Trenderna som talar för gröna bolag

Fondkommentar Med en kombination av trendanalys och fundamentalanalys letar fondförvaltaren Ivar Harstveit på Delphi Green Trends efter gröna aktier inom fem områden. Läs hur han hittar rätt aktier.

Ivar Harstveit

Hur diversifierar du fonden genom de fem huvudteman du investerar i?

”Varje huvudtema innehåller flera underteman som ger en bred och diversifierad fond. Förnybar energi är det vanligaste temat med vind, vatten och solenergi. Grön bygg och infrastruktur är ett eget tema omfattande renovering, isolering, ventilation, värmepumpar samt uppgradering av el och nätverkCirkulär ekonomi har blivit alltmer betydelsefull, återvinning ger en mycket bra effekt på miljön och särskilt för de gröna råvaror som kräver mycket resurser för att utvinnas.”

”Grön mobilitet handlar om att elektrifiera offentliga transporter, järnvägar, elbilar och inkluderar även ellagring i batterier. Bärkraftigt jordbruk är det sista temat, här är det i dagsläget svårast att hitta bolag men å andra sidan tror vi att det kommer att komma allt flera bolag till det här temat, till exempel bolag som gör jordbruken effektivare med mindre koldioxidutsläpp.”

Hur ser letar du bolag och hur ser investeringsprocessen ut?

”Fonden består normalt av 30 till 45 stora, medelstora och små företag som har gröna intäkter och omfattar både äldre etablerade bolag och yngre bolag. Vi snävar ner globalindex som omfattar både utvecklade och tillväxtmarknader till runt 300 till 400 aktuella bolag som omfattas av de fem huvudtemana. Efter det ser vi på momentum- och trendfaktorer som aktie- och vinstutvecklingstrender. De bolag som klarar av den genomgången ser vi närmare på med fundamental aktieanalys. Då bedömer vi bland annat bolagens framtidsutsikter, intjäning, konkurrenssituation och värdering.”

Hur tänker ni kring fondens risk och hur stora vikter får innehaven?

”Vi sätter ihop en portfölj som omfattar bolag med både cykliska och defensiva egenskaper. Fonden har en blandning av större etablerade bolag som franska Schneider Electrics, till bolag mer högre risk som amerikanska Enphase och Solaredge. De bolag som väger mest i fonden är de vi tror mest på efter investeringsprocessen, då tar vi en position på runt fem procent.

Ger det en viss bias mot vissa sektorer och länder?

”Det blir en naturlig övervikt mot industrisektorn som är bred och innehåller många olika typer av bolag. Den utgör närmare 40 procent. Tekniksektorn får en stor andel bolag då solenergibolag som tillverkar halvledare med mera ingår här, vikten är 28 procent. Råvarusektorn är den fjärde största i fonden idag med 7 procent och den kommer sannolikt att få en större vikt i framtiden då återvinningsbolag klassificeras i råvarusektorn.”

”Fonden är underviktad USA och vi ser många möjligheter utanför USA. Asien är intressant, Kina och Sydkorea har positiv vinstutveckling och bra värderingar. Vi har en övervikt i europeiska bolag. Europa har en historik av många allmännyttiga bolag som är stora inom förnybar energi. Vi hittar de stora kabelproducenterna i Europa och många bolag som är verksamma inom energieffektivisering.”

Hur är fonden placerad utifrån fondens fem huvudteman?

”Förnybar energi är det största investeringsområdet på 45 procent. Gröna bygg och infrastruktur utgör drygt 20 procent och cirkulärekonomi knappt 20 procent. Grön mobilitet är runt 10 procent, minsta temat är bärkraftigt jordbruk som utgör knappt fem procent i fonden. Jag tror att förnybar energi kommer att få en mindre relativ andel på sikt i fonden. Vi ser många intressanta bolag inom de fyra övriga temana.”

Vilka starka gröna trender ser ni?

”Det finns flera starka gröna trender som kommer att skapa mycket stora investeringar inom förnybar energi. Amerikanska Inflation Reduction Act omfattar 369 miljarder dollar och handlar om en stor energiomställning. Den omfattar att minska koldioxidutsläppen och bygga upp en egen grön industri. EU har Fit for 55 som bygger på att minska koldioxidutsläppen med 55 procent före 2030. Den har nu expanderat med Repower EU som handlar om att bygga bort energibehovet från Ryssland och ersätta det med förnybar energi. När det gäller ett EU-Ira motsvarande det i USA så har det inte kommit något konkret utan det förs diskussioner om det.”

Hur tänker ni kring fondens största innehav.

”Det är en lista som innehåller både etablerade stabila bolag och mer snabbväxande. Franska elektronikbolaget Schneider Electric har ett brett utbud av elprodukter. De levererat till både kraftnät och energieffektivisering i bostäder. Ett bolag som funnits länge och har en attraktiv värdering. Amerikanska Solaredge och Enphase är två snabbväxande bolag inom solenergi som haft en bra fundamental utveckling, men de är dyrare än Schneider Electric. Solaredge som växt mycket i USA har nu tagit steget över till Europa för att fortsätta sin tillväxtresa.”

”Fondens två största innehav är stabila återvinningsbolag som drar ner risken i fonden, kanadensiska Waste Connection och USA-bolaget Republic Services. Återvinningsbolagen har långa kontrakt med kunderna som höjs med inflationen. Återvinningsbolagen gynnas av den starka trenden för cirkulär ekonomin och de har en bred bas med anläggningar inom flera återvinningsområden.”

”De flesta bolag på listan över fondens tio största innehav har stora inträdesbarriärer och mycket kunskap som är svårt att skapa för ett nystartat bolag.”

De tio största innehaven

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -