Aktieindexobligationer - marknaden lever än

Sparande  Finanskrisen har gett aktieindexobligationerna dåligt rykte men bankerna tror att kunderna kommer att återvända. "Vi satsar mer än någonsin på aktieindexobligationer", säger Peter Frösell på Handelsbanken.

Handeln med aktieindexobligationer har skrumpnat ihop rejält under hösten. Under årets första tre kvartal emitterades aktieindexobligationer motsvarande ett värde på 37 miljarder kronor, under motsvarande period förra året låg den siffran på drygt 60 miljarder kronor.

Efter att ett antal utländska utgivare gått i konkurs har spararna plötsligt insett att det är möjligt att förlora pengarna även på dessa produkter. Såväl Kaupthing som Erik Penser fondkommission och Acta har sålt obligationer utgivna av Lehman Brothers.

Det var först när Lehman Brothers gick i konkurs som många sparare insåg att aktieindexobligationer inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Det blev dessutom nyligen klart att aktieindexobligationer inte heller omfattas av de garantier som regeringen ger inom ramen för stabilitetspaketet.

Peter Frösell som är chef för affärsutveckling på Handelsbanken tillbakavisar ändå bestämt påståendet att marknaden för aktieindexobligationer skulle vara död.

"Marknaden är absolut inte död. Vi satsar mer än någonsin på aktieindexobligationer och har bland annat tagit fram ett nytt koncept inför hösten samt förbättrat informationen på vår hemsida."

Den minskade efterfrågan beror, enligt Peter Frösell, framförallt på att börsen gått ner så kraftigt.

"Men våra volymer ser ändå bättre ut nu jämfört med tidigare under hösten", säger han.

Tom Brofors som arbetar med kapitalskyddade placeringar på SEB anser också att den minskade efterfrågan främst beror på börsnedgången.

"Kreditrisken anser vi inte vara en stor anledning till nedgången annat än möjligtvis under en kort period just efter att Lehman Brothers gått i konkurs", säger han.

Den höga volatiliteten på börserna gör dock, påpekar Tom Brofors, att spararna tvingas betala högre överkurser för möjligheten att ta del av eventuella kursuppgångar.

"En tid av börsuppgång skulle få volymerna att öka rejält", säger han.

En aktieindexobligation består av två delar, en obligations- och en optionsdel.  Om volatiliteten på de underliggande börserna är hög blir optionsdelen dyr att köpa, vilket i sin tur leder till att avkastningsfaktorn blir låg och så även avkastningen.

Priset på en aktieindexobligation består av det nominella beloppet, eventuell överkurs och courtage.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -