Vi kan lägga ytterligare en dyster börsvecka bakom oss och oktoberbörsen ser ut att bli en av de sämre på många år. Förra veckan sjönk den svenska börsen med 0,9 procent medan Stoxx600 och S&P500 backade med 1,0 respektive 2,5 procent.
Det är fortsatt den geopolitiska oron och höga räntor som är de stora bekymren för marknaden men även konjunkturutvecklingen börja i allt högre grad bidra till att dämpa investerarhumöret. I det senare fallet bland annat för att man inte tror att centralbankerna kan agera med snabba penningpolitiska stimulanser när inflationen fortfarande är besvärande hög.
Dessutom pågår en diskussion kring vad som är den stora drivkraften bakom att de långa amerikanska räntorna dragit iväg. Även om de sjönk något i förra veckan. Givetvis spelar den amerikanska centralbankens räntehöjningar en stor roll men samtidigt har den amerikanska staten mycket stora lånebehov framöver, vilket också driver upp räntorna. Därför är också den prognos över lånebehovet som det amerikanska finansdepartementet publicerar på onsdag av nästan lika stort intresse som det räntebesked som Federal Reserve levererar samma kväll. Federal Reserve väntas denna gång ligga still med räntan men samtidigt leverera budskapet att inflationsbekämpningen ännu inte är över.
Hur det går med de amerikanska åtstramningar får vi mer tydliga indikationer på när arbetsmarknadssiffrorna för oktober publiceras på fredag. Fortsatt kraftiga sysselsättningsuppgångar och höga löneökningar skulle sätta både Federal Reserve och marknaden under ordentlig press.
Under veckan kommer också penningpolitiska besked från Norges bank och Bank of England. Bägge centralbankerna väntas visserligen låta räntan ligga still men brottas bägge med obekvämt hög inflation och strukturella faktorer som riskerar att hålla inflationen uppe även på lite längre sikt. Så även om det lutar åt räntepaus så lär budskapen vara tuffa och en eventuell räntehöjning skulle inte komma som någon större chock.
Håll också särskild koll på de preliminära inflationssiffrorna för oktober som publiceras för EMU-området på tisdag. En mer påtaglig dämpning av inflationstakten skulle sannolikt tolkas som att vi sett det sista av räntehöjningar från ECB. Inte minst mot bakgrund av att banken lämna räntan oförändrad i samband med förra veckans penningpolitiska besked.
För svenskt vidkommande är det framför allt de preliminära BNP-siffrorna för tredje kvartalet och inköpschefsindexen för industrin respektive tjänstesektorn som är av högsta intresse. Tolkar vi signalerna från vice riksbankschefen Per Jansson rätt så börjar han vackla i övertygelsen att Riksbanken behöver leverera fler räntehöjningar. Fortsatt mycket svaga konjunktursignaler skulle kunna stärka honom och förhoppningsvis en del andra i riksbanksdirektionen i den övertygelsen.
Måndag
BNP-siffror från Europas två sjuka män – Sverige och Tyskland. Risken är förstås att det blir lite dyster läsning. De svenska hushållen har dock spenderat rätt friskt under tredje kvartalet vilket kan hålla uppe de svenska siffrorna. Håll också koll på de tyska inflationssiffrorna som väntas ha dämpats rejält i oktober.
Tisdag
Bank of Japan lämnar penningpolitiskt besked och väntas väl hålla igång pengarullning. Skulle det komma, även försiktiga, signaler om åtstramningar kan de ge stora negativa marknadseffekter. Att Bank of Japan håller fast vid sin ultralätta penningpolitik är trots allt en liten kudde för marknaden. Inflationen i EMU-området väntas ha dämpats rejält i oktober och om så blir fallet lär förra veckan höjning definitivt varit den sista från ECB:s sida.
Onsdag
Inköpschefsindexet för Sverige har varit deppig läsning under en längre tid. Lär så vara även den här gången även om en mindre rekyl uppåt inte är osannolik. Mycket fokus ligger förstås på kvällens penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken. Att de låter ränta ligga still är mer eller mindre givet så det är den efterföljande presskonferensen med Fed-chefen Jerome Powell som är det intressanta. Framför allt vad Powell säger om inflation och räntor på lite längre sikt. Inflationsstriden är trots allt inte vunnen. Nästan mer intressant för marknaden den här gången är den prognos över upplåning som finansdepartementet publicerar. Inte minst mot bakgrund av stigande långa räntor.
Torsdag
Penningpolitiska besked från Norges bank och Bank of England. Bägge centralbankerna väntas vila på hanen men det är också två banker som, på lite olika sätt, brottas med underliggande problem men inflationsbekämpningen. Så räkna med att den underliggande tonen i de penningpolitiska budskapen ändå kommer att vara tuffa. Om dessa bägge banker väljer att ligga still ökar också trycket på Riksbanken att göra detsamma.
Fredag
Högintressanta exportsiffror från exportgiganten Tyskland. Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn riskerar att ha sjunkit ytterligare. Marknadens fokus ligger på de amerikanska sysselsättningssiffrorna och drömscenariot är även den här gången kraftigt dämpa sysselsättningsökning och sammalunda vad gäller löneutvecklingen. Sysselsättningssiffrorna har dock tenderat att överraska på uppsidan under de senaste månaderna så en viss nervositet inför fredagens siffror kan skönjas på marknaden.