt att notera är att dollarn anses var oerhört övervärderad och nått den högsta nivån någonsin. Samtidigt tycker en allt större del av investerarkollektivet att euron anses var betydligt undervärderad. Även den japanska yenen och inte minst det brittiska pundet anses vara klart undervärderat.

risksidan är det största hotet mot en fortsatt börsuppgång fortfarande inflation. Det är för fjärde månaden i rad som den placerar sig där och investerarna är rädd för att inflationen ska bita sig fast på ovanligt höga och svårhanterliga nivåer.

andra plats hittar vi geopolitisk risk. Både Rysslands invasion av Ukraina och Kinas anspråk på Taiwan dominerar här som oroshärdar.

Centralbankernas hökaktiga syn på räntehöjningar intar nu först tredjeplatsen. Först på en fjärde plats kommer risken för en global recession.

Den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja, är för fjärde månaden i rad dollar. Efter årets starka uppgång mot nästan alla valutor, ser allt flera investerare nu US-dollarn som rekordhögt värderad.

Ny tvåa på listan är att många förvaltare valt att korta europeiska aktier som ses som en risk när sentimentet vänder.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -