Hexagon välskött men fullvärderat

Aktieanalys Hexagons rapport visade en godkänd organisk tillväxt men negativa valutaeffekter raderade ut den positiva omsättningseffekten. Vi är fortsatt positiva till företaget men ser en begränsad kurspotential närmaste tiden.

Hexagon2

Mätteknikföretaget Hexagons kvartalsrapport nådde omsättningsmässigt inte riktigt upp till marknadens förväntningar. Omsättningen stannade på 577 miljoner euro vilket var knappt 2 procent lägre än förväntat.

Jämfört med motsvarande kvartal år 2012 uppgick den organiska tillväxten till godkända 5 procent. De negativa valutaeffekterna var lika stora vilket innebar att omsättningen var oförändrad jämfört med föregående år.

Resultatet efter finansnetto uppgick till 95 miljoner euro, inklusive extraordinära kostnader på 14,9 miljoner euro.  Justerat för detta var det underliggande resultatet i linje med marknadens prognos.

Rörelsemarginalen för det säsongsmässigt svaga tredje kvartalet uppgick till imponerande 21,6 procent för det dominerande affärsområdet MT (cirka 98 procent av försäljningen), vilket är den högsta rörelsemarginalen någonsin för ett tredje kvartal.

Det pågående besparingsprogrammet, för vilket kostnaderna i allt väsentligt är tagna, kommer enligt företaget att minska kostnaderna med 15 miljoner euro i årstakt med full effekt från det andra kvartalet år 2014.

Vd Ola Rollén uppger att företaget ser en förbättring i den europeiska byggmarknaden samt god efterfrågan från flyg-, kraft- och energisegmenten. Efterfrågan från den amerikanska försvarssektorn samt från bilindustrin har däremot varit svag. När det gäller bilindustrin bedömer han att efterfrågan är på botten av investeringscykeln. Vi kan sannolikt se fram emot en ökad försäljning i segmentet mot slutet av detta år.

Om vi tittar på utvecklingen för de olika regionerna är bilden splittrad. Inom EMEA, som svarade för 40 procent av företagets omsättning, ökade försäljningen i lokal valuta med 6 procent. Efterfrågan från byggsektorn har förbättrats medan efterfrågan från bilsektorn däremot är fortsatt svag. I Ryssland, Mellanöstern samt Östeuropa förbättrades efterfrågan under kvartalet.

Americas, som svarar för 33 procent av omsättningen, ökade försäljningen med 6 procent. USA och Kanada uppvisade ensiffrig tillväxt drivet av en ökad efterfrågan från bygg, kraft- och energisektorn. Försvarssektorn i USA noterade dock en nedgång med 36 procent under kvartalet. Sydamerika fortsätter att utvecklas starkt med en tvåsiffrig tillväxt under kvartalet.

Asien, som svarade för 27 procent av försäljningen, ökade försäljningen med 4 procent under kvartalet. Den kinesiska marknaden uppvisade en blandad utveckling. Övriga marknader med Australien undantaget hade en god tillväxt under kvartalet.

Hexagon har historiskt uppvisat en snabb tillväxt både i omsättning och resultat. Jämfört med år 2003 har omsättningen mer än trefaldigats samtidigt som resultatet ökat från 35 miljoner euro till ett förväntat resultat i år på 469 miljoner euro.

Merparten av den historiska tillväxten kommer via lyckade förvärv. Vi räknar med att de även framgent kommer att vara den viktigaste tillväxtmotorn i företaget. Hexagons balansräkning ger fortsatt utrymme för förvärv samtidigt som ledning och styrelse visat sig mycket skickliga på att genomföra lyckade förvärv.

Det senaste förvärvet kom så sent som för någon vecka sedan då Hexagon lade ett bud på motsvarande 910 miljoner norska kronor på Veripos. Förvärvet är ett strategiskt riktigt steg för Hexagon. Via Veripos får Hexagon exponering mot offshore-industrin samtidigt som det finns uppenbara synergier mellan de båda företagen.

Veripos omsatte under årets första halvår 22,1 miljoner dollar samt ett nettoresultat på 4,2 miljoner dollar. Om vi räknar med samma utveckling för årets andra hälft kommer förvärvet att ge ett nettotillskott till Hexagons resultat från dag ett. Till detta kommer synergieffekter som ännu inte kvantifierats av Hexagon.

Marknaden förväntar sig, enligt SME Direkt, ett helårsresultat på 469 miljoner euro, vilket motsvarar 1,07 euro per aktie. Motsvarande prognos för åren 2014 respektive 2015 är 1,27 respektive 1,46 euro i resultat per aktie.

Med nuvarande valutakurs värderas därmed Hexagon till ett p/e-tal på 20,2 för innevarande år samt 17,0 respektive 14,8 för de båda följande åren.

Värderingen framstår inte som låg, man skall dock ha i minnet att välskötta företag sällan ser billiga ut på multiplar. Att Hexagon är ett välskött företag råder det ingen som helst tvekan om. Till detta ska även läggas en kompetent företagsledning och huvudägare, en stark historik samt en balansräkning i gott skick.

Allt detta talar för Hexagon och vi anser att aktien mycket väl platsar i en långsiktig portfölj. Men vi anser också att kurspotentialen inom vår placeringshorisont på 3-6 månader är begränsad. Vi sätter därmed en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hexagon B Neutral 193,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -