Hög tröskel i hedgefonderna

Fonder  Hos många av de hedgefonder som gått allra bäst i år är småsparare inte välkomna. Hos listettan Consepio krävs en första insättning på 1 miljon kronor och hos tvåan Futuris nästan lika mycket. Men det finns hedgefonder där småspararna kommer in, se här vilka.

Hedgefonderna har möjlighet att ta negativa positioner på aktiemarknaden, vilket innebär att de kan gå upp även när börserna går ned. Denna modell blir allt mer efterfrågad i börsnedgången. Men minsta startinsättning är ett av de stora hindren för småsparare som vill hitta en bra hedgefond. Flertalet hedgefonderna kräver att du kan stoppa in rejäla belopp första gången du köper fondandelar, och ibland även i fortsättningen.

Många hedgefonders startinsättningar ligger i intervallet 50 000 kronor till 500 000 kronor, någon enstaka ännu högre.

Etta på listan på Placeras lista över hedgefondernas resultat i år ligger Ragnhild Wiborgs omskrivna hedgefond Consepio, som tidigare gick under namnet Pecunia. Förvaltarna av denna fond har i år levererat en avkastning på nästan 19 procent. För att få bli fondandelsägare krävs dock en första insättning på minst 2 miljoner kronor.

Tvåa på listan ligger Brummers hedgefond Futuris, med en avkastning på 17 procent i år. För att köpa fondandelar måste du kunna stoppa in 100 000 euro, vilket med dagens kurs motsvarar knappt 1 miljon svenska kronor.

Trea ligger Nordic Power Fund.  För att komma in i det här andelsgänget räcker det med 50 000 kronor. På fjärde plats blir det åter igen dyrare då det krävs minst en halv miljon kronor för att köpa fondandelar i Brummers Lynx.

Men det går att hitta hedgefonder som presterar bra men som inte kräver fullt lika höga minimiinsättningar.

I gruppen "minsta insättning 10 000 kronor" finns flera fonder som gått bra år, till exempel Systematiska fonders Risk-Reward och Tornado.

För att hitta hedgefonder som inte kräver någon eller väldigt låg första insättning får du leta längre och, kanske framförallt, längre ned på listan.

Såväl Nordea European Eguity Hedge fund som Catella Europa Hedge har 100 kronor som minsta startinsättning. Båda dessa fonder har dock leverat rätt tveksamma resultat i år.

Som ett fynd i sammanhanget måste därför Skandia Global Hedge betraktas. Där krävs endast 200 kronor i minsta startinsättning och fonden har i år levererat en positiv avkastning på fem procent. Det kostar att ligga på topp.

Hedgefond

 

I år

Min. start

         

Consepio (Pecunia)

 

19%

2 000 000

Brummer Futuris

 

17%

1 000 000

Nordic Power Fund

 

16%

50 000

Brummer Lynx

 

15%

500 000

Systemastiska Fonder Tornado

14%

10 000

Thenberg Macro Hedge

10%

20 000

Systematiska fonder Risk-Reward

10%

10 000

Handelsbanken Hedge Selektiv

7%

50 000

Skandia Global Hedge

5%

200

Nordea Equity Hedge Fund

0%

100

Catella Europa Hedge

-1%

100

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -