Börsen idag: Negativ öppning väntas

Morgonrapport New York-börserna avslutade förra veckan med blandad utveckling och Asien inleder veckan med kraftig nedgång under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning nedåt för OMXS30.

De amerikanska börserna hade enbart öppet halva dagen i fredags på grund av Black Friday och indexen stängde åt olika håll. Börserna i USA höll stängt i torsdags och återupptog handeln i fredags med en händelsefattig dag. Starkast utveckling hade fastighetssektorn medan telekomsektorn gick svagast. Breda S&P 500 stängde oförändrat medan Nasdaq Composite tappade 0,5 procent. Dow Jones industriindex steg däremot 0,5 procent.

Bland tillgångsslagen på börsen var det mestadels negativ utveckling i fredags. Oljepriset backade efter att det kommit flera signaler om att den globala efterfrågan håller på att avta. Bland annat ökar fallen av covid i Kina vilket kan leda till mindre förbrukning av olja. Både Brentoljan och WTI-oljan handlades ned 1,7 dollar i fredags. Detta innebär att Brentoljan handlas för 83,6 dollar per fat och att priset för WTI-oljan är 76,3 dollar per fat.

En genomgående trend för basmetallerna i fredags var att det var försiktig utveckling. Fredagens starkaste uppgång återfanns hos koppar som adderade 0,3 procent. Även zink handlades upp och steg 0,1 procent. Aluminium backade 0,3 procent och tenn stängde oförändrat. Guldet steg med 8,4 dollar vilket innebär att guldpriset uppgår till 1 768,8 dollar per uns.

Bland de enskilda bolagen på den amerikanska börsen gick fotbollsklubben Manchester United starkast. Fotbollsklubben som är börsnoterad i New York ökade 12,8 procent efter rykten om att ägarfamiljen kan tänka sig att sälja klubben. Totalt har Manchester Uniteds aktie stigit 66,0 procent den senaste veckan. Tesla meddelade i fredags om att företaget har släppt en Beta-version av mjukvara som ska tillåta företagets bilar att bli självkörande. Samtidigt kom också nyheter om att bolaget måste återkalla 80 000 bilar i Kina efter problem med mjukvaran och säkerhetsbältena. Teslas aktie backade 0,3 procent. Apple backade 2,1 procent i samband med att det råder kaos i företagets kinesiska fabriker och att produktionen spås minska med 30 procent i november.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan backade 1 punkt till 3,70 procent.

Det råder dyster stämning på den Asiatiska börsen som backar under morgonen. Kina rapporterade i helgen att antalet smittade i covid ökar i högsta tempot någonsin. Under lördagen rapporterades 39 791 nya sjuka. På flera platser i Kina protesterar folk mot de hårda reglerna kring covid. Klockan 07:30 noteras japanska Nikkei 225 ned 0,4 procent, Hang Seng handlas 2,1 procent lägre och Shanghai kompositindex är ned 1,4 procent.

På hemmaplan släpper både Candles Scandinavia och Qlucore sina kvartalsrapporter och Storytel och Swedish Stirling håller extrainsatta bolagsstämmor. Bland morgonens nya riktkurser återfinns att Jefferies sänker riktkursen för Viaplay Group till 235 SEK (340) och upprepar rekommendationen behåll. RBC höjer sin riktkurs för Sandvik till 220 SEK (190) och upprepar outperform. RBC höjer även riktkursen för Atlas Copco och sätter den till 105 SEK (100) och står kvar vid rekommendationen sector perform.

Det är få planerade händelser på makrofronten under dagen. Dagen inleds med att EMU släpper statistik över penningmängden i Europa i oktober vid klockan 10:00. Detta följs upp med att Arbetsförmedlingen släpper sin veckostatistik klockan 12:00. Dagen avslutas med att Dallas Fed index över industriproduktion publiceras klockan 16:30.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -