Köp Nokia efter nedgången

Aktiekommentar  Återigen kommer mobiltelefontillverkaren Nokia med en vinstvarning. Är då allting nattsvart för företaget? Svaret på den frågan är nej.

Nokia uppger att omsättningen för det andra kvartalet blir i det lägre intervallet, eller något under, de 6,7 till 7,2 miljarder euro som tidigare kommunicerats.

Även marginalen under det andra kvartalet 2010 bedöms bli i den lägre delen av intervallet eller något under de 9-12 procent som tidigare uppgivits. För helåret 2010 uppger man att man hamnar i det lägre marginalintervallet på 11-13 procent som uppgivits.

Vad beror detta på? Svaret är en kombination av faktorer. Först och främst en ökad konkurrens från Apple, HTC och andra aktörer inom Smartphone-segmentet, som svarar för cirka en fjärdedel av omsättningen inom divisionen, samt i det övriga så kallade high-end segmentet.

Eurons försvagning har även haft en stor inverkan, man har inte kunnat kompensera kostnader och försäljningspris i närheten av valutakursens försvagning.

Nokia har dessutom tappat marknadsandelar under det andra kvartalet, även här är förklaringen konkurrensen om de dyrare high end-telefonerna. För helåret spår man nu en marknadsandel som hamnar straxt under nivån för 2009.

Är då allting nattsvart för företaget? Svaret på den frågan är nej. Vid dagens telefonkonferens uppgav företaget att man fortsatt växer på marknaden för billigare mobiler. Under årets sista kvartal kommer dessutom ett antal Smartphones att lanseras, vilket är viktig information.

Det viktiga är att företaget inte tror på ytterligare förseningar, vilket har varit en farhåga hos marknaden. Sammantaget räknar Nokia med betydligt bättre marginaler under kvartal fyra samt under år 2011.

Om marginalantagandet för helåret håller innebär det att aktien efter dagens kraftiga nedgång värderas till ett p/e-tal runt 12. Värderingen framstår därför som mycket attraktiv, vi tror att de finska lejonen kommer igen och rekommenderar därmed att gå emot marknaden och köpa aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -