Makroveckan: Ny skjuts för riskaptiten

Makroveckan Starka amerikanska sysselsättningssiffror var inget som skrämde marknaden och lättnader i den kinesiska Covid-strategin gav riskaptiten en skjuts uppåt. I veckan väntar bland annat ett viktigt räntebesked från Bank of Canada och svenska bostadspriser.

Det var tidvis lite skakigt på börsen under förra veckan men den svenska börsen lyckades prestera en uppgång med 0,4 procent när veckan kan summeras. Bättre gick det i USA där S&P500 var upp med 1,1 procent och bland tillväxtekonomierna då MSCI-index för Emerging Markets var upp med hela 3,4 procent.

Det senare kan i hög grad spåras till stigande förhoppningar om att den kinesiska regeringen ska fortsätta att lätta på Covid-reglerna och överge den hopplösa nollstrategin. Dessutom har det presenterats nya (muntliga?) stöd till en hårt pressad kinesisk fastighetssektor.

Oljepriset steg under veckan som gick och Brentolja kostar nu kring 86 dollar per fat. EU-länderna har dock lyckats komma överens om ett pristak på rysk olja på 60 dollar per fat. Prisuppgången på olja och en del andra råvaror kan nog i högre grad kopplas till förhoppningar om bättre fart i kinesisk ekonomi, givet lättade Covid-regler.

Att de amerikanska sysselsättningssiffrorna för november var starkare än väntat fick initialt stort utslag på marknaden i form av stigande räntor och sjunkande börs. Men när väl krutröken hade lagt sig kunde konstateras att börsen återhämtade sig och det var marginella förändringar på räntemarknaden. Så när veckan kunde summeras hade både korta och långa amerikanska räntor rört sig nedåt. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu på 3,54 procent. Den svenska kronan har dessutom fortsatt att stärkas mot den amerikanska dollarn.

I veckan som kommer är det en lite blandad kompott av makro att hålla koll på.

Inköpscheferna i tjänstesektorn väntas ha blivit lite försiktigare men indexen i Sverige och USA väntas hålla sig en bit över 50-strecket. (Utfallet för Sverige blev 54,3).

måndagen publiceras också det penningpolitiska protokollet från Riksbankens senaste räntemöte då man höjde räntan med 0,85 procentenheter. Vi undrar om det fördes några diskussioner kring en större eller kanske till och med mindre räntehöjning?

I veckan väntas bland annat Bank of Australia och Bank of Canada levererar nya räntehöjningar. Framför allt blir det senare beskedet av högsta intresse eftersom det är Bank of Canada som gått lite i bräschen både vad gäller de stora räntehöjningarna men också var bland de första som drog ner storleken på dessa. Fortsätter banken att gå fram med lite mindre räntehöjningar kan det ge den globala riskaptiten lite ytterligare skjuts. I alla fall sätter det viss press på andra centralbanker att följa deras exempel.

Torsdagens siffror från Mäklarstatistik över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden lär röna stort medialt intresse. Det mesta pekar mot att bostadspriserna fortsatt att falla.

Värt att hålla koll på är också fredagens inflationssiffror från Norge. Kärninflationen lär vara fortsatt hög och sätta press på Norges bank att leverera nya räntehöjningar.  

Måndag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Förhoppningen är att det svenska och amerikanska indexen ska fortsätta att visa på expansion. Detaljhandeln i EMU-området väntas ha dämpats rejält i oktober. Norska bostadspriser är på väg ner. Mest nyfikna är vi dock på det på det penningpolitiska protokoll som Riksbanken publicerar. Fanns det någon osämja i direktionen kring storleken på räntehöjningen?

Tisdag

Den australiensiska centralbanken lämnar räntebesked och väntas höja räntan ytterligare en gång. Höjning väntas dock stanna vid 0,25 procentenheter och det kan väcka ytterligare förhoppningar om att även övriga centralbanker ska gå försiktigare fram. Tyska industriorder.

Onsdag

En hel räcka svenska konjunktursiffror där vi lägger störst fokus på BNP-indikatorn och hushållens konsumtion. Det kan bli siffror åt det lite dystrare hållet. Bank of Canada lämnar räntebesked och väntas höja räntan med 0,25 procentenheter. Att Bank of Canada gick fram med en lite försiktigare räntehöjning senast det begav sig fick den globala riskaptiten att stiga.  Förhoppningsvis kan mönstret återupprepas den här gången.

Torsdag

Mäklarstatistik presenterar siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Det mesta tyder på att priserna fortsatt att falla, vilket lär slås upp stort i media. Riksbankschefen Stefan Ingves håller tal och eftersom han närmar sig avgång kanske han kan vara lite mer frispråkig. Ska därför bli intressant att höra vad han har att säga.

Fredag

Inflationssiffror från bland annat Kina och Norge. I Norge är det fortsatt inflationspress även om KPI väntas sjunka något. I Kina är inflationen låg, vilket ger centralbanken ytterligare utrymme att stimulera ekonomin. Den kinesiska börsen har gått mycket starkt under senare tid.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -