Se upp med bankernas förföriska börspapper

Sparande  Möjligheten att tjäna pengar till synes utan risk lockar många sparare att köpa aktieindexobligationer på det nya året. Men en sådan affär kan ändå sluta i besvikelse. Här är fem grundläggande punkter du måste tänka på.

Svenska sparare äger aktieindexobligationer för runt 100 miljarder kronor. Just nu lockar storbankerna med ett brett utbud av nya aktieindexobligationer. Det är bara att välja vilket lands börs du tror mest på.

Utgivarna erbjuder sig att vid löptidens slut betala tillbaka dina pengar även om börsen går ned. I händelse av uppgång får du del av kursvinsten. Det är emellertid en sanning med modifikation eftersom du måste räkna med det finstilta som avgifter, överkurs och alternativ avkastning. Dessutom är det ovanligt att innehavaren av en aktieindexobligation får ta del av hela börsuppgången då olika konstruktioner begränsar och sätter tak för hur mycket det blir i slutändan.

Du bör därför se till att du vet vad du köper, vad det kostar och vilka resultat du kan förvänta dig.

Om du tror att börsen kommer att stiga under löptiden är det bättre att köpa breda aktiefonder. Om du tror att börsen kommer att sjunka är det bättre med ett sparkonto.

Det är emellertid svårt att förutsäga börsernas utveckling, vilket är argumentet för aktieindexobligationer. Här är fem råd som hjälper dig att göra ett så bra val som möjligt.

1. Se till att du verkligen förstår. Om du inte förstår hur slutkursen beräknas, välj ett enklare sparande.

2. Jämför två olika aktieindexobligationer med samma underliggande marknad men med olika utgivare. Om något villkor skiljer sig åt bör du se till att du förstår hur det påverkar slutresultatet.

3. Välj om du vill betala överkurs eller inte. Om du betalar överkurs får du större del av börsuppgången men riskerar att förlora mer.

4. Välj rätt löptid. Löptider under två år är främst ett alternativ till sparkonton och räntefonder. Längre löptider kan jämföras med aktieplaceringar. Att sälja i förtid är ofta en dålig affär.

5. Räkna med alla avgifter och kostnader. Leta rätt på uppgifter om arrangörskostnad, courtage och eventuell överkurs.

Om det fortfarande känns knepigt finns det gott om information på webben, bland annat på www.fondhandlarna.se.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -