Börsen är inte redo för alternativ energi

Krönika  Aktiemarknaden är inte mogen för alternativ energi. Det stod klart redan innan de båda vindkraftföretagen O2 och Arise Windpower gjort fiasko med sina noteringsförsök. Och det står ännu mer klart nu.

Starten för vindkraftbolaget Arise Windpower på börsen blev allt annat än lyckad. Kursen har när detta skrivs fallit med 10 procent från en introduktionskurs som från början hamnade i botten av intervallet. Inte ens huvudbanken ABG:s löfte i prospektet att stödja kursen i början har hjälpt. Placera.nu har tidigare varnat för en investering i bolaget. Läs föregående krönika här.

De senaste åren har debatten handlat mycket om global uppvärmning och allmänna katastrofscenarier då det gäller vår planet, frågan har onekligen engagerat många människor. Uppenbarligen är det dock långt mellan tanke och handling, vilket veckans misslyckade emissioner tydligt visar.

För att vara tydliga vill vi dock poängtera att detta inte är ett generellt problem för emissioner och nynoteringar. Vi tror fortfarande att vi kommer att ha en fortsatt stark börs. De misslyckade vindkraftintroduktionerna är snarare branschspecifika.

Vår aktiemarknad är ännu inte redo för alternativ energi. Exempel på detta är bland annat danska företag i branschen som definitivt inte rosat marknaden. Ett exempel är Green Wind Energy som tappat 30 procent av värdet sista månaden.

Det svenska Morphic Technologies har tappat drygt 70 procent av sitt börsvärde senaste året, Borevind har tappat 90 procent på ett år. Listan kan göras mycket längre och slutsatsen är: Alternativ energi kanske har en framtid men den ska i dagsläget inte finansieras av privatpersoner.

Ett ytterligare vindkraftbolag, O2, med före detta internetentreprenörer i förarsätet fick tidigare i veckan ställa in sin börsnotering sedan prospektet blivit kraftigt ifrågasatt. Arise hade dock en bättre strategi, genom att plocka in P G Gyllenhammar, den gamle Volvodirektören, i styrelsen och förse honom med aktier och ett styrelsearvode som de flesta storbolag inte kommer i närheten av. Därmed köptes en viss trovärdighet.

Placera.nu:s uppfattning kvarstår: Arise Windpower är inte ett bolag som går att bedöma. Bland annat har experter och företaget grälat om hur mycket det blåser och vilken verkningsgrad som går att uppnå i kraftverken. Vem som har rätt eller fel är i princip omöjligt att veta. Vad vi dock vet är att vinden inte blåser rätt väg för vindkraftsindustrin.

Låt oss bara konstatera att det finns bättre alternativ på börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -