Köpvärda fonder september - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på svängiga börser och en stor spridning mellan olika regioner. Placeras utvärderar nu fondvalen inför september.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför september 2022.

När vi summerar det senaste halvåret visar det sig att Stockholmsbörsen och Europabörserna visat framfötterna och en globalindexfond tappat lite i värde.

Den ständiga dollaruppgången har det senaste halvåret bromsat in. US dollarn har tappat knappt 3 procent i värde under halvåret. Samtidigt har euron tagit mark och stigit med knappt 4 procent mot svenska kronan.

Det senaste halvåret har Stockholmsbörsen fortsatt sin återhämtning efter fjolårets dåliga första halvår. Och Stockholmsbörsens hör till en av en de bästa presterande börserna.

Stockholmsbörsens 30 största och mest likvida bolag har haft starkast utveckling med en uppgång på knappt 10 procent. De svenska småbolagen har haft fortsatt motigare och bara orkat med en uppgång på 2,6 procent.

Ett brett index på Stockholmsbörsen som omfattar alla noterade bolag visar på en uppgång på drygt 5,7 procent.

Breda Europaindex imponerar och hör till det senaste halvårets vinnare med en uppgång på 7,5 procent.

Dollarnedgången mot kronan har gjort att en USA-indexfond backat runt 7 procent, mätt i svenska kronor.

En bred global indexfond som till 60 procent består av USA-bolag har haft det tuffare och landar på en blygsam avkastning med 2 procent.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har sjunkit närmare 6 procent mätt i svenska kronor. Spridningen är som vanligt stor inom tillväxtmarknaderna.

Fjolårets bästa börs som var Istanbulbörsen har det senaste halvåret fördubblat sitt börsvärde. Samtidigt har de kinesiska börserna haft en svängig period. Som mest var index ner minus 25 procent i slutet på november. Efter det har uppgången varit kraftig på 40 procent. Totalt landar avkastningen under halvåret på förändrat.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
Handelsbanken Asien Tema  -0,5% -1,8%
AMF Balansfond 0,3% -0,8%
Länsförsäkringar USA Index -6,4% -6,0%
Länsförsäkringar Japan Index -2,3% -2,3%
DNB Norden Indeks A 6,2% 5,1%
Storebrand Europa A SEK 11,0% 9,7%
Atlant Opportunity 1,1% NA
Fondita Health Care -0,4% -2,5%
Storebrand Global Multifactor -0,8% -0,5%
Spiltan Aktiefond Stabil 3,3% 7,0%
Carnegie Strategifond A 7,0% -1,0%
Fidelity Global Technology Fund -0,5% -5,2%
IKC Avkastningsfond 1,8% 1,6%
Källa: Morningstar den 22 feb 2023    

 

Av de tolv utvalda fonderna har hälften lyckats nå positiv avkastning under halvåret. Det spänner från drygt minus 6 procent till som mest plus 11 procent. Tre av fonderna har inte klarat av att gå bättre än snittet av sina konkurrenter i fondkategorin.

Inför september adderade jag till en Japanfond. Ny fond blev Länsförsäkringar Japan Index som presterat i nivå med fondkategorin, och hör till de fonderna med negativ avkastning under perioden.

Listans Europafondval Storebrand Europa A SEK har gått starkast under halvåret, inte helt oväntat med den starka utvecklingen för euron i ryggen. Totalt har fonden avkastat 11 procent i svenska kronor.

Listans tredje indexnära fond har haft det kämpigare. Länsförsäkringar USA Index har levererat en avkastning som är sämre än fondkategorin USA-fonder.

Den globala teknikfonden Fidelity Global Technology har haft ett bra halvår och klått fondkategorin betydligt. 

DNB Norden Indeks A har den tredje högsta avkastningen under halvåret. Och avkastat klart bättre än kategorisnittet av liknande fonder.

Spiltan Aktiefond Stabil har inte riktigt hängt med under det senaste halvårets uppgång på Stockholmsbörsen. Fondens avkastning landar på 3,3 procent, vilket är mindre än hälften av fondkategorins uppgång på 7 procent.

Handelsbanken Asien Tema som haft en skakig resa det senaste halvåret har närmast en oförändrad avkastning och lyckats bättre än sitt jämförelseindex.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor har skämt bort oss genom att ständigt stigit mer än fondkategorin. Men det senaste halvåret har fonden backat lite mer än fondkategorin.

Listans två blandfondsval, Carnegie Strategifond och AMF Balansfond, har båda lyckats klå sina respektive fondkategorier. AMF Balansfond har gått bättre än kategorisnittet. Men Carnegie Strategifond har haft en riktigt bra period och utklassat kategorisnittet med råge.

Hälsovårdsfonden Fondita Healthcare har för första gången på en lång period lyckats avkasta bättre än kategorisnittet av liknande fonder. Fonden har en relativt stor andel små- och medelstora hälsovårdsbolag som haft en riktigt tuff period när de stora hälsovårdsbolagen varit vinnare i sektorn.

Placeras lågriskalternativ räntefonden IKC Avkastningsfond har haft bra period när den svenska företagsobligationsmarknaden vaknat till liv igen. Avkastningen är bättre än kategorisnittet.

Lågriskhedgefonden Atlant Opportunity som har större frihetsgrader att agera med på räntemarknaden har också ökat i värde det senaste halvåret.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -