Elva köpvärda aktier i januari

Håll undan för 2017 års värsta surdegar även under januari och mycket lär vara vunnet. Sannolikt finns mer uppgång att hämta bland börsen starkaste hästar, trots höga värderingar.

placera-nyabilder-börs_CC.jpg

27 december, 2017

Om vår börssyn stämmer kan det bli aktuellt med vidare multipelexpansion i verkstadssektorn - trots att det redan känns obekvämt. Med det följer ett ökat risktagande.

placera-nyabilder-Verkstad.png

Så kan det vara på sluttampen av en lång tjurmarknad, likt den vi sett globalt. Ni som följt artikelserien - Placeras köpvärda aktier - har inte undgått att vi oroar oss för börsens framtid på sikt.

Inför januari plockar vi in Industrivärden som spetsval på listan över köpvärda aktier. Investmentbolaget ersätter Husqvarna som inte övertygat kursmässigt under tre månader på listan. Vi tar in Industrivärden på vidare spekulation om mer hausse i verkstan. Substansrabatten är 10 procent och portföljen är belånad lika mycket.

Gamla argument talar fortsatt för att börsen ska vidare upp - det saknas alternativ till aktier och räntorna är rekordlåga. Dessutom ska tillväxtresan i Europa precis börjat.

Sådan argumentation håller bara tills den helt enkelt inte gör det längre. Risken som jag ser det är att för stora förväntningar har tillskrivits konjunkturen. Och att börsen som bekant toppar långt före det syns i den reala ekonomin.

I USA har Trumps skattereform gått igenom. Det tror analytikerna kan ge nytt bränsle till börserna och då främst till inhemska bolag. Att marknaden redan inprisat detta skulle istället stämma in på börsskrönan om att ”köpa på ryktet och sälja på nyheten”.

Hemmavid har vi egna problem att handskas med. Sverige är en liten ekonomi med ett potentiellt jättebekymmer på halsen. Bostadsbyggandet har varit en stark drivkraft för vår ekonomi. Ett fortsatt prisfall – om det blir verklighet – kan få jobbiga följdeffekter, framförallt för konsumtionen.

Trots förutsättningarna har Placeras köpvärda aktier utvecklats väl. Bäst under december var Scandic (10 %), Dometic (4 %), Husqvarna (5 %), Bufab (4 %) och Kinnevik (3 %). Sämst var Investor (-4 %). 

placera-nyabilder-271217Verkstadtabellnytt.png

Snart är 2017 historia. Totalindex har fram till den 27 december loggat en uppgång på habila 11 procent, trots avsaknaden av ett riktigt julrally.

Investerare som varit lite mer selektiv i sina aktieval kan ha inkasserat betydligt mer. För att belysa skillnaden har jag roat mig med en räkneövning i backtrading.

Storbolagsindex OMXS30 har givit en årsavkastning exklusive utdelningar på 5,8 procent. Varför det inte gått bättre märks när vi tittar under huven.

Hennes & Mauritz har under 2017 backat mer än 30 procent och stod ensam för närmare 8 procent av indexsammansättningen vid årets slut. Det tynger avsevärt.

placera-nyabilder-271217hmgraf.PNG

Inte heller de fyra storbankerna har briljerat. Tillsammans står dessa för närmare 30 procent av index. Exkludera bank, H&M och städa bort investmentbolagen Kinnevik och Investor så får indexet betydligt starkare potens.

Knappt 60 procent av aktiebasen återstår. För vårt eget index tangerar uppgången 20 procent, exkluderat utdelningar. Störst bidrag kommer från glödhet verkstad. Ensam står Volvo för 25 procent av kursuppgången, vilket inte varit omotiverat.

Vårt justerade storbolagsindex värderas till p/e 20 på 2018-års vinster. Ska fundamentala faktorer motivera vidare uppgång måste en redan högvarvande verkstadssektor överprestera estimaten för 2018.

placera-nyabilder-271217Verkstadtabell (002) ny.png

Sverige saknar förtrollande inslag som USA:s FANG-aktier, vilka investerarna drömt upp till ibland tresiffriga p/e-tal. I närheten av sådan dragningskraft existerar inte i vår tråkverkstad.

Inför januari väljer vi bolag som agerar globalt och håller oss utanför byggsektorn än så länge.

Här är Placeras köpvärda aktier:

Spets-val:

*Industrivärden*

Två av Industrivärdens största innehav är Sandvik och Volvo – fordonsbolaget har vi redan på vår lista över köpvärda aktier. Båda aktierna har varit raketer under 2017 men värderas fortfarande mer rimligt än övriga i sektorn.

På köpet följer också en större post i Handelsbanken, vilket ger exponering mot en nerpressad banksektor och hygglig utdelning.

placera-Lundberg_Industrivärden.jpg

Fredrik Lundberg

Som krydda hamnar ett par procent av kapitalet i råvarubolaget SSAB. Det rimmar väl med vår makrostrateg Pekka Käntääs positiv syn på råvarusektorn.

Tyvärr medföljer även en mindre andel i Skanska. Jag är inte mycket för att fånga fallande knivar och skulle helst stå utanför byggsektorn tills vi sett en tydligare botten. 

Volvo – global konjunkturexponering till lägre värdering

Maskin- och fordonsbolaget Volvo drar nytta av den kraftiga efterfrågan på lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Tyvärr har bolaget flaskhalsar i lastbilsproduktionen men det är inget som gjort aktiemarknaden särskilt brydd. Bolaget menar också att situationen succesivt blivit bättre och att problemen ska vara mindre inför fjärde kvartalet.

Volvo ser en god efterfrågan från USA och Kina. Både för lastbilar och anläggningsmaskiner. De amerikanska lastbilsbeställningarna ökade med hela 79 procent i senaste kvartalet.

placera-nyabilder-221217volvograf.PNG

I tredje kvartalet stod Kinas order av anläggningsmaskiner för en tredje del av beställningarna. Prognosen för Kina är en ökning på 60–70 procent i år och ytterligare 5–15 procent under 2018.

Snittprognosen från Factset är en vinst per aktie på 10,90 kronor under 2018 och en dryg 4-procentig ökning av omsättningen.  Det ger en värdering och ett p/e-tal på 15, vilket är en bra bit under börssnittet.

MTG – spännande satsningar på E-sport

Vd:n Jörgen Madsen har aldrig sett bättre möjligheter i bolagets historia och fondförvaltare och aktieanalytiker stämmer in i skönsången, även om betongen på den höga risknivån är tydlig.

MTG är ett av få mediabolag som försöker förändra sin struktur. Linjär-tv har varit kassakon i decennier är fortfarande en lönsam affär. Men det inom digitala satsningar som framtiden vilar.

Dataspel och e-sport som får investerarna att dra på smilbanden. De kommande tre åren ska MTG investera 250 Mkr i online-spel och e-sport. Bolaget driver e-sports plattformen ESL som anordnar globala e-sportstävlingar och evenemang. De mindre spelbolagen behöver en stark partner då all egen kraft fokuseras på spelutveckling.

MTG har också förvärvat Dreamhack - en arrangör av e-sportsarrangemang. Nästa år går tävlingen av stapeln i globen. Datorspelsmarknaden är tillskillnad från TV-satsningarna gångbar globalt. År 2020 förväntas spelmarknaden vara värd 129 miljard dollar och redan idag finns 2,6 miljarder spelare.

I dagsläget är intäkten per e-sporttittare betydligt lägre än för traditionell sport-tv. Men snittåldern är 35 år, vilket bör innebära att betalningsförmågan är rätt god - om MTG lyckas skapa en vettig affärsmodell.

För MTG-aktien betalar vi p/e 21 på nästa års vinst. Men peg-talet uppgår bara till 1,1. I relation till övriga dataspelbolag är det billigt. Den traditionella verksamheten bidrar med önskad finansiering.

Vitec

Mjukvarubolaget Vitec växer genom förvärv. Bolaget har specialiserat sig på att köpa små nischspelare, programvarubolag som redan är lönsamma, men som kanske inte lyckats växa på egen hand. De mindre nischspelarna är oftast ointressanta för större drakar och därför kan Vitec köpa dem relativt billigt. Som en del i Vitec-familjen kan tillgångarna sedan värderas upp. Låga räntor gynnar i allra högsta grad bolaget och fördelen förväntas bestå under en överskådlig framtid. Värderingen är hög men det är något investerarna fått vänja sig vid.

Nibe

Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa bolag i många år till. Omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 men chansen finns att detta nås i förtid.

Dometic

Konsumenterna mår bra och spenderar allt mer pengar på fritidsaktiviteter. Campingbesöken har nått rekordnivåer på fler europeiska marknader under fjolåret, och det finns en allt större vilja att spendera mer tid och pengar nära naturen. Dessutom är värderingen inte särskilt ansträngd.

Scandic Hotels

Scandic Hotels ska ta över driften på flera nya hotell under först halvåret. Hotellmarknaden är stark i norden och aktien är lågt värderad. Med en stor andel affärsresenärer är Scandic en satsning på en fortsatt stark konjunktur. Dessutom ger aktien en bra direktavkastning.

Bufab

Bolagets senaste rapport var något sämre än väntat på lönsamhetssidan men tillväxten var bra.  Organiskt växte intäkterna med 6 procent och 10 procent totalt. Orderingången var 13 procent högre än samma kvartal året innan. Ledningen laddar för flera förvärv och förväntat är ett par sådana under kommande kvartal, så skriver systertidningen Börsveckan i en kommentar till rapporten. 

placera-nyabilder-Bufab.PNG

Bas-val:

Lifco

Konglomeratet Lifco samlar en spretig men lönsam skara bolag under samma tak. Konjunkturstabila intäkter motiverar en premievärdering jämte börsens andra förvärvsdrivna verksamheter. Bara i år har nio bolagsaffärer avslutades och ytterligare två tyska köpekontrakt har skrivits under efter senaste kvartalets utgång. Belåningsgraden ligger under koncernmålet, vilket möjliggör fler förvärv framöver. Lifco kan vara en bra bas i portföljen.

Investor

Investors noterade portfölj rymmer elva kvalitetsbolag. Därutöver ryms en rad välskötta onoterade bolag. Baserat på en marknadsvärdering av dessa handlas aktien med en god substansrabatt.

Kinnevik

Kinnevik har en god finansiell ställning och spännande exponering mot digitala tillväxtmarknader. Dessutom har bolaget äntligen fått en ny vd. Basen utgörs av tre stora, noterade innehav som tillsammans står för lejonparten av börsvärdet. Det många onoterade tillgångar följer med på köpet.

Läs också:

Börsen lovar gott - trots oronTio köpvärda fonder

Industrivärden A

Senast

332,80

1 dag %

−0,78%

1 dag

1 mån

1 år

Volvo B

Senast

264,40

1 dag %

−0,90%

Vitec Software Group B

Senast

440,80

1 dag %

−1,03%

Nibe Industrier B

Senast

39,89

1 dag %

−0,57%

Dometic Group

Senast

32,96

1 dag %

−5,07%

Bufab

Senast

389,60

1 dag %

−0,10%

Lifco B

Senast

362,20

1 dag %

1,46%

Investor B

Senast

281,35

1 dag %

−1,28%

Kinnevik B

Senast

77,16

1 dag %

0,31%

Sandvik

Senast

202,40

1 dag %

−0,74%

Handelsbanken B

Senast

179,10

1 dag %

1,82%

Skanska B

Senast

217,60

1 dag %

−0,14%

SSAB B

Senast

5,73

1 dag %

3,21%

Husqvarna B

Senast

44,67

1 dag %

−0,65%

Scandic Hotels Group

Senast

72,80

1 dag %

−0,68%

Rapportperioden

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,67%

Senast

2 411,77

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.