Därför hamnar indexfonder i skymundan

Krönika  Det råder ingen brist på indexfonder på den svenska marknaden. En sökning på Morningstar ger att det finns 100 olika alternativ att välja mellan. Men indexfonder attraherar inte speciellt mycket kapital. En anledning är att spararna söker hög avkastning och är villiga att ta lite högre risker.

Placera Nu:s genomgång av den svenska marknaden för indexfonder visar att utbudet är stort, se länklistan nedan. Det finns indexfonder för de sju största fondkategorierna, Global, Sverige, Euroland, Europa, Asien (exklusive Japan), Japan och USA. Det som saknas är fonder som speglar utvecklingen på tillväxtmarknaderna i stort.

Men det kommer om markanden efterfrågar det. Tyvärr verkar dock inte efterfrågan vara så stor för indexfonder som vissa anser att den borde vara. Enligt majoriteten av all akademisk forskning ska det vara bättre att investera i indexfonder framför aktivt förvaltade fonder.

Varför är det då så få som väljer indexfonder? En anledning är att banker, försäkringsbolag och andra fondbolag hellre marknadsför sina aktivt förvaltade fonder. De ger högre intäkter.

En annan förklaring är att framför allt utländska fondbolag stänger ute en stor del av kundgruppen genom att kräva höga minimiinvesteringsbelopp och har höga köpavgifter.

Hos de utländska fondbolagen är också förvaltningsarvodet väldigt högt för de fonder som är anpassade för privatpersoner. Pictets och Credit Suisses indexfonder kostar 0,9 procent per år, vilket är dubbelt så mycket som de svenska bolagen.

En tredje förklaring kan vara det ökade utbudet av börshandlade indexfonder, ETF:er, som handlas på samma sätt som aktier. Fördelarna är självklara för aktiva sparare och internationellt finns det ETF:er som speglar så gott som varje hörna av den finansiella kartan.

Dock tror jag att den viktigaste förklaringen är att fondspararna, liksom enskilda aktiesparare, söker hög avkastning. De är helt enkelt beredda att ta på sig högre risk för att få högre avkastning. Att indexfonder skulle vara bättre än aktiva fonder blir svårt att motivera då det nästan aldrig finns en indexfond i toppen på olika rankningar och avkastningstabeller.

Indexfonderna hamnar alltid i mitten, och vem vill ha en medioker avkastning?

Läs mer om Placera Nu:s genomgång av indexfonder nedan.

Svenska indexfonder
Europeiska indexfonder
USA indexfonder
Globala indexfonder
Asien x-Japanindexfonder

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -