STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesiska biltillverkares konkurrens är inte en lika stor risk för Europas bilindustri som många tror, menar BMW:s vd Oliver Zipse under en presskonferens efter den tyska fordonskoncernens prognossläpp under torsdagen.

Oliver Zipses uttalande är att betrakta som ett svar på ett öppet brev som Renaults vd Luca de Meo publicerat, där han vädjar till EU:s politiker om att stötta industrin i kampen mot kinesiska biltillverkare.

Den europeiska debatten om de kinesiska biltillverkarna grundar sig i att dessa försetts med stora subsidier och därmed kan konkurrera med lägre priser till reala förluster som balanseras av kinesiska staten, på bekostnad av en sektor med 13 miljoner arbetstillfällen i Europa. Situationen är särskilt noterbar i elbilsmarknaden.

Fransk-italiensk-amerikanska Stellantis, fordonskoncernen med märken som Peugeot, Citroën, Chrysler och Fiat, har också uttryckt allvarlig oro. Vd Carlos Tavares varnade under fjolåret för att EU:s bilindustri riskerar utplåning till följd av den kinesiska konkurrens som översvämmar marknaden.

Carlos Tavares liknande situationen vid den som gällde för solpanelstillverkning, som gick starkt i EU till dess att utslagningen blev närmast total sedan Kina gjort intåg i marknaden och erbjudit enorma statliga stöd till bolag i sektorn. Priserna på kinesiska slutprodukter blev omöjliga att konkurrera med för europeiska tillverkare och branschen dog i Europa.

BMW-vd:n Oliver Zipse vill dock tona ner oron.

"Vi är betydligt mer avslappande i frågan. Ingen kan komma till en så stor marknad som Europa och bara ta över den i ett slag. Dessutom måste vi omfamna konkurrensen. Vi kommer ge oss i kast med den konkurrensmiljö som föreligger", sade han.

I förra veckan hördes liknande tongångar från den tyska konkurrenten Mercedes-Benz.

Mercedes-vd:n Ola Källenius kallade sig i en intervju med Financial Times för "konträr" och bad EU sänka tullarna på elbilar importerade från Kina samtidigt som det pågår en utredning rörande statsstöd nyttjat för att utöka kinesisk konkurrenskraft på bekostnad av Europa.

Protektionism är "att gå i fel riktning", ökad konkurrens skulle tvärt om hjälpa europeiska biltillverkare att på lång sikt utveckla bättre bilar, sade Ola Källenius.

Befintliga tullar ligger på 10 procent för kinesiska biltillverkare som vill sälja i EU. Om europeiska bolag vill sälja till Kina är tullen 15 procent. Det är anledningen till att många bolag startat kinesisk tillverkning, en trend särskilt stark bland tyska bolag, som i regel också har betydande försäljning i Kina.

BMW och Mercedes-Benz är de klart största europeiska bolagen på den kinesiska elbilsmarknaden. Volkswagen är också en gigant i landet, men märkets elbilar har hittills inte övertygat.

Vad avser Mercedes-Benz så finns också ett betydande kinesiskt ägarinflytande. Den kinesiska Volvo Cars-storägaren Geely och det statligt kontrollerade SAIC äger runt 20 procent av bolaget.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



MERCEDES-BENZ GRP NA O.N.

Senast

52,73

1 dag %

0,44%

1 dag

1 mån

1 år

Volkswagen Pref AG

Senast

102,85

1 dag %

−0,92%

Volvo Car B

Senast

18,87

1 dag %

−2,53%

Tesla

Senast

349,98

1 dag %

2,09%

Renault SA

Senast

49,06

1 dag %

0,59%
Senaste nytt
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,19%

Senast

2 548,89

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.