Scandbook vinstvarnar

Scanbook Boktryckaren Scandbooks försäljning under året har varit tio procent lägre än under 2009. Sedan bolaget listades på First North i mars har aktien rasat.

First Northlistade Scandbooks försäljning har under årets fem första månader varit svagare än väntat. Minskad aktivitet på de nordiska marknaderna är den främsta bakgrunden.

Bolaget spår nu att försäljningen för helåret 2010 blir cirka 10 procent lägre än under 2009. Även nettoresultatet väntas bli lägre än 2009. Tillväxt i försäljning och resultat väntas dock under 2011.

Bolaget har inlett ett arbete att minska kostnaderna och i detta ligger förberedelser för en stängning av produktionsenheten i Smedjebacken.

"Resultatet av den pågående intensiva marknadsbearbetningen i Norden samt på prioriterade marknader i norra Europa kommer att avgöra om neddragningen är av temporär eller permanent karaktär", skriver Scandbook.

Åtgärden ska spara cirka 5 miljoner kronor på helårsbasis. Effekterna av vidtagna åtgärder kommer att påverka resultatet i slutet av 2010, men framför allt 2011, skriver bolaget.

Aktien listades i slutet av mars till 56 kronor. På måndagsförmiddagen stod aktien i 33,90 kronor.

"Teckna inte i Scandbook" var rubriken på Placera Nu:s Leif Petterssons analys som skrevs innan listningen, där han varnade för Scandbook:

"Företaget räknar med en rörelsemarginal på i genomsnitt 14 procent över en konjunkturcykel. Vår bedömning är att marginalmålet är för högt satt. Under den senaste tioårsperioden har rörelsemarginalen, exklusive goodwillavskrivningar pendlat mellan 3-13 procent. Mot bakgrund av konkurrensen på boktryckerimarknaden har vi svårt att se att marginalmålet kommer att nås", skrev Leif Pettersson i analysen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -