Så krossade Peter Lynch börsen

Börs Peter Lynch anses vara en av historiens bästa fondförvaltare. Placera har med inspiration från boken Beating The Street listat några tips och tankar som kan vara till hjälp för investerare.

Peter Lynch

Fondförvaltaren Peter Lynch är idag 79 år gammal och pensionerad. Under sina 13 år som fondförvaltare på Fidelity Magellan Fund lyckades han ge sina kunder en genomsnittlig årsavkastning på 29,2 procent, vilket var ungefär dubbelt upp i jämförelse med index under samma tidsperiod. Från att Lynch tog över fonden växte den från 18 miljoner dollar till hela 14 miljarder dollar. 

Lynch är en GARP-investerare (growth at a reasonable), tillväxtaktierna ska vara rimligt värderade i förhållande till sin tillväxt. Likt legendaren Warren Buffett, investerar bara Lynch i företag som är inom hans “circle of competence”, det vill säga företag som han förstår sig på. 

Peter Lynch släppte Beating The Street år 1993. Här är några tankar från boken. 

Vart du ska leta och ägarna

Peter Lynch gillar inte bolag som är inom en hypad sektor eftersom dessa branscher drar till sig mycket konkurrenter. Det är bättre att istället vara i en “tråkig” bransch som sannolikt inte är lika konkurrensutsatt. 

Det lönar sig även att gå emot strömmen. Lynch berättar att branscher där fondförvaltare och investerare är ovilliga att investera i, kan bli en mycket lönsam affär. Försök dessutom hitta aktier där få analytiker är och gräver. När till och med analytikerna tycker aktien är tråkig är det dags att köpa enligt Lynch. 

I aktier som undviks av fonder och stora institutioner är ofta de största ägarna grundare och/eller med i ledningsgruppen. Lynch menar på att det är bra när insynspersoner äger mycket aktier eftersom då sitter aktieägarna och ledning i samma båt.  

Dessutom har generellt sett grundare och ledningspersoner bra branschkunskap. Att hitta personer som framgångsrikt lyckats driva ett liknande företag tidigare är också bra. Vi vill inte att de största aktieägarna är försäkringsbolag eller andra institutionella investerare. Allt som oftast kan dessa ägare inte mycket om branschen. Och förmodligen är de ganska ointresserade av företaget eftersom det sannolikt bara står för en liten del av deras totala kapital. 

Kombinationen

För att lyckas tjäna mycket pengar på aktier behövs en cocktail av vetenskap, konst och hårt arbete. Vetenskapsdelen handlar om att göra en finansiell analys, det vill säga analysera ett bolags siffror. Lynch vill bland annat se ökad försäljning och vinst, en rimlig värdering, låg skuldsättning och aktieåterköp. Men om det endast var finansiell analys som skulle få investerare att klå börsen hade revisorer och matematiker varit de rikaste människorna i världen. Så är det inte i verkligheten. 

På lång sikt kommer aktiens pris följa bolaget vinst. Det är viktigt för investerare att förstå vad som har drivit aktiekursen historiskt och vad som ska få aktiekursen att gå upp framtiden. Att kunna förutspå detta är en konst. Om du ska investera i ett företag så bör du enligt Lynch kunna förklara varför på ett sådant sätt så att en femteklassare kan förstå. Denna övning är bra för att säkerställa att du förstår vad du pratar om. 

Sista delen är hårt arbete. Lynch besökte hundratals företag varje år och upptäckte efter ett tag att ungefär ett av tio bolag var bättre än vad marknaden prisade in.

Vid företagsbesök kan man dessutom få inspiration till andra investeringsidéer. Lynch brukade fråga företagen om det fanns något bolag som de var imponerade av. Om företaget då pratar om en konkurrenten kan du ha hittat ett potentiellt guldkorn. 

Det större perspektivet

När det stormar rejält på börsen får många investerare panik. Media börjar skriva domedagsrubriker om hur dåligt aktierna kommer gå och varför man ska likvidera sin aktieportfölj. Vanliga exempel är tillfällen när räntorna förändras, oljeprischocker, handelskrig, finanskris och lågkonjunktur. Nyckeln till att tjäna pengar på aktier är att inte bli rädd för aktierna när de går ner. 

Varje gång Lynch får tanken om att sälja alla sina aktier brukar han påminna sig själv om det större perspektivet. Det större perspektivet handlar om att aktier på lång sikt är det bästa tillgångsslaget och utklassar både kassa och obligationer. Med största sannolikhet kommer inte världen gå under den här gången heller. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -