Hur illa är det i livbolagen?

Krönika Den fallande aktiemarknaden och de rekordlåga obligationsräntorna pressar livbolagen. Ett av dem säljer kundernas tillgångar till ett värde av 25 miljarder kronor. Det ser illavarslande ut.

Att livbolagens tradlivprodukter är pressade är inget nytt. Den långa börsnedgången har urholkat aktietillgångarna, räntenedgången har gjort att man tvingats räkna upp den framtida skulden till pensionsspararna, samtidigt ligger bolagen kvar med höga garantier till spararna.

Utöver det har nya europeiska regler ändrat livbolagens ramar, vilket gör att de måste vara mer försiktiga i sina placeringar.

I dagens marknadsläge är det dåliga nyheter, och livbolagen vidtar åtgärder för att möta framtiden. Där de kan sänker de garantierna till spararna, vilket gör att tradlivprodukterna inte är lika attraktiva idag som tidigare.

De stuvar också om i sina portföljer. Framför allt har de, under det senaste året, sålt stora mängder med aktier, vilket enligt bedömare har varit en bidragande orsak till börsnedgången.

Bland de svenska livbolagen är det ingen hemlighet att bland annat Länsförsäkringar Liv har en svår ekonomisk sits. Det senaste året har bolaget vidtagit en mängd åtgärder för att få skutan på rätt köl.

Redan i september 2011 stängde Länsförsäkringar Liv sin tradlivprodukt för nyteckning.

För att stärka livbolagets ekonomi gjordes, i oktober, 2011 en internaffär där Länsförsäkringar Liv sålde sitt fondförsäkringsbolag till Länsförsäkringar AB för 5 miljarder kronor.

Bara för någon vecka sedan, i mitten av juni, framkom det att också att livbolaget säljer fastigheter för drygt 6 miljarder kronor.

Utöver det uppger Financial Times att Länsförsäkringar Liv försöker sälja hela eller dalar av sin private equity-portfölj till ett värde av cirka 1,5 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 13 miljarder kronor. Denna påstådda affär vill inte bolagets vd, Jörgen Svensson, kommentera.

Summerar vi bolagets senaste åtgärder uppgår försäljningarna till knappt 25 miljarder kronor. Det är drygt 20 procent av livportföljen som uppgick till drygt 105 miljarder vid utgången av april år.

Stämmer uppgifterna betyder det att så gott som hela bolagets fastighetsbestånd och private equity-tillgångar säljs. Efter försäljningarna kommer kundernas kapital så gott som uteslutande bestå av obligationer, där även företagsobligationer finns med. Enligt Morningstar har de inga aktier i portföljen.

För en utomstående ser det onekligen ut som att Länsförsäkringar Liv nu kastar allt löst överbord för att hålla skutan flytande.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -