Junihöjningen inte längre spikad

Makrokommentar Visserligen ligger den svenska inflationstakten kvar på obekvämt höga nivåer men aprilsiffrorna visar i alla fall på att den uppåtgående trenden nu definitivt tycks vara bruten. Äntligen lite glada nyheter för Riksbanken som nu borde kunna vila på hanen vid junimötet.

Den breda svenska inflationstakten, som den mäts i KPI, sjönk till 10,5 procent i april. En nedgång från 10,6 procent i mars och något under Riksbankens prognos på 10,8 procent.

KPIF, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål, sjönk från 8,0 till 7,6 procent. Även det en bit under Riksbankens prognos på 7,9 procent. Och KPIF exklusive energi, som blivit ett allt mer populärt mått hos Riksbanken, sjönk från 8,9 till 8,4 procent. Det behöver väl knappast tilläggas att även den siffran hamnade under Riksbankens förutsägelse på 8,6 procent.

Det är förstås glädjande att inflationstakten nu mer tydligt kommit in en sjunkande trend. Även om förstås nivån fortsatt är smärtsamt trög. Utfallet för april gör i alla fall det mer tydligt för Riksbanken att räntehöjningarna nu börjar bita. Något som bland annat riksbankschefen Erik Thedéen har efterlyst och förvånats över att det ännu inte synts så tydligt. Det kan väl tilläggas att stigande räntekostnader ger det överlägset största bidragit till KPI med 3,0 procentenheter.  

Förut konkurrerade livsmedelspriserna som största inflationsmotor men efter att livsmedelspriserna överraskande sjunkit med hela 1,3 procent mellan mars och april så stannar dess bidrag till inflationen på 2,1 procent i aprilmätningen.

Nu ska vi inte gå händelserna allt för långt i förväg och utlova att det här betyder att Riksbanken inte kommer att höja räntan ytterligare i slutet av juni men chansen att de väljer att vila på hanen har i alla fall stigit efter måndagens siffror. Dessutom väntas ett ytterligare inflationsutfall när majsiffrorna publiceras innan det är dags för nästa räntebesked. Och ska vi tro på Riksbankens egna prognoser så väntas ytterligare inflationsnedgångar när de siffrorna publiceras. Troligtvis också ett lägre utfall än som ligger i Riksbankens nuvarande prognos, om vi nu törs dra den slutsatsen efter aprilsiffrorna.

Givet att två ledamöter i femmannadirektionen ville höja i långsammare takt än övriga vid förra mötet så tror vi på Placera att dessa två röstar för en paus vid junimötet. Vi kan dessutom tänkas oss att minst en ytterligare i direktionen gör dem sällskap i det beslutet. Mycket hänger dock på att inflationen verkligen fortsätter att visa tydliga tecken på att dämpas när majsiffrorna publiceras.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -