Nu är det laddbara företagsbilar som gäller

ANNONS För den som har bil i tjänsten finns det många fördelar med elektrifierat och nu säljs i princip bara laddbara tjänstebilar.

Allt fler svenskar vill köra en bil som åtminstone delvis går på el. Fördelarna är både ekonomiska och miljömässiga. – Vi har 94 procent laddbara bilar i vår orderstock, säger Johan Linder, affärsområdeschef på tjänstebilsföretaget CarPay Fleet och fortsätter:

– Vi kan också se att de rena elbilarna ökar mest och har gått om laddhybriderna.

Statistiken släpar efter

Leveranstiderna för nya bilar har blivit allt längre och är ofta sex månader eller mer. Detta gör att registreringsstatistiken som presenteras varje månad inte visar de bilar som kunderna beställer idag. I september var 55 procent av de registrerade bilarna laddbara, en siffra som alldeles säkert kommer att öka markant framöver.

Fördelar för tjänstebilsföraren

När förmånsvärdet för en laddbar bil räknas ut så gör man ett teknikavdrag på nybilspriset, vilket ger ett lägre förmånsvärde. Dessutom är skatten avsevärt lägre. Detta gör att en elbil ofta får ett lägre förmånsvärde än en fossildriven.

– Utöver det lägre förmånsvärdet så är kostnaderna för drivmedel lägre än för både bensin- och dieselbilar, trots högre elpriser. Detta gäller särskilt den som kan ladda hemma, säger Johan Linder.

Lockande kostnadskalkyl

Många företag och organisationer kräver att alla tjänstebilar skall klara miljöbilskraven på max 30 gram CO2/km. Bilarna är för många en viktig del i omställningen till en mer hållbar verksamhet.

– Laddbara bilar är bra för miljön, men de ger också en attraktiv totalkostnad med lägre arbetsgivaravgift, lägre servicekostnader för bilen och ett bra restvärde, avslutar Johan Linder.

Funderar du på elbil? Här är vad du ska tänka på

Upptäck CarPay Fleet

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -