Skambud på Alliance Oil

Alliance oil Vi har flera gånger lyft fram Alliance Oil som en given uppköpskandidat, och idag  kom budet på bolaget. Budkursen är satt till 60 kronor per stamaktie, vilket vi anser vara alltför snålt. Vi rekommenderar att tacka nej till budet.

Att Alliance Oil skulle vara en uppköpskandidat var uppenbart. Budgivare är Alliance group som per den sista september hade ett ägande på 43 procent av kapitalet samt 45 procent av rösterna i Alliance Oil.

Min absoluta uppfattning är att budet på 60 kronor per aktie är alltför snålt. Som förklaring anger budgivarna att budet i och för sig bara är 4 procent högre än under dagen innan budet offentliggjordes. De motiverar den snåla premien med att budnivån ligger 48 procent högre än stängningskursen den 24 juli.

För preferensaktierna erbjuds 313 kronor kontant plus upplupen ränta, per styck.

Enligt budgivarna hade rykten om ett eventuellt uppköp börjat cirkulera i media den 25 juli. Jag anser detta vara trams. Att uppköpsrykten uppstår i ett lågt värderat bolag från tid till annan är snarare regel än undantag. Att tro att ett rykte i media skulle dra upp kursen under mer än tre månader är återigen trams.

Som aktieägare kan man istället lyfta fram att aktien som högst handlats till 125 kronor under de senaste tre åren, det vill säga budet är knappt hälften av treårshögsta.

Ett ytterligare argument som framförs är att budkursen är 18 procent högre än genomsnittlig riktkurs hos ett antal analyshus. Här bör ledningen redovisa vilka analyshus som har vilka riktkurser för att det skall bli trovärdigt.

Det är viktigt är att göra en värdering av vad företaget faktiskt är värt, det vill inte säga börskursen utan en fundamental värdering av bolaget. Som jag skrev i min senaste analys, läs här, är det inga problem att räkna hem en budnivå på närmare 100 kronor per aktie.

De stora investeringarna i moderniseringen av raffinaderiet är i princip slutförda, vilket väntas öka volymen till omkring 100 000 fat per dag. Anslutningen till ESPO-pipelinen (Eastern Siberia-Pacific Ocean) kommer även att tas i drift i början av nästa år, vilket väntas sänka transportkostnaderna med cirka 5 dollar per fat.

Allt annat lika så innebär enbart de sänkta transportkostnaderna ett resultattillskott på omkring 120 miljoner dollar per år.

Vi kan konstatera att småaktieägarna har fått stå största delen av risken vid utbyggnaden av raffinaderiet samt ökningen av oljeproduktionen. När det är dags för skördetid ser storägarna till att pengarna hamnar i egen ficka.

För nästa år räknar marknaden med att nettoresultatet förbättras med 199 miljoner dollar till 450 miljoner dollar samt ett ytterligare resultatlyft till 508 miljoner dollar för år 2015.

Lägre transportkostnader, ökad volym av raffinerade produkter samt en högre oljeproduktion gör att vi inte ser något skäl till varför bolaget inte skulle nå dessa resultatnivåer.

Värderingsmässigt handlas Alliance till ett p/e-tal på 6,1 för innevarande år samt 3,4 respektive 3,0 för åren 2014 samt år 2015.

Värderingen är med alla mått mätt attraktiv, inte enbart om vi jämför med västerländska oljeföretag. Om vi jämför värderingen med ryska oljeföretag som Lukoil, Rosneft och Tatneft så handlas Alliance Oil med en rabatt mellan 10 till 40 procent för de tre åren.

Ett annat sätt att se på saken är att budgivarna inom drygt 3 år får tillbaka hela köpeskillingen.

Placera rekommenderar aktieägarna att tacka nej till budet. Det som kommer att ske här näst är att en extrastämma skall hållas i Stockholm den 2 december.

På stämman kommer det att beslutas om transaktionen skall genomföras eller inte. Kravet för att Alliance group skall gå vidare med budet är att 75 procent av de röster som är närvarande på den extra bolagsstämman röstar för.

Vår rekommendation är att avvakta utfallet av stämman, sannolikheten att inte tillräckligt med röster för en transaktion skall genomföras är stor.I en förlängning ser vi därigenom god möjlighet till att budet höjs.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -