Bingo för Fingerprint

Aktiekommentar  I går visade Apple sina nya mobiltelefoner. Som många hoppats fanns fingeravtrycksläsare på en av modellerna, vilket är goda nyheter för Precise Biometrics och Fingerprint Cards. Hur ställer vi oss till nyheten?

När vi senast skrev om Precise Biometrics avstod vi från att sätta någon rekommendation, viket med facit i hand var fel. Vi skrev även för några veckor sedan en säljanalys på Fingerprint Card som med facit i hand visat sig vara helt fel.

Huvudargumenten till säljrekommendationen var dels att företaget vinstvarnat samtidigt som aktiekursen levt sitt eget liv med tvära kast i aktiekursen, både upp och ner.

Den prognos som företaget gav vid vinstvarningen var en försäljning under år 2013 i intervallet 80-110 miljoner kronor. Marknadens reaktion på vinstvarningen var att handla upp aktiekursen. Prognosen som företaget gav i samband med vinstvarningen innebar att företaget då värderades till i runda slängar 25 gånger den förväntade försäljningen.

Vi ansåg då, utifrån den information som fanns, att risken var allt för hög för att aktien skulle kunna rekommenderas till våra kunder. Utifrån då känd information anser vi att rekommendationen var riktig även om kursen gått upp efter detta.

Genom åren har jag sett alltför många förhoppningsbolag med marginell försäljning värderas till fantasibelopp på förhoppningar om företagets produkter i framtiden kommer att ta en stor världsmarknadsandel och bli extremt lönsamma.

Tyvärr har dessa företag nästan undantagslöst kraschat med stora personliga tragedier som följd för aktieägarna. Ett i tiden näraliggande exempel på detta är det forna miljardföretaget Artimplant som trots ett stort antal nyemissioner tvingades i konkurs under sommaren 2013.

Ny information kan dock snabbt ändra förutsättningarna markant. Paradoxalt nog är risknivån i Fingerprints aktie lägre vid dagens kurs efter gårdagens Iphonepresentation än vad den var vid 45 kronor.

Att Apple nu går i bräschen för teknologin kommer att sannolikt att skapa en helt annan acceptans för fingeravtrycksläsare, vilket kommer att gynna Fingerprint Cards. Vad vi nu sannolikt kommer att få se är att ett antal tillverkare av mobiltelefoner införa liknande teknik, vilket kommer att gynna Fingerprint.

Om den nya modellen tas emot positivt så kommer sannolikt konkurrenterna att följa efter samtidigt som acceptansen för övriga applikationer med fingeravtrycksavläsning ökar. Detta ökar i förlängningen sannolikheten för ett bud på boalget.

Fortsatt är det dock svårt för att inte säga omöjligt att ha någon uppfattning om intjäningen i bolaget de närmaste åren. Momentum kommer dock sannolikt att vara starkt för sektorn en tid framöver, vilket talar för aktien.

Vad är då företaget värt? Är värdet 2, 5 eller 10 miljarder eller något helt annat? Det är en fråga som är omöjlig att svara på.

För det första, är sensorer och areasensorer något som konsumenterna vill ha och är villiga att betala för? Kommer sensorer att även efterfrågas i andra applikationer som spelkonsoler, betalningslösningar, övriga funktioner där man idag har pinkoder och lösenord? Vilka volymer och vilket styckepris kan företaget räkna med?

Vilket värde vi får för företaget är självklart avhängligt vilka antaganden vi väljer att räkna med. Här är än så länge en gissning lika bra som någon annan.

En ytterligare fråga är onekligen hur mycket som, efter en kursuppgång bara i år på 560 procent samt över 1 800 procent de senaste 12 månaderna, redan ligger i värderingen.

Som tidigare nämnts kommer momentum sannolikt att vara starkt för sektorn en tid framöver vilket talar för aktien. Ha dock i minnet att vi sannolikt även fortsatt kommer att få sen en mycket volatil utveckling av aktiekursen vilket gör risknivån hög.

Med en värdering som närmar sig 5 miljarder ligger det rejäla framgångar för företaget i kursen, utrymmet för besvikelser är därmed minst sagt mycket begränsat.

Efter gårdagens nyhet tycker vi sammantaget att aktien platsar som en långsiktig krydda i portföljen. Den måttliga inledande kursreaktionen på nyheten visar att mycket redan var inprisat i kursen och vinsthemtagningar ska inte utslutas i det här läget. Vi sätter en spekulativ köprekommendation för aktien men det är på sin plats att återigen upprepa att risken är högre än normalt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -