Potential i uppdelat Haldex

Aktiekommentar Haldexaktien handlas idag exklusive rätt till en kontantutdelning om tre kronor samt exklusive rätt till tilldelning av aktier i Concentric. Till detta kommer inlösen av aktier. Kortsiktigt anser vi att uppdelningen av Haldex ger potential.

Det gamla Haldex delas upp i två separata delar. Haldex, som kommer att innehålla verksamheterna Traction systems samt Commercial vehicle systems, och nybildade Concentric, där Haldex tidigare affärsområde Hydraulic systems återfinns. För varje aktie i "gamla Haldex" erhålls en aktie i det nybilade bolaget Concentric.

Den 16 juni delas de tre kronorna ut i kontantutdelning och aktierna i Concentric delas ut till aktieägarna. Den 16:e juni blir även den första handelsdagen för Concentric.

Den 29 juni är sista dag för handel i Haldex-aktien inklusive rätt till inlösenaktie. Rent tekniskt går det till på följande sätt:

Haldex-aktien delas i två, varav den ena är en så kallad inlösenaktie som kommer att lösas in till ett belopp om 30 kronor per inlösenaktie kontant.

Mellan den 6-20 juli kommer handel att ske i inlösenaktier. Den 28 juli betalas beloppet (30 kronor per inlösenaktie) ut till aktieägarna.

De verksamheter som kommer att finnas kvar i Haldex svarade under 2010 för 74 procent av koncernens totala fakturering på 6,9 miljarder kronor. Företaget har som mål att nå en årlig tillväxt på 7 procent samt en rörelsemarginal på 7 procent.

För årets första kvartal noterades en marginal på 5,8 procent, det vill säga företaget har en bit kvar för att nå de uppställda målen.

Återstående 26 procent av omsättningen återfinns därmed i Concentric. Under år 2010 redovisade Concentric, proforma, ett rörelseresultat på 151 miljoner kronor. Företaget har som mål att växa med 7 procent per år samt nå en rörelsemarginal på 11 procent.

Här kan noteras att Concentric redovisade en rörelsemarginal på11,9 procent för det första kvartalet 2011. De finansiella målen känns därmed konservativa.

Är det en bra eller dålig idé att dela upp företaget? Att ta ett litet företag och dela upp det på två är sällan en bra ide. Uppmärksamheten från investerare och analytiker kommer ytterligare att minska. Förutom ett minskat intresse drar företaget även på sig kostnader i samband med uppdelningen i form av administration, en ytterligare styrelse etc.

I detta fall bedömer vi dock att det kortsiktigt finns en potential till följd av uppdelningen. Kursen på Haldex är idag ned med drygt 41 kronor till 63,50, det vill säga marknaden åsätter Concentric ett värde på 38 kronor per aktie (41 kronor minus 3 kronor i kontantudelning) vilket känns fullt rimligt.

Från de kvarvarande 63,50 kronor skall 30 kronor dras bort, som kommer att återbetalas via inlösenaktier. Det noterade företaget Haldex värderas därmed till 33,50 kronor per aktie. Haldex bör nå ett resultat omkring 4 kronor per aktie för innevarande år, vilket gör att värderingen känns attraktiv.

Vi återkommer vid senare tillfälle med analyser över de båda bolagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -